0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2601 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 187 g
Tuky 123 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejné koření, které u nás používáme do perníčků, se objevuje i v orientálních receptech ze severní Afriky a Blízkého východu.

Suroviny

olivový olej 2 PL
jehněčí maso 550 g
krk, plec, přední kýta; na kostky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
vývar 700 ml
jehněčí či drůbeží
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra
skořice 1 svitek
římský kmín 0.5 ČL
muškátový květ 1 špetka
nové koření 1 špetka
mleté
hřebíček 1 špetka
mletý
harissa 1 ČL
chilli pasta
med 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené meruňky 175 g
propláchnuté
máta 3 PL
lístky nasekané
mandle 25 g
mleté
mandle plátky 25 g
opražené
kuskus
nebo rýže, k podávání

1 Rozehřejte olej v litinovém kastrolu vhodném do trouby. Přidejte maso a zprudka opékejte 4 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho děrovanou sběračkou a do uvolněného hrnce dejte cibuli a česnek. Ztlumte a za občasného míchání opékejte 5 minut.

2 Dejte zpět maso, přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, koření, chilli pastu a med. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak ztlumte, přiklopte a duste na sporáku nebo v troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu.

3 Přidejte meruňky, 2/3 máty a vařte dalších 30 minut doměkka. Zahustěte mletými mandlemi. Podávejte posypané zbylou mátou a mandlovými lupínky, s uvařeným kuskusem nebo rýží.

Perníkové koření

  • Na vlastní směs perníkového koření umelte nebo roztlučte v hmoždíři 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu a smíchejte vše se 4 lžičkami mleté skořice. Uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Před pečením můžete přidat i strouhanou citronovou kůru – zhruba 1 lžičku na 500 g mouky.
     
  • Perníkové koření v minulosti obsahovalo až 90 druhů (kromě těch v naší směsi to byl třeba ještě muškátový oříšek, kardamom i pepř).
     
  • V zahraničí je nejpopulárnější anglická směs mixed spice, která se také přidává do pečení a jejíž základ obsahuje skořici, muškátový oříšek a nové koření, většinou se přidává i hřebíček, zázvor, koriandr, někdy dokonce kmín nebo kajenský pepř.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit