0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

24 top receptů na krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez

24 top receptů na krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez
ZDROJ: RitaE

Zahřejte se v sychravých zimních měsících horkou krémovou polévkou, která vás pohladí po duši. Nabízíme nepřeberné množství receptů, mezi kterými si zajisté vyberete tu svoji. Nechte se inspirovat výběrem našich nejchutnějších a nejznámějších krémových polévek.

Co je výhodou krémové polévky? Vedle toho, že je mohou jíst strávníci všech věkových kategorií bez ohledu na chrup, jsou to ještě tyto vlastnosti:

  • Chuť je jemná, krémová a představuje pohlazení po jazyku. Často bývá doplňována křupavým elementem například krutony nebo křupavou slaninu. 
  • Rychlost – rychlou krémovou polévku zvládnete obvykle připravit do půl hodiny
  • Barva - krémové polévky oplývají oku lahodícími barvami. 
  • Vitamíny – krémovými polévkami se nejen zahřejete, ale dodáte tělu i chybějící vitamíny a minerální látky.

Jak docílit husté a jemné konzistence

Přes nespočet variací krémových polévek mají všechny jedno společné, hustotu a jemnost.

Hladké a jemné krémové konzistence docílíte:

  • Dokonalým rozmixováním všech surovin dohladka. Čím víc zeleniny či luštěnin, tím hustší polévka.
  • Použitím smetany ke šlehání. Tučná smetana dodá polévce na jemnosti, výživnosti a sytivosti. Alternatativně můžete použít kokosové mléko.
  • Volbou surovin s obsahem škrobu. V případě neškrobnatých komponent, jakými jsou například houby, můžete polévku doplnit a zahustit například bramborami, mrkví, batáty nebo celerem, které obsahují škrobu dostatek.

Jakou smetanu zvolit?

Takzvanou light variantu krémové polévky, pokud jste zrovna v dietním režimu, raději ani nezkoušejte. Pamatujte, že čím vyšší procento tuku smetana obsahuje, tím je stabilnější a při vaření se nesrazí.

  • Používejte pouze vysokoprocentní smetanu. Krásně se se všemi ingrediencemi spojí, polévka bude hladká, jemná a hustá.
  • Vyvarujte se použití 12% smetany na vaření, která je řídká a může se srazit.
  • Pokud recept 12% smetanu obsahuje, přilévejte ji do pokrmu až ve chvíli, kdy už pokrm nevaříte, je odstavený z plotny.

Tip na přidávání smetany do polévek a omáček:

  • Abyste předešli sražení smetany, můžete vyzkoušet smíchání smetany s troškou hladké mouky.
  • Zahustěte pokrm těsně před dohotovením.
  • Smetana by měla mít pokojovou teplotu.
  • Po přidání smetany do polévky, stáhněte hrnec z plotny, polévka či omáčka už by se neměla vařit.

Zdrcnutá smetana. Jak napravit katastrofu?

  • Přidejte do polévky lžičku kypřicího prášku a důkladně polévku promíchejte.
  • Ponořte celý kastrol do studené vody a metličkou obsah hrnce důkladně rozmíchejte. Použít můžete i ponorný tyčový mixér.

Vyzkoušejte lahodný chřestový krém se smetanou.

Stylové servírování krémových polévek

Finálním dozdobením talíře podpoříte chuť polévky i estetický dojem.

Krémové polévky můžete podávat s:

  • krutony
  • opečenou slaninou, uzeným masem
  • bylinkami
  • pestem
  • houbami
  • slunečnicovými, dýňovými semínky, sezamem

Nevíte, jakou krémovou polévku uvařit? 

Mezi krémovými polévkami si vybere každý. Je jedno, zda jste milovníci masa, smetany, listové a kořenové zeleniny či luštěnin. Na lahodnou krémovou polévku můžete využít téměř jakékoliv suroviny a zeleninu.

  • Že polévka bez masa pro vás není? Vyberte si některý z receptů s kuřecím masem, nebo vyzkoušejte krémovou rybí polévku

Co použít na krémovou polévku?

  • kořenovou zeleninu – mrkev, celer, řepa, pastinák
  • listovou zeleninu – špenát, salát, mangold
  • plodovou zeleninu – rajčata, papriky
  • košťálovou zeleninu – brokolice, květák, kapusta
  • luštěniny - čočka, hrách, fazole, cizrna
  • ryby - treska, losos
  • kuře

Krémová mrkvová polévka

Velmi snadná a rychlá krémová polévka vhodná pro úplné kuchaře začátečníky. Do deseti minut máte hotovo. Mrkvová polévka stejně jako třeba dýňová dodá pokrmu krásnou oranžovou barvu.

  • Základní ingrediencí je mrkev a brambory. Pro výraznější chuť můžete přidat například česnek, kmín nebo zázvor.
  • Smetanu přidejte, až budete mixovat zeleninu na hladký krém.
  • Lžíce másla pomůže smetaně polévku ještě více zjemnit.

Krémová polévka s kapustou

Tato hutná varianta krémové polévky vás nasytí i bez hlavního chodu. Zkuste si ji uvařit na oběd či večeři. Uvidíte sami.

  • Tato krémová polévka nevyžaduje smetanu.
  • Hustotu zajistíte moučnými bramborami.
  • Polévku podávejte s osmahnutou křupavou slaninou.

Hráškový krém

  • Hráškový krém můžete vyrobit ze zamrazeného i zavařeného hrášku.
  • Pro krémovější konzistenci můžete přidat polévkovou lžíci másla pro zjemnění. Použít můžete i smetanu.

Krémová rybí polévka

Pokud přemýšlíte nad skladbou štědrovečerní tabule, receptem na rychlou krémovou rybí polévku uspokojíte tradici i vaše chutě.

  • Na polévku využijte zbytky z kapra, hlavu a kosti.
  • Do polévky si připravte min. 30% smetanu ke šlehání.
  • Lžíce másla doladí polévku k dokonalosti.
  • Podávejte s osmaženými krutony z housky.

Krémová kuřecí polévka

  • Kuřecí krémové polévce dodá chuť pikantní nasládlý tuřín a vodnice, která svou křehkou chutí připomíná kedlubnu či ředkvičku.
  • Tuřín můžete nahradit pastinákem.
  • Hotovou polévku ozdobte kostičkami zeleniny použité v polévce.
  • Podávejte s osmahnutými krutony z bagetky.

Krémová polévka z pečených kaštanů

  • Použít můžete i pečené kaštany od stánku nebo vařené vakuované.
  • Kaštany je potřeba před povařením s vývarem připravit. Slupku nařízněte křížem, vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů a dvacet minut pečte. Odstraňte vnější i vnitřní slupky. Naříznuté kaštany lze i krátce povařit.
  • Čerstvý štiplavý zázvor dodá polévce na lehké pikantnosti.
  • Do polévky patří plátky uzeného kuřete či kachny.
  • Podávejte s drcenými praženými kaštany a kopečkem šlehačky.

Což takhle dát si arašídovou polévku?

Polévka z arašídového másla je jemná a osobitě chuťově vyvážená. Tuto zimní hřejivou polévku si můžete uvařit z lehce dostupných surovin kdykoliv během zimy.

  • Polévka přináší spojení arašídového másla a specifické chuti řapíkatého celeru.
  • 12% smetanu pro doladění chuti přilévejte na závěr, kdy už polévku nevaříte.
  • Polévku z arašídového másla ozdobíte nahrubo nasekanými arašídy a osmahnutou slaninou.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč