Jak na dokonalou drobenku?

Borůvkové koláče s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drobenka či žmolenka je dokonalou třešničkou koláči. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná, ale ani moc suchá? Čím jí případně ještě o kousek vylepšit?

Známe odpověď na všechny vaše otázky týkající se drobenky. Stačí se dodržet pár jednoduchých kroků a vaše borůvkové koláče (ale i jiné) se budou pyšnit stejně perfektní křupavou žmolenkou, jakou uměla snad jenom babička. Pamatujete?

5 kroků k dokonalé drobence

1. Držte se ověřeného poměru surovin

Klasická drobenka se skládá z mouky, másla a cukru. Bude držet v pevných hrudkách a nerozteče se na jednolitou krustu, pokud dodržíte základní pravidlo 1,5 – 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a stejnému množství krupicového či krystalového cukru cukru. 

  • Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná.
  • Pokud se začíná podobat spíše křehkému těstu, nebojte se přisypat mouku. Jen tak docílíte správných drobečků.
  • Hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Polohrubá je sázkou na jistotu, tedy zlatá střední cesta, kterou používáme asi nejčastěji.

+ tajný tip navíc
Chcete žmolenku po upečení opravdu křehkou a křupavou? Přidejte k základním surovinám navíc žloutek!

2. Vychlaďte máslo

Máslo vždy používejte dokonale vychlazené. Zapracáváním studeného másla do mouky z cukrem vytvoříte dokonale nerovnoměrné hrudky. 

3. Pracujte rychle 

Klíčem k úspěchu je svižnost. Ať už připravujete drobenku ručně, v mixéru či v robotu s nožovým nástavcem, pracujte co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo rozehřát. 

4. Před posypáním drobenku opět vychlaďte

Drobenku připravte s lehkým přestihem, a než ji nasypete na koláč, uložte ji opět do lednice a dobře vychlaďte. Vždy jí koláč ozdobte až těsně před tím, než ho vložíte do trouby.

5. Šetřete čas a zbytky zamražte

Když drobenku připravujete, udělejte jí rovnou dvojnásobek. Část, kterou nevyužijete hned, dejte do uzavi cv bmratelného sáčku, vložte ji do mrazáku a zamrazte. Čím větší sáček, tím rozprostřenější drobenka bude, a tak zmrzne v menších kouscích. Pak ji můžete rovnou použít! Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je, a datum zamrazení. I pokud vám zbude troška drobenky, neváhejte ji zamrazit, uvidíte, že se vám bude brzy hodit třeba na vylepšení muffinů!

Čím drobenku vylepšit?

  • Klasický krupicový či krystalový cukr můžete zaměnit za třtinový, skořicový či vanilkový.
     
  • Ovoňte drobenku kořením (skvělá je skořice, vanilka, kardamom, pernikové koření, mletý zázvor, či špetka muškátového oříšku) nebo strouhanou citronovou či pomerančovou kůrou.
     
  • Nahraďte část mouky strouhanými lískovými oříšky, vlašskými ořechy, pistáciemi, strouhaným kokosem či mletými mandlemi (do drobenky skvěle zužitkujete třeba i pevné zbytky po přípravě domácího ořechového mléka), ovesnými a dalšími obilnými vločkami, kakaem, mletým mákem nebo strouhaným perníkem.
     
  • K hotové drobence přidejte půlené či nahrubo nasekané lískové oříšky, nalámané vlašské či pekanové ořechy, mandlové plátky či třísky, kokosové lupínky, nemletý mák či semínka. Vmíchat můžete i nakrájený marcipán, rozdrobené piškoty či sušenky.

Koláče s drobenkou i drobenkové koláče

S drobenkou se dá opravdu kouzlit. Nejen, že sluší kynutým i křehkým koláčům s tvarohem, povidly, mákem i ovocem, ale vylepšit jí můžete i dětmi tolik milované malinové muffiny s drobenkou, obyčejnou bublaninu, jednoduchá hrnková buchta s borůvkami a drobenkou či lité koláče. Nemusíte se ovšem omezovat pouze na zdobení, z drobenky hravě připravíte i jednoduchý a přitom naprosto výborný dort či koláč, nebo pod ni můžete schovat čerstvé či mražené ovoce a vmžiku tak vyčarovat populární britský dezert – krambl.



Při přípravě kramblu se nebojte ovoce různě kombinovat. Jahody jsou skvělé s broskvemi (či nektarinkami), rebarborou nebo lesními plody, ostružiny zase báječně ladí s hruškami či jablky nebo mangem. Švestky s hruškami zkuste schovat pod marcipánovou či perníkovou drobenku a uvidíte, jaký hit z toho bude! K americkým brusinkám přidejte strouhanou pomerančovou kůru, která krásně doladí jejich chuť. Pokud nemáte čerstvé ani mražené ovoce, můžete krambl upéct i ze sušeného! Pokud máte drobenku schovanou v mrazáku hravě stihnete vlahý voňavý krambl naservírovat i neohlášené návštěvě. 

Dozlatova upečenou žmolenkou ovšem můžete bleskově vylepšit i oblíbený cheesecake či zmrzlinu.

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit