Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 159 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 4 g
Tuky 12 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hřebínek (neboli kotletky v celku) jsme nejprve upekli a teprve potom obalili v bylinkách. Jehněčí má zkrátka zelenou!

Suroviny

2 ks
jehněčí kotleta v celku á 650 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 ČL
hořčice dijonská 2 PL
pažitka 1 hrst
nahrubo nasekaná
petrželka 1 hrst
nahrubo nasekaná
máta 2 PL
nahrubo nasekaná
bageta
k podávání
lehký salát k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Na sporáku rozpalte těžký litinový kastrol vhodný do trouby, až se z něj začne kouřit.

2

Jehněčí kotletky osolte a opepřete. Do kastrolu vlijte olej a opečte na něm maso ze všech stran dohněda včetně konců – trvá to asi 2 minuty.

3

Přesuňte kastrol do trouby (hřebínky by měly být otočené masitou částí nahoru) a pečte 13–15 minut pro střední propečení.

4

Potom maso přemístěte na prkénko a nechte ho 7–8 minut odpočinout. Odpočinuté maso potřete hořčicí.

5

Nasekané bylinky promíchejte na talíři a maso v nich obalte. Bylinkovou směs zlehka přitlačte k masu dlaněmi.

6

Krájejte plátky mezi žebry a podávejte pokapané šťávou z pánve a s lehkým salátem a křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Kotletky se prodávají buď rozporcované, nebo v celku. Chcete-li celý hřebínek (včetně dlouhých žeberních kostí), musíte o tuto úpravu při nákupu požádat. Na jednom hřebínku je 10 až 12 kotlet. Kosti můžete před pečením očistit od zbylého masa, ale třeba Francouzi maso mezi žebry jen proříznou, je tam prý nejchutnější. (Masodomu.cz prodává kotletky pro tuto úpravu jako french rack.)

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín