Medvědí česnek roste často v přírodních rezervacích a památkách, kde je chráněným druhem. O lahodnou česnekovou chuť jarní bylinky se ale ochudit nemusíte, má totiž příbuzného, který chutná velmi podobně. Česnek podivný lze najít v hojném množství v parcích a nemusíte se na něj bát sáhnout. Naopak, jde o invazivní rostlinu.
Sběr medvědího česneku (Allium ursinum) je oblíbenou jarní kratochvílí, jenže ochránci přírody z ní nadšení nejsou. Sběrači mnohdy nehledí na chráněnou lokalitu, a navíc mnohdy bylinku trhají neopatrně i s cibulkami. Za trhání česneku podivného (Allium paradoxum) vás ekologové možná i pochválí.
Kde česnek podivný najít
Z kraje jara se v městských parcích, ale i na krajích lesů a zahradách derou štíhlé listy česneku podivného, který rozpoznáte především podle výrazné česnekové vůně. Kvete od dubna do května. Tato invazivní bylina se k nám dostala z oblastí kolem Kaspického moře a vytlačuje naši přirozenou flóru. První zmínka o jeho výskytu pochází z roku 1823, tehdy se česnek podivný objevil na zbraslavské Závisti, kde ho můžete najít i dnes.
- V Praze se mu daří i na Petříně pod Hladovou zdí, v Letenských sadech, ve Džbánu, na Smíchově, v Šárce i v oboře Hvězda, v Brně na Lesné v okolí Arbesovy ulice.
- Najdete ho ve Středočeském kraji. Narazit na něj ale můžete i v jižních a jihozápadních Čechách a na severovýchodě země, na Hradecku a Trutnovsku.
Jak česnek podivný poznat
Česnek podivný má užší listy než medvědí česnek a roste v trsech. Většinou tvoří v místě zelený koberec, který si někdo může splést s trávou. Začíná růst v březnu a v dubnu už lze sbírat i bílé květy. V květnu začnou listy žloutnout, zatahovat se do země a ztrácet česnekovou chuť.
Jak bylinu využít v kuchyni
Česnek podivný lze v kuchyni využít zcela stejně jako česnek medvědí. Z listů můžete připravit pesto, pomazánku, přidat je do nádivky, květy krásně ozdobí salát, cibulky naložte do octového nálevu.
- Má antioxidační a antibakteriální účinky, údajně snižuje srážlivost krve, příznivě působí na játra, srdce, cholesterol, trávení a imunitní systém.
Zdroj: Mgr. Ivana Paukertová, NaOvoce, Houbareni, Pladias