Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1239 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 3 g
Tuky 138 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ve váze s vodou vám čerstvé listy medvědího česneku vydrží 2 až 3 dny, nebo je zabalte do vlhké utěrky a dejte do lednice. Pro uchování je můžete také nasekat a uložit do mrazáku, případně z nich udělat tohle pesto či tinkturu. Medvědí pesto si dejte s těstovinami, hodí se ale i steaky či ryby a ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.

Suroviny

medvědí česnek (čerstvý) 100 g
sůl mořská
hrubá
kajenský pepř špetka
50 g
kešu oříšky nesolené
sýr pecorino 50 g
strouhaný
ořechový olej 150 ml
lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí

1 Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

KAM PRO NĚJ

Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit