0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

4.4/5 Počet hodnocení: 72
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5094 kcal
Bílkoviny 398 g
Sacharidy 309 g
Tuky 241 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kýtu před pečením nezbavujte kosti, maso u ní chutná nejlíp. A nešetřete na česneku – vyloupané pečené stroužky jsou úžasná lahůdka. Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší je opravdu slavnostní pokrm, který jaru sluší. 

Suroviny

jehněčí kýta 1,7 kg
s kostí
olivový olej 2 PL
sůl mořská 1 PL
česnek 6 ks
horizontálně rozpůlené palice
rozmarýn 1 svazek
Na kaši
moučnaté, oloupané, na kostky
oloupaný, na kostky
celer 350 g
oloupaný, na kostky
máslo 50 g
mléko 200 ml
horké
strouhaný
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Očištěnou kýtu potřete olejem, řádně osolte a sůl vmasírujte do masa.

3

Dejte maso do pekáče, obložte česnekem a rozmarýnem a podlijte 250 ml vody.

4

Pečte přiklopené alobalem 1 hodinu.

5

Vyjměte z trouby, podlijte dalšími 250 ml vody, opět zakryjte a pečte další hodinu.

6

Pak sejměte alobal a pečte ještě 30 minut, až bude maso téměř odpadávat od kosti. Nakrájejte.

7

Mezitím si připravte kaši. Uvařte brambory, pastinák a celer v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20 minut.

8

Slijte, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s máslem a mlékem na kaši.

9

Nakonec vmíchejte strouhaný parmazán a osolte a opepřete.

10

Podávejte s plátky kýty a s pečeným česnekem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč