Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 159 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 4 g
Tuky 12 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřebínek (neboli kotletky v celku) jsme nejprve upekli a teprve potom obalili v bylinkách. Jehněčí má zkrátka zelenou!

Suroviny

2 ks
jehněčí kotleta v celku á 650 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 ČL
hořčice dijonská 2 PL
pažitka 1 hrst
nahrubo nasekaná
petrželka 1 hrst
nahrubo nasekaná
máta 2 PL
nahrubo nasekaná
bageta
k podávání
lehký salát k podávání

1 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Na sporáku rozpalte těžký litinový kastrol vhodný do trouby, až se z něj začne kouřit. Jehněčí kotletky osolte a opepřete. Do kastrolu vlijte olej a opečte na něm maso ze všech stran dohněda včetně konců – trvá to asi 2 minuty.

2 Přesuňte kastrol do trouby (hřebínky by měly být otočené masitou částí nahoru) a pečte 13–15 minut pro střední propečení. Potom maso přemístěte na prkénko a nechte ho 7–8 minut odpočinout. Odpočinuté maso potřete hořčicí.

3 Nasekané bylinky promíchejte na talíři a maso v nich obalte. Bylinkovou směs zlehka přitlačte k masu dlaněmi.

4 Krájejte plátky mezi žebry a podávejte pokapané šťávou z pánve a s lehkým salátem a křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

Kotletky se prodávají buď rozporcované, nebo v celku. Chcete-li celý hřebínek (včetně dlouhých žeberních kostí), musíte o tuto úpravu při nákupu požádat. Na jednom hřebínku je 10 až 12 kotlet. Kosti můžete před pečením očistit od zbylého masa, ale třeba Francouzi maso mezi žebry jen proříznou, je tam prý nejchutnější. (Masodomu.cz prodává kotletky pro tuto úpravu jako french rack.)

JAK NA TO: jehněčí maso

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit