Zamřížované koláče vypadají složitě, ale když odhalíte tajemství pletení mřížky, přestanete z nich mít přehnaný respekt.
Suroviny
Postup
Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhový plát o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm, urovnejte, přitlačte a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.
Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 2–3 mm a rozměrech zhruba 30x30 cm. Obdélník rozkrájejte na 26 proužků o síle 1 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 180°C. Ostružiny opatrně promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, vanilkou a kukuřičným škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté mandle. Pak koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršek koláče naaranžujte pravidelnou mřížku z pruhů těsta jako na fotografii (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.
Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.
VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat, jak na těsto a zaplétání mřížky.
[[nid:33405]]