Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6016 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 677 g
Tuky 298 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na vláčný perník, potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla babička? Tak tohle je přesně on!

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
rostlinný olej 1 hrnek
vejce 2 ks
kakao holandského typu 2 PL
mléko 2 hrnky
kypřicí prášek do perníku 1 ks
NA DOKONČENÍ
džem
jahodový, malinový či meruňkový
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
máslo 1 PL

1 Troubu předehřejte na 170°C. Všechny suroviny na perník dobře promíchejte, vlijte na plech o rozměrech 25 x 40 cm vyložený pečicím papírem, uhlaďte a pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá.

2 Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout.

3 Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad vodní lázní, promíchejte a natřete na perník.

Poznámka: V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.

NĚCO NAVÍC
Džemem nemusíte potírat jen povrch perníku. Pokud máte rádi klasiku, perník jednou vodorovně prokrojte, spodní díl potřete džemem a přiklopte horním dílem. Čokoládu můžete na závěr ještě posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Komentáře

Veronika Sloupová

Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!

Držíme palce, redakce Apetitu

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).

Krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit