0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Švestkový koláč s makovým mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkový koláč s makovým mascarpone

3.2 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2932 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 174 g
Tuky 215 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké šťavnaté švestky, jemné krémové mascarpone a křupavý mák - dokonalá podzimní kombinace!

Suroviny

základní těsto 1
mouka pšeničná hladká
na podsypání
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
mák celý 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
krupicový cukr 2 PL
perníkové koření 1 ČL
škrob 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané
třtinový cukr 1 PL
na posypání

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvě- ma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle asi 4mm. Nezapomeňte těsto před válením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo k papírům.

2 Z jednoho plátu vyřízněte kruh o 1–2cm větší než horní průměr koláčové formy, kterou budete používat (forma by měla mít rozměry 18–20 cm). Pak použijte kulaté vykrajovátko o průměru 2 cm na vykrájení puntíkového vzoru. Mezi puntíky nechte zhruba 1cm odstup. Vykrájené puntíky používat nebudete, pouze dírkovanou pokličku. Tu i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

3 Druhým plátem těsta vyložte koláčo- vou formu. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte. Dno propíchejte vidličkou. Uložte na asi 30 minut do lednice.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Mascarpone promíchejte se žloutkem, moučkovým cukrem, mákem a vanilkou. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenčí plátky (minimálně na osminy). Ve větší míse je opatrně smíchejte s cukrem, kořením a škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozetřete mascarpone. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete vejcem a pak na vršek koláče opatrně položte vychlazenou vykrájenou pokličku z těsta. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah odkrojte.

5 Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem. Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč