Jablečný koláč s kořením chai

Jablečný koláč s kořením chai

4 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 380 g
Tuky 55 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzim bez jablečného koláče? Nikdy! A tohle je jasný redakční favorit!

Suroviny

základní těsto 1
jablko 1.8 kg
citronová štáva 3 PL
3 PL
kořenící směs chai lze nahradit mixed spice
javorový sirup 3 PL
krupicový cukr 50 g
podle kyselosti jablek
škrob 40 g
vlašské ořechy 70 g
mletév (lze vynechat)
vejce 1 ks
prošlehané, na potření koláče
cukr 1 PL
třtinový na posypání, lze vynechat

1 Obě poloviny těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 2 kruhové pláty o síle 4mm. Nezapomeňte těsto před rozválením z obou stran lehce poprášit moukou, aby se nelepilo. Jedním plátem těsta vyložte koláčovou formu o průmě- ru 18–20cm. Těsto urovnejte, přitlačte do všech prohlubní a přesahy odkrojte, ale nevyhazujte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do lednice. Druhý plát a odkrojky i s papírem položte na tác či plech na pečení a uložte do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenčí plátky. Ve větší míse je ihned pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Přidejte koření, javorový sirup, cukr a škrob. Opatrně promíchejte.

3 Vyndejte koláčový korpus z lednice a na dno rozprostřete mleté vlašské ořechy, chcete-li je použít. Potom koláč naplňte připraveným ovocem. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a poté na vršek koláče opatrně položte připravený druhý plát. Stlačte okraje těsta k sobě a případný přesah zakrojte. Odkrojky opět uchovejte. Koláč uložte do lednice.

4 Všechny odkrojky spojte a znovu vyválejte na obdélník o síle 2 mm a velikosti zhruba 6x40 cm. Z něj vykrájejte 4 dlouhé proužky o síle 1 cm. Rozdělte je na dvojice a zapleťte. Můžete uplést i klasické copy ze 3 pruhů, v tom případě vykrájejte 6 pruhů. Okraj koláče potřete vejcem a copy naaranžujte kolem okraje a konce spojte dohromady. Ostrým úzkým nožem vykrojte do středu koláče 3 úzké otvory. Povrch koláče potřete vejcem a posypte cukrem.

5 Formu s koláčem položte na plech, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, nebo dokud není těsto krásně zlaté. Před podáváním nechte minimálně 30 minut chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření chai si můžete snadno připravit sami pomletím 1 lžičky fenyklových semínek, semínek z 10 tobolek kardamomu, 10 hřebíčků, 1 skořicového svitku, 8 kuliček černého pepře, 1 lžíce sypaného černého čaje a semínek z 1 vanilkového lusku. Nakonec ještě přimíchejte 1/2 lžičky mletého zázvoru a špetku strouhaného muškátového oříšku. 

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit