Stejné koření, které u nás používáme do perníčků, se objevuje i v orientálních receptech ze severní Afriky a Blízkého východu.
Suroviny
Postup
Rozehřejte olej v litinovém kastrolu vhodném do trouby. Přidejte maso a zprudka opékejte 4 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho děrovanou sběračkou a do uvolněného hrnce dejte cibuli a česnek. Ztlumte a za občasného míchání opékejte 5 minut.
Dejte zpět maso, přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, koření, chilli pastu a med. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak ztlumte, přiklopte a duste na sporáku nebo v troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu.
Přidejte meruňky, 2/3 máty a vařte dalších 30 minut doměkka. Zahustěte mletými mandlemi. Podávejte posypané zbylou mátou a mandlovými lupínky, s uvařeným kuskusem nebo rýží.
Perníkové koření Na vlastní směs perníkového koření umelte nebo roztlučte v hmoždíři 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu a smíchejte vše se 4 lžičkami mleté skořice. Uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Před pečením můžete přidat i strouhanou citronovou kůru – zhruba 1 lžičku na 500 g mouky.Perníkové koření v minulosti obsahovalo až 90 druhů (kromě těch v naší směsi to byl třeba ještě muškátový oříšek, kardamom i pepř).
V zahraničí je nejpopulárnější anglická směs mixed spice, která se také přidává do pečení a jejíž základ obsahuje skořici, muškátový oříšek a nové koření, většinou se přidává i hřebíček, zázvor, koriandr, někdy dokonce kmín nebo kajenský pepř.