Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni

Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni
ZDROJ: Apetit

Připravte si tradiční mřížkovaný apple pie či koláč s jablky, trhanec, závin, štrůdl, pečená jablka či rychlou jablečnou buchtu na plech... A mnoho dalšího. K jablkům skvěle ladí tvaroh, rozinky v rumu, hrušky, skořice nebo třeba perníkové koření. Upečte si, na co máte chuť a suroviny!

Některé odrůdy jablek mají sladší chuť, jiné kyselejší, některé jsou šťavnaté, jiné zase moučné. I na našem trhu máme na výběr několik desítek druhů jablek. My jsme pro vás vybrali pár z těch nejznámějších a poradíme vám, jestli se hodí spíše na pečení, skladování, do salátů nebo rovnou k jídlu.  

Zimní banánové

Jak už název napovídá, tato odrůda jablek je pozdní, sklízí se až v říjnu a jablka jsou dobře skladovatelná až do dubna.

  • Mají žlutozelenou barvu s červenými skvrnami a svou velmi aromatickou sladkou chutí i vůní připomínají banány.
  • Hodí se na pečení, do kompotů nebo přesnídávek, které díky nim budou krásně sladké.

Jonagold

Jonagold je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek. Má žlutozelenou červenou barvu. Díky vyváženému obsahu kyselin a cukrů je tato odrůda velmi lahodná.

Spartan

Plody této odrůdy jsou kulaté a menší, zabarvené do tmavě červena fialova. Mají pevnou slupku, šťavnatou dužinu a jsou sladké.

  • Nejlépe uděláte, když si dáte spartan ke svačině, pečením byste zbytečně ztratili jeho skvělou chuť.
  • Hodí se také ke skladování.

Golden Delicious

Golden Delicious je jednou z nejoblíbenějších, nejrozšířenějších a zároveň nejstarších odrůd jablek. Tento druh byl objeven už kolem roku 1800 v USA. Plody mají světle zelenoužlutou barvu. Jablka mají pevnou slupku a jsou křehká, šťavnatá a sladká.

  • Hodí se k přímé konzumaci, ale chybu neuděláte ani když je použijete na přípravu proslulého francouzského koláče tarte Tatin či neméně slavného amerického jablečného koláč e páje

 

    Skryt pre seznam

    Granny Smith

    Název této odrůdy znamená v překladu „babička Smithová“. Paní Marie Ann Smith je totiž poprvé vypěstovala na své zahradě v Austrálii v druhé polovině 19. století, a tak byla nová odrůda na světě. Jablka mají sytě zelenou barvu, jsou pevná a nakyslá.

    • Hodí se do salátů, do omáček (tajný trik šéfkuchařů je přidat jablko do svíčkové) a na pečení.
    • Připravit z něj můžete třeba tažený štrůdl nebo neodolatelný koláč s drobenkou.

    Idared

    Odrůda Idared je velmi stará odrůda rozšířená po celém světě. Jedná se o zimní odrůdu červené barvy, která je mimořádně vhodná ke dlouhodobému uskladnění. Sklízí se v říjnu a v prosinci pak dozrává. Plody jsou středně šťavnaté, mají jemnou dužinu a sladkou chuť.

    Rubín

    Tato tradiční česká odrůda pochází ze Střížovic. Plody jsou kulaté a velké a mají lehce mastnou slupku. Zelenožlutou dužinu překrývá sytě červené žíhání. Jablka odrůdy Rubín jsou křupavá, pevná a šťavnatá se sladkou aromatickou chutí.

    Pink Lady

    Jablka odrůdy Pink Lady patří mezi cenné odrůdy. Mají prvotřídní kvalitu a pěstují se na základě licence. Vyžadují dlouhou vegetační dobu a horké podnebí. Mají růžové zbarvení, křupavou dužinu a jemnou, sladkou a velmi aromatickou chuť.

    Skryt pre seznam