0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ty nejlepší večeře z červené řepy

Polévka z červené řepy
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Červenou řepu můžete konzumovat syrovou, vařenou, pečenou i smaženou. Je mnoho způsobů, jak ji připravit. Někteří ji ale nemají pro její zemitou chuť rádi. Možná ji však ještě nekonzumovali správně připravenou. Zkuste těmto odpůrcům připravit některý z vybraných receptů, abyste je přetáhli na naši stranu!

Syrová červená řepa

Červená řepa je skvělá i bez tepelné úpravy. Ke konzumaci jsou vhodné menší mladší bulvy, které stačí oloupat a nakrájet na slabé plátky. Můžete je ochutit solí, bylinkami (bazalka, tymián), zakápnout olivovým olejem nebo balzamikovým octem.

  • Zkuste řepu odšťavnit nebo přidat do smoothie.

Kvašená zelenina

Syrovou řepu můžete také naložit se solí. Přírozeným mléčným kvašením se přemění doslova na vitamínovou bombu. Řepa se dá kvasit samotná, ale má svou charakteristickou chuť, která nemusí být každému příjemná. Proto je vhodné ji (alespoň na začátek) kombinovat s jinou tvrdou zeleninou, jako jsou zelí, mrkev, cibule, bílá ředkev.

Na základní recept rychle kvašené zeleniny (pickles) budete potřebovat:

  • 1 kg nakrájené nebo nastrouhané zeleniny
  • 2 – 3 lžičky soli (15 – 20 g)
  1. Ve větší míse promícháme nakrájenou zeleninu se solí a pořádně promačkáme.
  2. Tím kousky zkřehnou a uvolní tekutinu.
  3. Takto připravenou směs vložíme do kvašáku. Ten má speciální destičku na zatížení uvolněné šťávy.
  4. Zelenina musí být celá ponořená pod šťávou, pokud je šťávy málo, přilijte trochu převařené (vychladlé) vody.
  5. Zeleninu můžete také napěchovat do zavařovacích sklenic a zatížit ji malou skleničkou s vodou (nebo jiným těžítkem).
  6. Nechte 5 – 7 dní kvasit při pokojové teplotě. 

Zásadní je při celém procesu udržet vše perfektně čisté. Jakmile se do pickles dostanou nečistoty, hrozí, že se objeví plíseň.

Vařená červená řepa

  • Červenou řepu vařte v celku.
  • Bulvy omyjte a odkrojte kořínek a drobné lístky.
  • Připravte si hrnec se studenou vodou a řepu do ní vložte a přikryjte pokličkou.
  • Vyskládejte na něj řepu a přiklopte pokličkou.
  • Vařte na mírném plameni asi 1 – 2 hodiny do změknutí.
  • Jestli je řepa hotová poznáte podle toho, že do ni snadno zajedete párátkem.
  • Uvařené bulvy propláchnětě studenou vodou (budou se lépe loupat) a podle potřeby nakrájejte, případně nastrouhejte.

Pečená červená řepa

  • V celku – Očištěné bulvy posolte, pokapejte olivovým olejem a zabalte každou zvlášť do alobalu. Vložte je na plechu do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 1,5 hodiny.
  • Nakrájenou – oloupanou a nakrájenou řepu nasypejte do alobalu, pořádně ho zabalte a dejte péct. Délka pečení záleží na velikosti kousků, počítejte 45-60 minut.
  • Přidat můžete různé bylinky, skvěle s ní ladí tymián nebo anýz.

Co připravit z červené řepy

Svěží saláty

Červená řepa se hodí do salátů, má navíc nízký obsah kalorií. Skvěle ladí s podzimní zeleninou (mrkev, dýně, cibule, česnek) a také s ořechy. Její typickou zemitou chuť lahodně doplní luštěniny a výrazné sýry (plísňové, kozí, ovčí).

Rychlovka z trouby

Není nic snazšího než pokrájet sezónní zeleninu, přidat utřený česnek, vše zakapat olivovým olejem, osolit a v pekáčku vložit do vyhřáté trouby. Pečená zelenina je plná vitamínů a v chladných dnech zahřeje. Doplňte ji o domácí dresinky, omáčky nebo kousek čerstvého domácího chleba.

Červené placičky

Řepné karbanátky bez obav naservírujte s vařenými bramborami. Rázem máte rychlý a chutný hlavní chod. Také jimi můžete naplnit hamburgerové housky a přichystat senzační pochoutku pro vyznavače rostlinné stravy. Další slanou alternativou jsou bramboráčky. Můžete si je dát i jako zeleninovou svačinku.

Pomazánky a party jídla

Připravte pestré pohoštění pro členy domácnosti i své blízké. Určitě je překvapíte nápaditostí a kombinací chutí. Dokonce i ruská pochoutka bliny dostane úplně jiný rozměr, když kaviár vyměníte za červenou řepu. Zkuste kousky řepy zabalit do palačinek, rýžových rolek nebo z nich vytvořit jemnou pomazánku. Když slabé plátky řepy osmažíte, získáte křupavé zeleninové chipsy.

Polévky a krémy

Bezesporu nejznámější je boršč. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i jiné polévky. V chladných dnech vás rozhodně zahřejí.

Červená řepa jako všelék

  • Červená řepa má vysoký podíl zdraví prospěšných látek.
  • Především je silným antioxidantem obsahující rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci střev.
  • Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá vstřebávat glukózu, proto je vhodnou potravinou i pro diabetiky.
  • Reguluje krevní tlak a zlepšuje zdraví mozkových buněk.
  • Pokud trpíte překyselením žaludku, konzumace červené řepy se nemusíte obávat – je zásadotvorná.
  • Pod slupkou také ukrývá například vitamíny B, C, karoten, kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík, selen a zinek.

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč