Jablečné pyré můžete zavařit i zamrazit. Je skvělé jako jablečná přesnídávka pro děti, na snídani do jogurtu, ale využijete ho i do omáček a k masu! Jablečným pyré můžete také nahradit povidla na koláčích či vdolkách. Stejně tak je vyzkoušejte společně se zakysanou smetanou namazat na palačinky či lívance. Další obměny a využití najdete v textu pod receptem.
Suroviny
Postup
Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce spolu s citronovou šťávou, cukrem a 250 ml vody. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte cca 30 minut, až se jablka začnou rozpadat.
Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory (chcete-li v něm nechat pevnější kousky), nebo rozmixujte mixérem dohladka. Ochutnejte a případně přidejte cukr a/nebo citronovou šťávu.
Horké plňte do čistých sklenic a otočte je dnem vzhůru. Pro jistotu můžete pyré také sterilovat.
TIPY & TRIKY
Pyré můžete obměnit přidáním koření a dalších přísad. Nebo si z něj připravte jablečné máslo, kterým můžete plnit koblihy či je namazat na muffiny, perník nebo vdolky.
KOŘENĚNÉ Do základního pyré vmíchejte 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a špetku mletého hřebíčku.
VOŇAVĚJŠÍ Místo šťávy přidejte pár větších kousků citronové kůry, před mixováním kůru vyjměte a pyré nakonec dochuťte čerstvou citronovou šťávou.
JABLEČNÉ MÁSLO Do rozvařených a rozmixovaných jablek přidejte cukr (3–4 hrnky), 250 ml jablečného octa, 1–2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku. Za častého míchání zvolna vařte v širokém hrnci cca 2 hodiny, směs lehce zkaramelizuje a ztmavne. Dochuťte.