Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi
Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

4.2/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2601 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 187 g
Tuky 123 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stejné koření, které u nás používáme do perníčků, se objevuje i v orientálních receptech ze severní Afriky a Blízkého východu.

Suroviny

olivový olej 2 PL
krk, plec, přední kýta; na kostky
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
vývar 700 ml
jehněčí či drůbeží
šťáva a kůra
skořice 1 svitek
římský kmín ½ ČL
mleté
hřebíček 1 špetka
mletý
harissa 1 ČL
chilli pasta
med 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušené meruňky 175 g
propláchnuté
máta 3 PL
lístky nasekané
mleté
mandle plátky 25 g
opražené
nebo rýže, k podávání

Postup

1

Rozehřejte olej v litinovém kastrolu vhodném do trouby. Přidejte maso a zprudka opékejte 4 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho děrovanou sběračkou a do uvolněného hrnce dejte cibuli a česnek. Ztlumte a za občasného míchání opékejte 5 minut.

2

Dejte zpět maso, přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru a šťávu, koření, chilli pastu a med. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak ztlumte, přiklopte a duste na sporáku nebo v troubě na 180 °C zhruba 1 hodinu.

3

Přidejte meruňky, 2/3 máty a vařte dalších 30 minut doměkka. Zahustěte mletými mandlemi. Podávejte posypané zbylou mátou a mandlovými lupínky, s uvařeným kuskusem nebo rýží.

Perníkové koření Na vlastní směs perníkového koření umelte nebo roztlučte v hmoždíři 12 hřebíčků, 4 kuličky nového koření, 1 hvězdičku badyánu a 4 lžičky anýzu a smíchejte vše se 4 lžičkami mleté skořice. Uchovejte v dobře uzavřené nádobě. Před pečením můžete přidat i strouhanou citronovou kůru – zhruba 1 lžičku na 500 g mouky.
Perníkové koření v minulosti obsahovalo až 90 druhů (kromě těch v naší směsi to byl třeba ještě muškátový oříšek, kardamom i pepř).
V zahraničí je nejpopulárnější anglická směs mixed spice, která se také přidává do pečení a jejíž základ obsahuje skořici, muškátový oříšek a nové koření, většinou se přidává i hřebíček, zázvor, koriandr, někdy dokonce kmín nebo kajenský pepř.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč