Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je knäckebrot opravdu zdravý? Trvanlivý křupavý chléb s dlouhou historií

Knäckebrot
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Na obdobě dnešního knäckebrotu si pochutnávali již před více než tisíci lety Vikingové? Pro svou chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost je suchý křupavý žitný chléb součástí jídelníčku nejen při sportovní zátěži a redukční dietě. Skandinávci knäckebrot dodnes milují a v jejich jídelníčku má pevné místo. Vyzkoušejte křupavý chléb plný chuti třeba s našimi oblíbenými pomazánkami!

Křehký chléb jako železná zásoba 

Základní složku knäckebrotu neboli v překladu “křehkého chleba” tvoří žito. Tato po staletí dostupná surovina bohatá na vlákninu právem patřila do jídelníčku skandinávských mořeplavců.  Knäckebrot vždy patřil mezi potraviny s dlouhou trvanlivostí, proto byl praktickým pomocníkem při námořnických výpravách. Dnes tvoří skvělou záchranu ve spíži, když zrovna dojde čerstvé pečivo.  

  • Původ knäckebrotu však sahá zřejmě ještě před vikingské výpravy, první zmínky o křupavé placce připomínající dnešní knäckebrot sahají dokonce až 500 let př. n. l., kdy se knäckebrot pekl po sklizni, sušil se a uschovával, aby vydržel celou zimu až do jara, kdy rozmrzly řeky a mohlo se znovu mlít obilí.
  • Tradiční knäckebrot se pekl v podobě kulaté placky s otvorem uprostřed a skladoval se navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Oblíbený je dodnes nejen ve Švédsku, kde slavný křehký chléb vznikl, ale také v sousedním Finsku. 
  • Konzumace žita a žitných produktů posiluje imunitní systém a díky obsahu vlákniny příznivě působí na činnost střev.

Dostupné pečivo, které zvládnete i doma

Tradiční knäckebrot se vyrábí vymícháním žitné mouky s vodou a solí. Směs se následně vyválí na plát, posype moukou a upeče. Ve strojové výrobě se používají válce, kterými se těsto rovnoměrně rozválí a získá typický vzorek. Po upečení se knäckebroty ještě vysoušejí a krájejí na stejné tvary. Nejčastěji se setkáme s obdélníkovým a kulatým knäckebrotem s dírou uprostřed.

Jak si knäckebrot připravit doma? Na základní křehký chléb budete potřebovat:

  • 100 g žitné mouky
  • cca 400 ml vlažné vody
  • 2 velké špetky soli
  1. Směs smíchejte, vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozvrstvěte.
  2. Pečte při 160 stupních na horkovzduch (nebo 180 stupních na spodní a horní ohřev) přibližně 40 minut. 

Knäckebrot můžete snadno přizpůsobit své chuti přidáním lžíce medu a dosažením příjemně nasládlé chuti. Zároveň můžete pozdvihnout jeho výživovou hodnotu, když přidáte:

  • drcené ovesné vločky,
  • sezamová, slunečnicová, dýňová, konopná, lněná či jiná semínka
  • koření - chilli, kmín, římský kmín nebo třeba sušené provensálské bylinky
  • psyllium pro ještě větší porci vlákniny

Vychutnejte si knäckebrot se svěží pomazánkou

Díky nízké kalorické hodnotě (na 100 g křehkého chleba připadá pouze 350 kcal) se knäckebrot řadí mezi potraviny oblíbené při redukci váhy. Přítomné vitaminy skupiny B a minerální látky (vápník, draslík, hořčík, železo, selen, fosfor a sodík) posouvají obyčejný chléb mezi superpotraviny.

Zdroj info: Apetit, Tasty, Eating Well

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč