0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

4.7 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5094 kcal
Bílkoviny 398 g
Sacharidy 309 g
Tuky 241 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kýtu před pečením nezbavujte kosti, maso u ní chutná nejlíp. A nešetřete na česneku – vyloupané pečené stroužky jsou úžasná lahůdka. Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší je opravdu slavnostní pokrm, který jaru sluší. 

Suroviny

jehněčí kýta 1.7 kg
s kostí
olivový olej 2 PL
sůl mořská 1 PL
česnek 6 ks
horizontálně rozpůlené palice
rozmarýn 1 svazek
Na kaši
brambory 350 g
moučnaté, oloupané, na kostky
pastinák 350 g
oloupaný, na kostky
celer 350 g
oloupaný, na kostky
máslo 50 g
mléko 200 ml
horké
parmazán 50 g
strouhaný
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Očištěnou kýtu potřete olejem, řádně osolte a sůl vmasírujte do masa.

3

Dejte maso do pekáče, obložte česnekem a rozmarýnem a podlijte 250 ml vody.

4

Pečte přiklopené alobalem 1 hodinu.

5

Vyjměte z trouby, podlijte dalšími 250 ml vody, opět zakryjte a pečte další hodinu.

6

Pak sejměte alobal a pečte ještě 30 minut, až bude maso téměř odpadávat od kosti. Nakrájejte.

7

Mezitím si připravte kaši. Uvařte brambory, pastinák a celer v osolené vodě doměkka; trvá to asi 20 minut.

8

Slijte, vraťte do hrnce a rozšťouchejte s máslem a mlékem na kaši.

9

Nakonec vmíchejte strouhaný parmazán a osolte a opepřete.

10

Podávejte s plátky kýty a s pečeným česnekem.

Související články

Seriál o mase: Jehněčí kýta
  • Zajímavosti

Seriál o mase: Jehněčí kýta

Jehněčí kýta je zadní jehněčí noha od kolena výš. Za jehněčí lze označovat maso z kusů starých maximálně jeden rok; pak už jde o maso skopové, nicméně nejlepší jateční doba nastává u šestiměsíčních jehňat. Jde o pěkné, čisté, dietní maso...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit