Perník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 245
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6016 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 677 g
Tuky 298 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na vláčný perník, potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla babička? Tak tohle je přesně on!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
mouka pšeničná hladká 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
rostlinný olej 1 hrnek
vejce 2 ks
kakao holandského typu 2 PL
mléko 2 hrnky
kypřicí prášek do perníku 1 ks
NA DOKONČENÍ
džem
jahodový, malinový či meruňkový
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
máslo 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C.

2

Všechny suroviny na perník dobře promíchejte, vlijte na plech o rozměrech 25 x 40 cm vyložený pečicím papírem, uhlaďte a pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá.

3

Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout.

4

Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad vodní lázní, promíchejte a natřete na perník.

Poznámka: V receptu odměřujeme suroviny hrnkem o objemu 250 ml.

NĚCO NAVÍC
Džemem nemusíte potírat jen povrch perníku. Pokud máte rádi klasiku, perník jednou vodorovně prokrojte, spodní díl potřete džemem a přiklopte horním dílem. Čokoládu můžete na závěr ještě posypat strouhaným kokosem nebo nasekanými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Komentáře

Veronika Sloupová

Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!

Držíme palce, redakce Apetitu

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).

Krásný den, redakce Apetitu

Martina Kojzarová

In reply to by Martí S.

Dobrý den,
to nás moc mrzí. Věříme, že jste vše dodržela! Bohužel takhle na dálku se špatně soudí, co přesně se mohlo stát. Jak jsme psali výše, nejčastější příčinou je teplotní šok (tedy velký rozdíl mezi teplotou v troubě a v místnosti). K lehkému „sednutí“ pečeného dezertu dojde vždy a je to přirozený jev, ale pokud se naprosto srazí, je něco špatně. Zvlášť pokud se v troubě tvářil krásně nadýchaně. Musíme dodat, že délka pečení je vždy pouze orientační údaj, vždy je dobré dát na zkušenost s vlastní troubou a zkontrolovat propečení špejlí. Moc se nám také osvědčil teploměr do trouby, abychom si mohli být jistí, na jakou teplotu se moučník skutečně peče. Držíme palce, aby se podobné zklamání už neopakovalo. 

redakce Apetitu

Lukáš Bálint

Dobrý den, úžasný recept, skvělý recept na skvělý perník. Jsem muž dělal sem přesně podle receptů a je moc chutný kdybych mohl přiložit foto jako důkaz bylo by to fajn . Bohužel se musíte spokojit s nadšením jaký z toho mám . Za mě 10 z deseti 🌟

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit