Kýtu před pečením nezbavujte kosti, maso u ní chutná nejlíp. A nešetřete na česneku – vyloupané pečené stroužky jsou úžasná lahůdka. Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší je opravdu slavnostní pokrm, který jaru sluší.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Očištěnou kýtu potřete olejem, řádně osolte a sůl vmasírujte do masa.
Dejte maso do pekáče, obložte česnekem a rozmarýnem a podlijte 250 ml vody.
Pečte přiklopené alobalem 1 hodinu.
Vyjměte z trouby, podlijte dalšími 250 ml vody, opět zakryjte a pečte další hodinu.
Pak sejměte alobal a pečte ještě 30 minut, až bude maso téměř odpadávat od kosti. Nakrájejte.
Mezitím si připravte kaši. Uvařte brambory, pastinák a celer v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20 minut.
Slijte, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s máslem a mlékem na kaši.
Nakonec vmíchejte strouhaný parmazán a osolte a opepřete.
Podávejte s plátky kýty a s pečeným česnekem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů )
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů )
- Jarní jehněčí podle Apetitu aneb 20 nejlepších receptů na velikonoční pečínku(20 receptů )