Vůně, které nelze odolat...
Suroviny
Postup
Do velké mísy odměřte kvásek, přisypte mouku a posypte solí a kmínem. Zalijte vodou. Velkou vařečkou nejprve promíchejte a pak zadělejte těsto. Zpracovávejte ho vařečkou asi 15 minut. Výsledné těsto by mělo stékat z vařečky jakoby ve stuhách (mělo by tedy být poměrně řídké, ale ne úplně tekuté). Můžete přidávat mouku a vodu.
Vál posypte hladkou moukou. Pomoučněnýma rukama těsto postupně překládejte a přitom otáčejte a vždy pevně přitiskněte. Až vám v rukou vznikne bochánek s hebkým povrchem, máte hotovo. Nechte bochánek půl hodiny ležet, zakrytý utěrkou.
Pak těsto prohněťte, vytvarujte do pevného bochníku (šišky) a položte na plech vyložený pečicím papírem a poprášený moukou. Poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout aspoň 3 hodiny v pokojové teplotě, až při tom zhruba zdvojnásobí objem, začněte rozehřívat troubu na 260 °C.
Do trouby vložte plech s chlebem (bez utěrky), na dno trouby chrstněte cca 100 ml vody, rychle ji zavřete, ztlumte na 240–250 °C a pečte asi půl hodiny; správně upečený chléb je vypouklý a na poklep zní dutě. Nechte ho vychladnout na mřížce.
NĚCO NAVÍC
Z fáze řídkého těsta můžete také pokračovat v zadělávání vařečkou v míse či v robotu-hnětači za pravidelného přisypávání mouky – cílem je bochánek či těsto, které se do něj snadno tvaruje. Pokud preferujete chléb se slabší a méně pevnou kůrkou, pečte jej v troubě s kastrůlkem s vodou a teplotu v troubě po vložení chleba snižte na 200 °C.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )