Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z jehněčího masa

Jehněčí a skopové maso je v našich šířkách spíš raritou. Pokud se k němu ale dostanete, můžete s naší pomocí docenit dokonalost pečeného jehněčího kolínka, kýty nebo plece. Jehněčí maso je součástí národních kuchyní. Najdete ho v řecké, turecké, perské nebo arménské kuchyni, chov ovcí je typický pro celou střední Asii. Skopové a jehněčí však rádi připravují i Balkánci, Maročané nebo Britové. Poradíme vám, jak maso naložit a připravit, aby pro vás byla jehněčí či skopová hostina nezapomenutelným zážitkem. 

...

 

Jak připravit jehněčí? 

Ať už se rozhodnete pro jehněčí kýtu, kotletu, kolínko, ramínko či hřbet, neváhejte a pusťte se do vaření a pečení.

  • Maso s kostí se hodí k pečení.
  • Kotlety bez kosti, hřbet či panenka k minutkovým úpravám.
  • Kromě minutek, grilování či pečení se jehněčí připravuje dušené, často v kombinaci s červeným vínem. K tomu se pak skvěle hodí kýta bez kosti. 
  • Z jehdněčího vykouzlíte autentické lahodné "stew" nebo kari.
  • Mleté jehnečí si zaslouží pozornost: kebab, řecké jehněčí masové kuličky, jehněčí burger jsou dokonalým způsobem, jak skrze jídlo procestovat kus světa. Použít můžete například namletou jehněčí plec.
  • Jehněčí kolínko využijete i na tradiční italskou specialitu ossobuco, kterou se běžně dělá z masa telecího. 
  • Jako hřebínek se pak označuje část hřbetu s několika páry žeber.

Jak maso ochutit? 

Protože je jehněčí maso výrazné, dobře si rozumí jednoduchými způsoby dochucení: česnek a čerstvé bylinky mu dokonale sednou. V některých zemích je však součástí kořeněných pokrmů – typické jsou indické a severoafrické recepty s jehněčím a skopovým, které jsou na aromatickém koření založené: např. jehněčí rogan josh, tikka masala či vindaloo nebo tradiční marocký jehněčí tažín.

  • Severoafrická kuchyně miluje k jehněčímu koriandr, římský kmín a kurkumu.
  • Vyzkoušejte řecký způsob: oregano jsou dobrou volbou inspirovanou místní specialitou tzv. souvlaki.
  • Britové, Irové, Novozélanďané a Australané milují jehněčí v doprovodu s rozmarýnem nebo mátou. Na mátu nedá dopustit ani blízkovýchodní kuchyně.
  • Jehněčí můžete nechat přes noc marinovat v jogurtu. Po vyjmutí z marinády bude krásně křehké.  
  • V neposlední řadě můžete jehněčí vždycky připravit i na způsob zvěřiny a to s jalovcem, kořenovou zeleninou a tymiánem nebo na červeném víně.

Kdy a kde koupit jehněčí?

Jehněčí maso je sezónní záležitostí. V Čechách se s čerstvým jehněčím tedy setkáte hlavně v období Velikonoc. Doba, kdy se objevuje na pultech, vrcholí v červnu, aby se pak ještě jednou vrátila se začátkem podzimu v září. Jakékoliv čerstvé jehněčí je chutnou a do značné míry i luxusní surovinou. V mrazicích pultech obchodů najdete celoročně i dovezené jehněčí zpravidla z Irska, Nového Zélandu či Austrálie.  

  • Předností jehněčího masa je vysoký obsah vitamínu D, železa a zinku a dalších pro zdraví prospěšných látek.
  • Jehněčí zároveň obsahuje omega-3 mastné kyseliny, důležité pro správnou funkci srdce a oběhového systému. Je dobře stravitelné, proto vhodné i při dietách nebo k podávání malým dětem.
  • Jeho chuť je jemná a specifická – někomu může připadat až jako odér, jiní ji však právě kvůli aroma milují. Čím mladší kus, tím je chuť masa jemnější.
  • Za jehněčí se považuje maso zvířat do jednoho roku života, starší se označuje jako skopové. Nejsilnější chuť má tuk, jeho odstraněním uberete na síle aroma.

Celý popis