Jablečný páj Davida Huntera

Jablečný páj Davida Huntera

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7500 kcal
Bílkoviny 111 g
Cukr 976 g
Tuky 300 g
Vláknina 232 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci pro tenhle božský koláč z křehkého, dozlatova upečeného těsta a pořádné kupy šťavnatých jablek vonících vanilkou a skořicí jsme našli v zámoří. Podzim ještě ani pořádně nezačal, ale my už nemůžeme čekat! Upečte si ho s námi...

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 2.5 hrnek
+ na vál
sůl 2 ČL
krupicový cukr 1 PL
máslo 225 g
zmražené 10 minut, na kostičky
zakysaná smetana 3 PL
voda 0.33 hrnek
Na náplň
mouka pšeničná hladká 0.33 hrnek
krupicový cukr 0.25 hrnek
+ na závěrečné posypání
třtinový cukr 0.75 hrnek
tmavý
skořice 1 PL
mletá
sůl 0.5 ČL
muškátový oříšek 0.5 ČL
čerstvě strouhaný
hřebíček 0.13 ČL
mletý
vanilkový lusk 3 ks
vyškrábnutá semínka
jablka 2.25 kg
Golden delicious / Braeburn
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
máslo 2 PL
Na dokončení
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 0.25 hrnku

1 Na těsto promixujte v robotu mouku, sůl a cukr. Přidejte polovinu másla a 5 pulzy ho zapracujte do směsi. Přidejte zbylé máslo a opět vmixujte 5 pulzy, nebo až budou kousky másla velké jako hrášek. V misce prošlehejte zakysanou smetanu a polovinu ledové vody. Polovinu směsi vlijte k těstu a zašlehejte 3 sekundovými pulzy. Přilijte zbylou směs a opět stejně zapracujte.

2 Těsto přesuňte do mísy a krátce zpracujte rukama, pokud je sušší, přilijte trochu ledové vody. Mělo by držet pohromadě a neměly by v něm být žádné suché části. Rozdělte je na dvě části, jedna by měla být trochu větší než druhá, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

3 Na náplň dokonale rozmixujte v robotu mouku, cukr, tmavý cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek, hřebíček a vanilková semínka. Oddělte 1/3 hrnku směsi a odložte.

4 Jablka oloupejte, přepulte, zbavte jádřinců a každou polovinu nakrájejte na 6 měsíčků. Dejte je do mísy, přidejte citronovou kůru, 2/3 kořeněné mouky a promíchejte. Pokud je šťávy, kterou jablka pustí, hodně, přisypte trochu mouky.

5 Z lednice vyndejte menší polovinu těsta a vyválejte ji na zlehka pomoučněném válu na kruh o průměru 30 cm. Pak jím vyložte formu na páj. Těsto posypte odloženou 1/3 kořeněné mouky.

Jablečný koláč – postup

Jablka vyskládejte do těsta v koláčové formě, začněte pěkně od okrajů a skládejte jeden dílek vedle druhého (viz obr. a). Navrch dejte 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky (viz obr. b). Zbylé těsto vyválejte na kruh a položte jej na náplň, okraje začistěte, seřízněte a ozdobte. Celý připravený koláč dejte na 20 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.

7 Troubu zapněte na 220°C a na nejnižší mřížku dejte plech. Koláč vyjměte z lednice a nařízněte ho navrchu a po stranách. Na dokončení prošlehejte žloutek a smetanu, potřete koláč a posypte jej cukrem. Vraťte do lednice, dokud se trouba nevyhřeje.

8 Koláč dejte do trouby na nahřátý plech a pečte 15 minut, pak snižte na 175°C a pečte dozlatova zhruba 60 minut. Asi 15 minut před dopečením zkontrolujte – pokud po okrajích příliš rychle tmavne, zakryjte jej alobalem. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte alespoň hodinu chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření je nejlepší čerstvě umleté. Jablek se snažte dát na koláč opravdu co nejvíce, v troubě se spečou! Koláč se nejlépe krájí studený, ale chutnější je teplý. Zvlášť pokud si k němu dáte zmrzlinu. Ohřát ho můžete v mikrovlnce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit