Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Otázka a odpověď: pšeničná mouka a její použití

Otázka a odpověď: pšeničná mouka a její použití

K čemu se nejlépe hodí pšeničná hladká, polohrubá či hrubá mouka? A dají se v receptech nějak vzájemně nahrazovat, aby se moučníky nerozpadaly nebo nebyly tvrdé?
17. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Podle pekařského technologa Martina Hanuse obecně platí toto: hladká mouka je vhodná na veškeré kynuté pečené těsto, ale i na trvanlivé pečivo (linecké, jemné vánoční cukroví), protože se při zpracovávání a po upečení nedrobí. Pro velmi bohatá kynutá těsta je vhodné 30 % hladké mouky nahradit polohrubou, aby se předešlo propadnutí těsta po upečení. Mouku hladkou používáme i při vaření – např. na přípravu jíšky či bešamelu. Je nutné ji dobře provařit. Z hladké mouky lze usmažit i lívance nebo palačinky.

Mouka polohrubá
se používá na veškeré domácí pečené nekynuté hmoty a těsta (bábovky, perníky, makovníky, bublaniny – vesměs všechny třené a šlehané hmoty). Díky své struktuře vám těsto ,podrží‘.

Pšeničná mouka hrubá
se hodí především pro výrobky, které se vaří – knedlíky, halušky, těstoviny. Hrubou mouku radíme žádnou jinou nenahrazovat. Hladká a polohrubá mouka se mohou v některých výrobcích zastoupit, například bábovku lze péct z polohrubé i z hladké mouky. Záleží na konkrétním receptu, výjimky samozřejmě existují. Na některých moukách jsou přímo uvedené výrobky, na něž jsou vhodné – např. Babiččina volba.

Mnoho dalších užitečných rad najdete v červnovém vydání časopisu Apetit. Právě teď ho koupíte v novinových stáncích.

reklama

Přidat komentář