Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Desatero nejoblíbenějších chlebových placek po celém světě: Které to jsou?

wrap z pita chleba
ZDROJ: Nishant Aneja/Pexels
sdílet:

Každá země má svůj vlastní chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru placek, které se připravují z mouky, vody a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty. Jedí se samotné nebo k jídlu – od polévek přes zeleninu, masové směsi až po omáčky. 

1. Placatý kynutý chléb pita

Pita je měkká lehce kynutá kulatá placka původem ze Středomoří. Díky pečení při velmi vysoké teplotě vzniká uvnitř vzduchová kapsa, která se plní kebabemgyrosem, falafelem, smaženou rybou nebo zeleninovou směsí.

2. Kynutý chléb z pece naan

Na naan narazíte zejména na indickém subkontinentu. Mléko či bílý jogurt způsobuje, že je tato kynutá chlebová placka měkká jako polštářek a má lahodnou chuť.

  • Naan se připravuje v obrovské hliněné nebo kovové peci zvané tandoor. Vzhledem připomíná vázu a dosahuje velmi vysokých teplot (až 480 °C), díky kterým vznikají v plackách typické bubliny.
  • Naan se většinou namáčí do omáček a jí rukama. 

3. Indická placka čapátí

Vedle rýže basmati a naanu je tato placka nejoblíbenější přílohou masaly, indických kari, dhalu nebo dušené zeleniny.

  • Čapátí se připravuje z vody, oleje, soli a speciální celozrnné mouky atta, díky níž má lepší nutriční hodnoty než třeba výše zmíněný naan.
  • Tradičně se těsto připravuje v míse parat, opéká se na pánvi tawa a nakonec se potírá přepuštěným máslem ghí.

4. Lavaš z Blízkého východu

Arménský nekynutý chléb se hodně podobá čapátí, ale je tenčí a větší. Jeho základem chleba lavaš je pšeničná či žitná mouka a voda, někdy se dochucuje solí nebo olejem.

  • Suchá placka se před konzumací zvlhčuje vodou, čímž získává extrémní pružnost. Díky tomu se do ní snadno balí maso, různé dušené směsi, brambory, zelenina, vejce i sladká jídla.
  • Často se také trhá rukama a přikusuje k různým pokrmům.

5. Tortilla z Latinské Ameriky

Ve Španělsku patří slovo tortilla omeletě s bramborem. My vám chceme představit tenkou kulatou placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky, které se říká tortilla v Latinské Americe a v USA. 

  • Tortilla je přílohou většiny mexických jídel. Někdy se krájí na malé kousky, ty se osmaží a používají k nabírání omáček a dušených pokrmů.
  • Společně se směsí masa, fazolí, sýra a pikantní omáčky tvoří tortilla pokrm zvaný burrito, zatímco enchilada představuje tortilly plněné masovo-fazolovou směsí, zalité rajčatovou omáčkou a zapečené se sýrem.

6. Tenký švédský Tunnbröd

Tunnbröd doslova znamená tenký chléb. Tato jemná a křupavá chlebová placka z pšenice, žita a kvasnic je tradiční švédskou přílohou.

Bývá součástí jídel v rychlém občerstvení jako například tunnbrödsrulle, což je bramborová kaše a párek zabalené právě do placky tunnbröd.

7. Italský skvost focaccia

Focaccia je známé italského pečivo, jehož těsto z mouky, oleje, vody, soli a droždí je stejné jako těsto na pizzu. Obsahuje však víc droždí, proto rychleji nakyne.

  • Pro focacciu jsou typické důlky na povrchu těsta, které zamezují tvorbě bublin při pečení. Aby se těsto v troubě nevysušilo, bývá ještě před kynutím potřené olivovým olejem.
  • Existuje mnoho druhů, například s bylinkami, sýrem, masem nebo i sladké s rozinkami a medem.
  • Focaccia se využívá jako příloha ke spoustě pokrmů, základ na pizzu nebo pro přípravu sendvičů.

8. Ruské placičky bliny

Bliny jsou tradiční ruské lívanečky z kynutého pšeničného nebo pohankového těsta. Podávají se smetanou, tvarohem, máslem, kaviárem, lososem nebo nasladko. Průměr tradičních blinů by neměl přesáhnout 4 centimetry.

9. Flammekueche jako pozdrav z Francie

Flammekueche nebo také tarte flambée je jednou z nejznámějších pochoutek Alsaska.

  • Jde o tenké chlebové těsto ve tvaru obdélníku nebo oválu pomazané tradiční francouzskou zakysanou smetanou s vysokým obsahem tuku zvanou crème fraîche, tenkými plátky cibule a sádlem.

10. Maďarský lángos

A nakonec musíme zmínit i smaženou placku, kterou jistě všichni znáte pod názvem langoš. Původem je z Maďarska a název pochází ze slova láng neboli plamen.

  • Původně se langoše pekly z chlebového těsta, poté se do něj začaly přidávat brambory. Postupem času pečení těsta vystřídalo smažení a fritování.
  • Tradiční langoše se v Maďarsku připravují se zakysanou smetanou a kromě slané varianty se sýrem, česnekem a lečem se jí i nasladko s ovocem, marmeládou nebo čokoládou.
  • Langoše s kečupem jsou známé spíše jen u nás v Česku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín