Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5094 kcal
Bílkoviny 398 g
Sacharidy 309 g
Tuky 241 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kýtu před pečením nezbavujte kosti, maso u ní chutná nejlíp. A nešetřete na česneku – vyloupané pečené stroužky jsou úžasná lahůdka.

Suroviny

jehněčí kýta 1.7 kg
s kostí
olivový olej 2 PL
sůl mořská 1 PL
česnek 6 ks
horizontálně rozpůlené palice
rozmarýn 1 svazek
Na kaši
brambory 350 g
moučnaté, oloupané, na kostky
pastinák 350 g
oloupaný, na kostky
celer 350 g
oloupaný, na kostky
máslo 50 g
mléko 200 ml
horké
parmazán 50 g
strouhaný
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěnou kýtu potřete olejem, řádně osolte a sůl vmasírujte do masa. Dejte maso do pekáče, obložte česnekem a rozmarýnem a podlijte 250 ml vody. Pečte přiklopené alobalem 1 hodinu. Vyjměte z trouby, podlijte dalšími 250 ml vody, opět zakryjte a pečte další hodinu. Pak sejměte alobal a pečte ještě 30 minut, až bude maso téměř odpadávat od kosti. Nakrájejte.

2 Mezitím si připravte kaši. Uvařte brambory, pastinák a celer v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20 minut. Slijte, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s máslem a mlékem na kaši. Nakonec vmíchejte strouhaný parmazán a osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a s pečeným česnekem.

JAK NA TO: jehněčí maso

JAK NA TO: jehněčí maso

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit