0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

4.7 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5094 kcal
Bílkoviny 398 g
Sacharidy 309 g
Tuky 241 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kýtu před pečením nezbavujte kosti, maso u ní chutná nejlíp. A nešetřete na česneku – vyloupané pečené stroužky jsou úžasná lahůdka. Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší je opravdu slavnostní pokrm, který jaru sluší. 

Suroviny

jehněčí kýta 1.7 kg
s kostí
olivový olej 2 PL
sůl mořská 1 PL
česnek 6 ks
horizontálně rozpůlené palice
rozmarýn 1 svazek
Na kaši
brambory 350 g
moučnaté, oloupané, na kostky
pastinák 350 g
oloupaný, na kostky
celer 350 g
oloupaný, na kostky
máslo 50 g
mléko 200 ml
horké
parmazán 50 g
strouhaný
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Očištěnou kýtu potřete olejem, řádně osolte a sůl vmasírujte do masa.

3

Dejte maso do pekáče, obložte česnekem a rozmarýnem a podlijte 250 ml vody.

4

Pečte přiklopené alobalem 1 hodinu.

5

Vyjměte z trouby, podlijte dalšími 250 ml vody, opět zakryjte a pečte další hodinu.

6

Pak sejměte alobal a pečte ještě 30 minut, až bude maso téměř odpadávat od kosti. Nakrájejte.

7

Mezitím si připravte kaši. Uvařte brambory, pastinák a celer v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20 minut.

8

Slijte, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s máslem a mlékem na kaši.

9

Nakonec vmíchejte strouhaný parmazán a osolte a opepřete.

10

Podávejte s plátky kýty a s pečeným česnekem.

Související články

Seriál o mase: Jehněčí kýta
  • Zajímavosti

Seriál o mase: Jehněčí kýta

Jehněčí kýta je zadní jehněčí noha od kolena výš. Za jehněčí lze označovat maso z kusů starých maximálně jeden rok; pak už jde o maso skopové, nicméně nejlepší jateční doba nastává u šestiměsíčních jehňat. Jde o pěkné, čisté, dietní maso...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit