Jablečný koláč s kořením chai

Jablečný koláč s kořením chai

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 380 g
Tuky 55 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzim bez jablečného koláče? Nikdy! A tohle je jasný redakční favorit!

Suroviny

základní těsto 1
jablka 1.8 kg
citronová štáva 3 PL
3 PL
kořenící směs chai lze nahradit mixed spice
javorový sirup 3 PL
krupicový cukr 50 g
podle kyselosti jablek
škrob 40 g
vlašské ořechy 70 g
mletév (lze vynechat)
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
cukr 1 PL
třtinový na posypání, lze vynechat

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Jedním plátem těsta vyložte koláčovou formu o průmě- ru 18–20cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice. Druhý plát a odkrojky i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Přidejte koření, javorový sirup, cukr a škrob. Opatrně promíchejte.

3 Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté vlašské ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a poté na vršek koláče opatrně položte připravený druhý plát. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah zakrojte. Odkrojky opět uchovejte. Koláč uložte do lednice.

4 Všechny odkrojky spojte a znovu vyválejte na obdélník o síle 2 mm a velikosti zhruba 6x40 cm. Z něj vykrájejte 4 dlouhé proužky o síle 1 cm. Rozdělte je na dvojice a zapleťte. Můžete uplést i klasické copy ze 3 pruhů, v tom případě vykrájejte 6 pruhů. Okraj koláče potřete vejcem a copy naaranžujte kolem okraje a konce spojte dohromady. Ostrým úzkým nožem vykrojte do středu koláče 3 úzké otvory. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření chai si můžete snadno připravit sami pomletím 1 lžičky fenyklových semínek, semínek z 10 tobolek kardamomu, 10 hřebíčků, 1 skořicového svitku, 8 kuliček černého pepře, 1 lžíce sypaného černého čaje a semínek z 1 vanilkového lusku. Nakonec ještě přimíchejte 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku strouhaného muškátového oříšku. 

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit