
Tarte tatin
Slavný francouzský koláč vznikl vlastně omylem – majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak pak na ně připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila... A sladký hit byl na světě!
Ingredience
- 160 g hladké mouky
- špetka soli
- 6 lžic studeného másla
- 1 vejce, prošlehané s 1 lžičkou vody
- 5–7 pevných jablek
- 110 g másla
- 100–150 g krupicového cukru + 1 lžička do těsta
- šlehačka nebo crème fraîche k podávání
Příprava jídla
1 Promíchejte mouku se lžičkou cukru a solí. Přidejte máslo, vypracujte drobenku a pak přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.
2 Těsto vyválejte mezi dvěma pruhy potravinářské fólie nebo pečicího papíru, propíchejte ho vidličkou, přikryjte a opět vraťte do lednice.
3 Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. V místě, kde byl jádřinec, je seřízněte do roviny. Do velké nepřilnavé pánve (o průměru 25–28 cm) se silným dnem a ohnivzdorným držadlem dejte máslo a rozehřejte ho na středním plameni. Pomocí mašlovačky rozetřete máslo po celé ploše pánve. Přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí. Pak stáhněte pánev z ohně.
4 Do pánve narovnejte jablka, ideálně kolem dokola. Pokud máte jablek moc, některá ještě překrájejte, abyste jimi vyložili případné mezery v pánvi. Takto snadno zjistíte, kolik jablek budete opravdu potřebovat a zda pokryjí celou plochu koláče.
5 Pánev postavte na střední oheň a počkejte, až máslo s cukrem začne bublat. Začněte míchat a vařte asi 15 minut, aby jablka změkla a byla obalená karamelem. Regulujte přitom plamen – když bude moc nízký, jablka se neudělají; když příliš vysoký, karamel se začne připalovat (v nouzi lze přilít trochu vody, ale jablka pustí šťávu). Odstavte. Vyjměte těsto z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty.
6 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablka v pánvi vařečkou trochu porovnejte, nechte 5 minut stát a pak překryjte těstem – okraje zahrňte pod jablka. Pánev dejte na plech a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne.
7 Koláč i s plechem vyjměte a nechte chvíli odpočinout. Okraje těsta uvolněte nožem. Na pánvičku položte velký servírovací talíř a opatrně překlopte. Pokud nějaká jablka zůstanou přichycená v pánvi, uvolněte je nožem a vraťte na původní místo v koláči. Nechte asi 15 minut chladnout, pak krájejte na klínky a podávejte se šlehačkou nebo s crème fraîche.
JABLKA & KARAMEL
Při manipulaci s karamelem a pánví rozžhavenou z trouby dejte pozor, ať se nepopálíte.
1. Jablka oloupejte, pokrájejte, zbavte jádřinců a seřízněte, aby dobře přilehla ke dnu pánve.
2. Jablka v karamelu opékejte tak dlouho, až jím budou obalené. Nesmějí se ale rozvařit!
3. Těsto položte na zkaramelizovaná jablka a zahrňte ho dovnitř. Pánev pak položte na plech a koláč upečte.
JAK DOBŘE ZKARAMELIZOVAT JABLKA A UPÉCT KOLÁČ, ABY DRŽEL POHROMADĚ?
Tipy cukrářky Ivety Fabešové, autorky kuchařek známé z TV, která si nedávno otevřela svoji cukrárnu IF café v Praze na Vinohradech.
- Jablka na tarte tatin by neměla obsahovat příliš vody, aby po upečení stále držela tvar. Ideální odrůda je Golden Delicious. Můžete je posypat lžící mleté skořice; přidat lze i vanilku.
- Pokrájená jablka doporučuji pokapat citronem – nezhnědnou.
- Plech, který dáte pod pánev, potáhněte pečicím papírem, aby vám bublající karamel s jablkovou šťávou neznečistil plech.
- Pokud nemáte vhodnou pánev, můžete jablka po opečení přesunout do zapékací formy či pekáčku, překrýt těstem a dál postupovat podle receptu.
- I když bublající karamelová šťáva láká k ochutnání, pozor na prsty a jazyk, je opravdu velmi horká!
- Domácí těsto můžete nahradit kupovaným listovým těstem; lepší než rozválené je balíček Babického.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Ivana Pejšková
6. Srpen 2017 07:51
Eva Dvořáková
7. Srpen 2017 13:34
Helena Vyskočilová
8. Srpen 2017 18:45
Helena Vyskočilová
8. Srpen 2017 18:48
Eva Dvořáková
9. Srpen 2017 09:06
Kateřina Klimešová
19. Říjen 2017 18:36
Martina Zajícová
23. Říjen 2017 09:22