Švestkový koláč s makovým mascarpone

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (24)
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2932 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 174 g
Tuky 215 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké šťavnaté švestky, jemné krémové mascarpone a křupavý mák - dokonalá podzimní kombinace!

Suroviny

základní těsto 1
mouka pšeničná hladká
na podsypání
mascarpone 400 g
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
mák celý 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
švestky 500 g
krupicový cukr 2 PL
perníkové koření 1 ČL
škrob 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané
třtinový cukr 1 PL
na posypání

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvě- ma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle asi 4mm. Nezapomeňte těsto před válením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo k papírům.

2 Z jednoho plátu vyřízněte kruh o 1–2cm větší než horní průměr koláčové formy, kterou budete používat (forma by měla mít rozměry 18–20 cm). Pak použijte kulaté vykrajovátko o průměru 2 cm na vykrájení puntíkového vzoru. Mezi puntíky nechte zhruba 1cm odstup. Vykrájené puntíky používat nebudete, pouze dírkovanou pokličku. Tu i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

3 Druhým plátem těsta vyložte koláčo- vou formu. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte. Dno propíchejte vidličkou. Uložte na asi 30 minut do lednice.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Mascarpone promíchejte se žloutkem, moučkovým cukrem, mákem a vanilkou. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenčí plátky (minimálně na osminy). Ve větší míse je opatrně smíchejte s cukrem, kořením a škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozetřete mascarpone. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete vejcem a pak na vršek koláče opatrně položte vychlazenou vykrájenou pokličku z těsta. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah odkrojte.

5 Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem. Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit