Hřebínek (neboli kotletky v celku) jsme nejprve upekli a teprve potom obalili v bylinkách. Jehněčí má zkrátka zelenou! Jehněčí v bylinkovém kabátku podávejte s lehkým salátkem a čerstvým pečivem. Ovšem stejně dobře budou jehněčí kotlety chutnat třeba i s bramborovou kaší.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Na sporáku rozpalte těžký litinový kastrol vhodný do trouby, až se z něj začne kouřit.
Jehněčí kotletky osolte a opepřete. Do kastrolu vlijte olej a opečte na něm maso ze všech stran dohněda včetně konců – trvá to asi 2 minuty.
Přesuňte kastrol do trouby (hřebínky by měly být otočené masitou částí nahoru) a pečte 13–15 minut pro střední propečení.
Potom maso přemístěte na prkénko a nechte ho 7–8 minut odpočinout. Odpočinuté maso potřete hořčicí.
Nasekané bylinky promíchejte na talíři a maso v nich obalte. Bylinkovou směs zlehka přitlačte k masu dlaněmi.
Krájejte plátky mezi žebry a podávejte pokapané šťávou z pánve a s lehkým salátem a křupavou bagetou.
NĚCO NAVÍC
Kotletky se prodávají buď rozporcované, nebo v celku. Chcete-li celý hřebínek (včetně dlouhých žeberních kostí), musíte o tuto úpravu při nákupu požádat. Na jednom hřebínku je 10 až 12 kotlet. Kosti můžete před pečením očistit od zbylého masa, ale třeba Francouzi maso mezi žebry jen proříznou, je tam prý nejchutnější. (Masodomu.cz prodává kotletky pro tuto úpravu jako french rack.)