Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (4)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1754 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 37 g
Tuky 110 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Stejné koření, které u nás používáme do perníčků, se objevuje i v orientálních receptech ze severní Afriky a Blízkého východu.

Suroviny

olivový olej 2 PL
jehněčí maso 550 g
krk, plec, přední kýta na kostky
cibule 1 ks
nakrájená na drobno
česnek 2 stroužky
drcený
700 ml
jehněčí či drůbeží vývar
šťáva a kůra z jednoho pomeranče
skořice 1 svitek
římský kmín 1 ČL
muškátový květ špetka
nové koření špetka
mleté
hřebíček špetka
mletý
1 ČL
chilli pasta harrissa
med 1 ČL
sůl a pepř
meruňky 175 g
sušené, propláchnuté
máta 3 PL
nasekané
25 g
mandle mleté
mandle plátky 25 g
opražené
kuskus nebo rýže k podávání

1 Rozehřejte olej v litinovém kastrolu vhodném do trouby. Přidejte maso a zprudka opékejte 4 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho děrovanou sběračkou a do uvolněného hrnce dejte cibuli a česnek. Ztlumte a za občasného míchání opékejte 5 minut.

2 Dejte zpět maso, přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, koření, chilli pastu a med. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak ztlumte, přiklopte a duste na sporáku nebo v troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu.

3 Přidejte meruňky, 2/3 máty a vařte dalších 30 minut doměkka. Zahustěte mletými mandlemi. Podávejte posypané zbylou mátou a mandlovými lupínky, s uvařeným kuskusem nebo rýží.

Perníkové koření

  • Na vlastní směs perníkového koření umelte nebo roztlučte v hmoždíři 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu a smíchejte vše se 4 lžičkami mleté skořice. Uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Před pečením můžete přidat i strouhanou citronovou kůru – zhruba 1 lžičku na 500 g mouky.
  • Perníkové koření v minulosti obsahovalo až 90 druhů (kromě těch v naší směsi to byl třeba ještě muškátový oříšek, kardamom i pepř).
  • V zahraničí je nejpopulárnější anglická směs mixed spice, která se také přidává do pečení a jejíž základ obsahuje skořici, muškátový oříšek a nové koření, většinou se přidává i hřebíček, zázvor, koriandr, někdy dokonce kmín nebo kajenský pepř.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit