Ve vodě či vlhké utěrce vydrží čerstvé listy medvědího česneku v lednici 2 až 3 dny. Uchovat je ale můžete i zpracované: nasekejte je a uložte do mrazáku nebo z nich připravte pesto či tinkturu. Recept na pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Dejte si ho s těstovinami, hodí se i na steaky či ryby nebo na pečivo. Ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.
Suroviny
Postup
Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo.
Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.
Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.
KAM PRO NĚJ
Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají.