Švestkový koláč s makovým mascarpone

Švestkový koláč s makovým mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2814 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 167 g
Tuky 209 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké šťavnaté švestky, jemné krémové mascarpone a křupavý mák - dokonalá podzimní kombinace!

Suroviny

základní těsto 1
mouka pšeničná hladká
na podsypání
mascarpone 400 g
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
1 PL
nemletý mák
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
švestky 500 g
krupicový cukr 2 PL
1 ČL
pernikové koření
škrob 1 PL
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
třtinový cukr 1 PL
na posypání (lze vynechat)

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvě- ma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle asi 4mm. Nezapomeňte těsto před válením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo k papírům.

2 Z jednoho plátu vyřízněte kruh o 1–2cm větší než horní průměr koláčové formy, kterou budete používat (forma by měla mít rozměry 18–20 cm). Pak použijte kulaté vykrajovátko o průměru 2 cm na vykrájení puntíkového vzoru. Mezi puntíky nechte zhruba 1cm odstup. Vykrájené puntíky používat nebudete, pouze dírkovanou pokličku. Tu i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

3 Druhým plátem těsta vyložte koláčo- vou formu. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte. Dno propíchejte vidličkou. Uložte na asi 30 minut do lednice.

4 Troubu předehřejte na 180°C. Mascarpone promíchejte se žloutkem, moučkovým cukrem, mákem a vanilkou. Švestky vypeckujte a nakrájejte na tenčí plátky (minimálně na osminy). Ve větší míse je opatrně smíchejte s cukrem, kořením a škrobem. Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozetřete mascarpone. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete vejcem a pak na vršek koláče opatrně položte vychlazenou vykrájenou pokličku z těsta. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah odkrojte.

5 Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem. Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit