Jemné vepřové panenky zaručí, že se řízky budou na jazyku doslova rozplývat. Čerstvá strouhanka se postará o křupavost.
Suroviny
panenka
1
kg
mouka pšeničná hrubá
200
g
vejce
4
ks
sůl
1
ČL
rostlinný olej
na smažení
strouhanka
300
g
sádlo
3
PL
citron
k podávání
1 Vepřové panenky nakrájejte na asi centimetrové plátky, trochu našikmo, aby byla plocha větší. Položte je po dvou na sebe a lehce naklepejte, stačí klouby ruky. Postupně je obalujte v hrubé mouce – dobře ji přitiskněte –, ve vejcích rozšlehaných se solí a strouhance. Vrstvy vajíčka a strouhanky můžete i zopakovat.
2 Řízky pozvolna smažte ve vysoké vrstvě oleje; přidejte do něj lžíci sádla. Čas od času můžete nádobu přikrýt, aby řízky lehce ‚suflovaly‘ – obal se nadýchne. Podávejte s citronem, bramborami či kaší.