0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7500 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 976 g
Tuky 300 g
Vláknina 232 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspiraci pro tenhle božský koláč z křehkého, dozlatova upečeného těsta a pořádné kupy šťavnatých jablek vonících vanilkou a skořicí jsme našli v zámoří. Podzim ještě ani pořádně nezačal, ale my už nemůžeme čekat! Upečte si ho s námi...

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 2.5 hrnek
+ na vál
sůl 2 ČL
krupicový cukr 1 PL
máslo 225 g
zmražené 10 minut, na kostičky
zakysaná smetana 3 PL
voda 0.33 hrnek
Na náplň
mouka pšeničná hladká 0.33 hrnek
krupicový cukr 0.25 hrnek
+ na závěrečné posypání
třtinový cukr 0.75 hrnek
tmavý
skořice 1 PL
mletá
sůl 0.5 ČL
muškátový oříšek 0.5 ČL
čerstvě strouhaný
hřebíček 0.13 ČL
mletý
vanilkový lusk 3 ks
vyškrábnutá semínka
jablko 2.25 kg
Golden delicious / Braeburn
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
máslo 2 PL
Na dokončení
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 0.25 hrnku

1 Na těsto promixujte v robotu mouku, sůl a cukr. Přidejte polovinu másla a 5 pulzy ho zapracujte do směsi. Přidejte zbylé máslo a opět vmixujte 5 pulzy, nebo až budou kousky másla velké jako hrášek. V misce prošlehejte zakysanou smetanu a polovinu ledové vody. Polovinu směsi vlijte k těstu a zašlehejte 3 sekundovými pulzy. Přilijte zbylou směs a opět stejně zapracujte.

2 Těsto přesuňte do mísy a krátce zpracujte rukama, pokud je sušší, přilijte trochu ledové vody. Mělo by držet pohromadě a neměly by v něm být žádné suché části. Rozdělte je na dvě části, jedna by měla být trochu větší než druhá, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

3 Na náplň dokonale rozmixujte v robotu mouku, cukr, tmavý cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek, hřebíček a vanilková semínka. Oddělte 1/3 hrnku směsi a odložte.

4 Jablka oloupejte, přepulte, zbavte jádřinců a každou polovinu nakrájejte na 6 měsíčků. Dejte je do mísy, přidejte citronovou kůru, 2/3 kořeněné mouky a promíchejte. Pokud je šťávy, kterou jablka pustí, hodně, přisypte trochu mouky.

5 Z lednice vyndejte menší polovinu těsta a vyválejte ji na zlehka pomoučněném válu na kruh o průměru 30 cm. Pak jím vyložte formu na páj. Těsto posypte odloženou 1/3 kořeněné mouky.

Jablečný koláč – postup

Jablka vyskládejte do těsta v koláčové formě, začněte pěkně od okrajů a skládejte jeden dílek vedle druhého (viz obr. a). Navrch dejte 2 lžíce másla nakrájeného na kostičky (viz obr. b). Zbylé těsto vyválejte na kruh a položte jej na náplň, okraje začistěte, seřízněte a ozdobte. Celý připravený koláč dejte na 20 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.

7 Troubu zapněte na 220°C a na nejnižší mřížku dejte plech. Koláč vyjměte z lednice a nařízněte ho navrchu a po stranách. Na dokončení prošlehejte žloutek a smetanu, potřete koláč a posypte jej cukrem. Vraťte do lednice, dokud se trouba nevyhřeje.

8 Koláč dejte do trouby na nahřátý plech a pečte 15 minut, pak snižte na 175°C a pečte dozlatova zhruba 60 minut. Asi 15 minut před dopečením zkontrolujte – pokud po okrajích příliš rychle tmavne, zakryjte jej alobalem. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte alespoň hodinu chladnout.

NĚCO NAVÍC
Koření je nejlepší čerstvě umleté. Jablek se snažte dát na koláč opravdu co nejvíce, v troubě se spečou! Koláč se nejlépe krájí studený, ale chutnější je teplý. Zvlášť pokud si k němu dáte zmrzlinu. Ohřát ho můžete v mikrovlnce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit