0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

3.1/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2255 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 322 g
Tuky 55 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zamřížované koláče vypadají složitě, ale když odhalíte tajemství pletení mřížky, přestanete z nich mít přehnaný respekt.

Suroviny

základní těsto 1
dávka, recept v popisku
mouka pšeničná hladká
na podsypání
krupicový cukr 100 g
citronová kůra 2 PL
nastrouhaná
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
škrob 45 g
jemně mleté
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 1,5 PL
na posypání, lze vynechat

1 Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhový plát o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm, urovnejte, přitlačte a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2 Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 2–3 mm a rozměrech zhruba 30x30 cm. Obdélník rozkrájejte na 26 proužků o síle 1 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Ostružiny opatrně promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, vanilkou a kukuřičným škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté mandle. Pak koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršek koláče naaranžujte pravidelnou mřížku z pruhů těsta jako na fotografii (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

4 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat, jak na těsto a zaplétání mřížky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč