0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Hruškový koláč se slaným medem a bourbonem

3.2 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1908 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 275 g
Tuky 58 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mřížkový koláč je malé umělecké dílo. Vyhrajte si se zaplétáním a okouzlete celou rodinu!

Suroviny

základní těsto 1 ks
podle našeho receptu
mouka pšeničná hladká
na podsypání
hruška 1.2 kg
med 3 PL
sůl 0.5 ČL
nejlépe vločková
škrob 35 g
kukuřičný
bourbon 2 PL
lze použít i Baileys (pro jemnější chuť)
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
lískové oříšky 70 g
mleté nebo nasekané, lze vynechat
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 2 PL
na posypání, lze vynechat

Postup

1

Jednu polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 4 mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Vyložte jím koláčovou formu o průměru 18–20 cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice.

2

Druhou polovinu těsta spojte s odkrojky a mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na obdélník o síle 3mm a rozměrech minimálně 35x30 cm. S pomocí pravítka nakrájejte těsto na pruhy o síle 1 a 3 cm a délce 30 cm (8 kusů od každého). Pruhy i s papírem přesuňte na tác nebo plech a uložte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je opatrně promíchejte s medem, solí, škrobem, bourbonem či baileys a s vanilkou.

4

Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté lískové ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pak na vršek koláče naaranžujte nepravidelnou mřížku z pruhů těsta (postup viz Jak na pletení ozdobné mřížky, níže). Stlačte okraje těsta k sobě a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5

Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

6

Jak na pletení ozdobné mřížky

Z rozváleného těsta vykrájejte široké (3cm) a tenké (1cm) pruhy. Polovinu pruhů vyrovnejte na připravený koláč naplněný ovocem. Začněte širokým pruhem, pokračujte tenkým a dál střídejte široké a tenké.

jak na ozdobnou mřížku na koláči

7

Ohněte každý druhý široký pruh a sousedící tenký tak, aby se střídaly ohnuté a neohnuté dvojice. Kolmo na směr první poloviny pruhů položte na koláč jeden široký a jeden tenký pruh a ohnuté pruhy přeložte zpět přes tyto kolmé.

8

Ohněte každý druhý široký pruh a vedlejší tenký – berte ty, které jste neohýbali předtím. Opět vložte jeden široký a jeden tenký a přeložte pruhy zpět. Takto střídejte ohýbané pruhy a vkládejte nové, dokud nebude mřížka kompletní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit