Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4423 kcal
Bílkoviny 165 g
Cukr 542 g
Tuky 174 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kořeněná vůně dálek vám naprosto učaruje.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
nasekané nahrubo
jehněčí plec 600 g
lze nahradit kýtou, nakrájené na kostky o hraně 4 cm
2 ČL
římský kmín mletý
1 ČL
skořice mletá
1 ČL
kurkuma mletá
sůl
pepř
čerstvě namletý
tamarindová pasta 2 PL
med 2
datle 2
vypeckovaných
batáty 2 ks
menší, oloupané a nakrájené na kostky o hraně cca 4 cm
Na bylinkový kuskus
kuskus 300 g
vývar zeleninový 300 ml
horkého
150 g
semínka z granátového jablka
bylinky 2 hrsti
nasekaných, (mix lístků máty, koriandru a petržele)
pomeranč 1.5 ks
šťáva
vinný ocet bílý 2.5 PL
olivový olej extra panenský 2.5 PL

1 Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej tak, aby pokryl dno nádoby. Přidejte cibuli a chvíli ji opékejte, než začne měknout. Pak přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne a nezhnědne. Postupujte případně po částech, maso se musí opékat, ne dusit.

2 Přidejte všechno koření a sůl a zamíchejte, aby se maso v koření obalilo. Pak přimíchejte tamarindovou pastu a med, přilijte vroucí vodu tak, aby maso bylo jen těsně ponořené, a přikryjte poklicí. Ztlumte plamen a nechte bublat 2 hodiny. Čas od času zamíchejte.

3 Pak odkryjte a přihoďte datle. Zamíchejte, pokud je to třeba, dodejte trochu vroucí vody, zakryjte a nechte dusit dalších 30 minut. Po půlhodině znovu odklopte, přidejte batáty a nechte na mírném ohni dusit posledních 15–20 minut.

4 Kuskus rozprostřete do nižší mísy, osolte a zalijte vroucím zeleninovým vývarem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut stát – kuskus nabude a vsákne všechnu tekutinu. Pak odkryjte fólii, načechrejte vidličkou a vmíchejte granátová semínka a bylinky.

5 Na zálivku smíchejte pomerančovou šťávu, bílý ocet, olivový olej a vmíchejte do kuskusu. Pokud je to třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s tažínem s batáty a datlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit