Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Když není doma „nic k jídlu“, přichází čas na kreativitu. Jaké poklady můžete připravit a možná jste o nich nevěděli?

Vaření ze zásob
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Čas od času přijde chvíle, kdy potřebujeme uvařit z ingrediencí „co dům dal“. Zároveň je dobré myslet na průběžnou kontrolu a využití surovin, kterým se blíží datum spotřeby. Nahlédněte doma do spíže a připravte skvělé menu pro celou rodinu s efektivním využitím surovin, které máte zpravidla po ruce.    

Jste-li zrovna před nákupem a vaše lednice již hladově volá po naplnění, přichází řada na trvanlivé potraviny. Na svou chvíli čekají ve spíži suroviny jako kroupy, luštěniny, vločky, rybičky v konzervě, tnebo těstoviny.

Podívejte se na naše tipy, jak z těchto a mnoha dalších ingrediencí vytvořit delikátní celodenní menu. Zaměřili jsme se na hlavní jídla, ale nechybí ani tipy na chutné svačinky.

Snídaně je základ dne

Jako první chod je na našem denním menu ze spíže snídaně. Preferujete-li sladký začátek dne, nabízí se využít ovesných a jiných vloček. Chutnou a vydatnou snídani ze spíže připravíte i tehdy, nemáte-li času nazbyt.

  • Pouhých 10 minut postačí k přípravě dokonalé ovesné kaše, kterou můžete případně ještě ozdobit čerstvým nebo sušeným ovocem a oříšky.
  • Věděli jste, že ovesná kaše se dá připravit již večer a ráno ji stačí jen prohřát a je hotovo? Vyzkoušejte náš recept na ovesnou kaši přes noc. Vše potřebné si připravte večer a ráno si jen užívejte hotovou snídani.
  • Pokud vás však ráno láká spíše slaná snídaně, zkuste si lehce přivstat a připravit domácí pečivo. V mezičase pak raz dva připravíte luxusní pohankovou pomazánku, která je nabitá zdraví prospěšnými živinami a skvěle vám poslouží i na svačinu. 

Oběd a večeře „co dům dal“

Hlavní jídla ze surovin „co dům dal“ nemusí být vůbec nudná. Naopak, z pár ingrediencí, které máte vždy po ruce, můžete vykouzlit báječné jídlo, navíc nutričně bohaté.

Při sestavování pokrmu za zásob dbejte na to, aby obsahoval bohatý zdroj bílkovin, které jsou pro sytivost jídla důležité. Proto vždy přidejte vajíčko, sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, kousek masa nebo tofu či tempeh.

Tipy na rychlé a výživné svačinky

I když zrovna ve chvíli, kdy se snažíte zužitkovat suroviny ze spíže, nemáte po ruce nic na mlsání, nesmutněte. Věřte, že i z pár ingrediencí, které vaše spíž nabízí, připravíte skvělou a vydatnou svačinku nebo jen něco menšího na zub.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...