Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2226 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 315 g
Tuky 55 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zamřížované koláče vypadají složitě, ale když odhalíte tajemství pletení mřížky, přestanete z nich mít přehnaný respekt.

Související recepty

Suroviny

základní těsto 1
mouka pšeničná hladká
na podsypání
ostružiny 1 kg
krupicový cukr 100 g
citronová kůra 2 PL
nastrouhaná
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
škrob 45 g
mandle 70 g
jemně mleté
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
cukr 1 PL
třtinový na posypání, lze vynechat

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhový plát o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm, urovnejte, přitlačte a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 2–3 mm a rozměrech zhruba 30x30 cm. Obdélník rozkrájejte na 26 proužků o síle 1 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Ostružiny opatrně promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, vanilkou a kukuřičným škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté mandle. Pak koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršek koláče naaranžujte pravidelnou mřížku z pruhů těsta jako na fotografii (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

4 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat, jak na těsto a zaplétání mřížky.

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Více

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit