Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostružinový koláč s citronem a vanilkou
Ostružinový koláč s citronem a vanilkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ostružinový koláč s citronem a vanilkou

3/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2255 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 322 g
Tuky 55 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zamřížované koláče vypadají složitě, ale když odhalíte tajemství pletení mřížky, přestanete z nich mít přehnaný respekt.

Suroviny

základní těsto 1
dávka, recept v popisku
nastrouhaná
semínka vyškrábnutá
škrob 45 g
jemně mleté
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 1,5 PL
na posypání, lze vynechat

Postup

1

Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruhový plát o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm, urovnejte, přitlačte a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2

Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 2–3 mm a rozměrech zhruba 30x30 cm. Obdélník rozkrájejte na 26 proužků o síle 1 cm. I s papírem je přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Ostružiny opatrně promíchejte s cukrem, citronovou kůrou, vanilkou a kukuřičným škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté mandle. Pak koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a potom na vršek koláče naaranžujte pravidelnou mřížku z pruhů těsta jako na fotografii (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

4

Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

VIDEORECEPT:
Ve videu se můžete podívat, jak na těsto a zaplétání mřížky.

[[nid:32045]]

[[nid:33405]]

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín