Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nesbírejte medvědí ale podivný česnek. Najdete ho snáz a můžete ho trhat kolik unesete. Jak ho poznat?

Česnek podivný
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Medvědí česnek roste často v přírodních rezervacích a památkách, kde je chráněným druhem. O lahodnou česnekovou chuť jarní bylinky se ale ochudit nemusíte, má totiž příbuzného, který chutná velmi podobně. Česnek podivný lze najít v hojném množství v parcích a nemusíte se na něj bát sáhnout. Naopak, jde o invazivní rostlinu.

Sběr medvědího česneku (Allium ursinum) je oblíbenou jarní kratochvílí, jenže ochránci přírody z ní nadšení nejsou. Sběrači mnohdy nehledí na chráněnou lokalitu, a navíc mnohdy bylinku trhají neopatrně i s cibulkami. Za trhání česneku podivného (Allium paradoxum) vás ekologové možná i pochválí

Kde česnek podivný najít  

Z kraje jara se v městských parcích, ale i na krajích lesů a zahradách derou štíhlé listy česneku podivného, který rozpoznáte především podle výrazné česnekové vůně. Kvete od dubna do května. Tato invazivní bylina se k nám dostala z oblastí kolem Kaspického moře a vytlačuje naši přirozenou flóru. První zmínka o jeho výskytu pochází z roku 1823, tehdy se česnek podivný objevil na zbraslavské Závisti, kde ho můžete najít i dnes.

  • V Praze se mu daří i na Petříně pod Hladovou zdí, v Letenských sadech, ve Džbánu, na Smíchově, v Šárce i v oboře Hvězda, v Brně na Lesné v okolí Arbesovy ulice.
  • Najdete ho ve Středočeském kraji. Narazit na něj ale můžete i v jižních a jihozápadních Čechách a na severovýchodě země, na Hradecku a Trutnovsku. 
Skryt pre seznam
Česnek podivný
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Jak česnek podivný poznat

Česnek podivný má užší listy než medvědí česnek a roste v trsech. Většinou tvoří v místě zelený koberec, který si někdo může splést s trávou. Začíná růst v březnu a v dubnu už lze sbírat i bílé květy. V květnu začnou listy žloutnout, zatahovat se do země a ztrácet česnekovou chuť.

Jak bylinu využít v kuchyni

Česnek podivný lze v kuchyni využít zcela stejně jako česnek medvědí. Z listů můžete připravit pesto, pomazánku, přidat je do nádivky, květy krásně ozdobí salát, cibulky naložte do octového nálevu.

  • antioxidační a antibakteriální účinky, údajně snižuje srážlivost krve, příznivě působí na játra, srdce, cholesterol, trávení a imunitní systém

Zdroj: Mgr. Ivana Paukertová, NaOvoce, Houbareni, Pladias

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč