Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z medvědího česneku ze tří surovin: Posilte hned na jaře celkové zdraví, jednodušeji už to nejde

Polévka z medvědího česneku
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Polévka z medvědího česneku patří k české jarní klasice. Máme pro vás jednoduchý recept, ve kterém vůně a barva bylinky vynikne. Potřebovat budete jen tři suroviny: vývar, smetanu a česnek medvědí nebo podivný.  

Do krémových polévek z medvědího česneku se většinou přidávají brambory, my jsme je ale v našem receptu záměrně vynechali. Přidávají se pro hustší konzistenci, kterou doženete větším množstvím česneku a zhoustnutím smetany.

Podívejte se na video, jak jsme polévku z medvědího česneku vařili:

Skryt pre seznam

Medvědí česnek a jeho příbuzní z čeledi amarylkovitých obsahují alicin, který je zodpovědný za štiplavé česnekové aroma. Z velkého množství tepelně neupraveného česneku by vám mohlo být těžko od žaludku. Jenže tepelně zpracovaný medvědí česnek ztrácí zářivě zelenou barvu a chuť. Co s tím?

Větší část medvědího česneku povařte, rozmixujte a udělejte z něj základ smetanové polévky. V úplně posledním kroku přijdete do polévky trochu čerstvého rozmixovaného česneku (pesta), aby měla polévka silnou chuť a hezkou barvu, ale zároveň vám nepřivodila žaludeční potíže.

  • Do polévky můžete vložit pošírované vejce, opečenou slaninu nebo třeba uzeného lososa.

Medvědí česnek (Allium ursinum) je rostlina, která roste ve vlhkých lesích, parcích a vypěstovat si ho můžete i na zahradě. Je známá svými léčivými vlastnostmi, a také svou výraznou chutí. Listy medvědího česneku jsou často používány v kuchyni jako aromatická přísada do salátů, omáček a polévek.

Medvědí česnek často roste v přírodních rezervacích a památkách, kde je jeho sběr zakázán. Použít můžete i česnek podivný (Alium paradoxum), na který můžete narazit na jaře častěji než na medvědí a sbírat ho lze klidně i s cibulkami, které jsou skvělé naložené ve sladkokyselém nálevu a budou hezkou ozobou polévky.

Kromě své intenzivní chuti má polévka z těchto jarních bylinek také mnoho zdravotních benefitů. Je plná antioxidantů, vitamínů a minerálů, které posilují imunitní systém a podporují celkové zdraví.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč