0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pšeničnožitný chléb

Pšeničnožitný chléb

3.7 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2028 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 361 g
Tuky 16 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně, které nelze odolat...

Suroviny

kvásek 300 g
žitný kvas
mouka pšeničná hladká 300 g
chlebová nebo bílá + na podsypávání (poměrně dost)
sůl 2 ČL
kmín 2 ČL
celý
voda 250 ml
neperlivá magnesie voda

1 Do velké mísy odměřte kvásek, přisypte mouku a posypte solí a kmínem. Zalijte vodou. Velkou vařečkou nejprve promíchejte a pak zadělejte těsto. Zpracovávejte ho vařečkou asi 15 minut. Výsledné těsto by mělo stékat z vařečky jakoby ve stuhách (mělo by tedy být poměrně řídké, ale ne úplně tekuté). Můžete přidávat mouku a vodu.

2 Vál posypte hladkou moukou. Pomoučněnýma rukama těsto postupně překládejte a přitom otáčejte a vždy pevně přitiskněte. Až vám v rukou vznikne bochánek s hebkým povrchem, máte hotovo. Nechte bochánek půl hodiny ležet, zakrytý utěrkou.

3 Pak těsto prohněťte, vytvarujte do pevného bochníku (šišky) a položte na plech vyložený pečicím papírem a poprášený moukou. Poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte kynout aspoň 3 hodiny v pokojové teplotě, až při tom zhruba zdvojnásobí objem, začněte rozehřívat troubu na 260 °C.

4 Do trouby vložte plech s chlebem (bez utěrky), na dno trouby chrstněte cca 100 ml vody, rychle ji zavřete, ztlumte na 240–250 °C a pečte asi půl hodiny; správně upečený chléb je vypouklý a na poklep zní dutě. Nechte ho vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Z fáze řídkého těsta můžete také pokračovat v zadělávání vařečkou v míse či v robotu-hnětači za pravidelného přisypávání mouky – cílem je bochánek či těsto, které se do něj snadno tvaruje. Pokud preferujete chléb se slabší a méně pevnou kůrkou, pečte jej v troubě s kastrůlkem s vodou a teplotu v troubě po vložení chleba snižte na 200 °C.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit