0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Jehněčí tažín s batáty a datlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí tažín s batáty a datlemi

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4424 kcal
Bílkoviny 206 g
Sacharidy 382 g
Tuky 228 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněná vůně dálek vám naprosto učaruje.

Suroviny

olivový olej 3 PL
cibule 2 ks
nasekaná nahrubo
jehněčí plec 800 g
nakrájená na kostky o hraně 4 cm, lze nahradit kýtou
římský kmín 2 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
kurkuma (mletá) 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
tamarindová pasta 2 PL
med 2 PL
datle 2 hrsti
vypeckované
batáty 2 ks
menší, oloupané a nakrájené na kostky o hraně cca 4 cm
Na bylinkový kuskus
kuskus 300 g
vývar zeleninový 300 ml
horký
granátové jablko 150 g
semínka vyloupaná
bylinky 2 hrsti
nasekané – mix lístků máty, koriandru a petržele
pomeranč 1.5 ks
šťáva vymačkaná
vinný ocet bílý 2.5 PL
olivový olej panenský 2.5 PL

1 Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej tak, aby pokryl dno nádoby. Přidejte cibuli a chvíli ji opékejte, než začne měknout. Pak přidejte maso a opékejte, dokud se nezatáhne a nezhnědne. Postupujte případně po částech, maso se musí opékat, ne dusit.

2 Přidejte všechno koření a sůl a zamíchejte, aby se maso v koření obalilo. Pak přimíchejte tamarindovou pastu a med, přilijte vroucí vodu tak, aby maso bylo jen těsně ponořené, a přikryjte poklicí. Ztlumte plamen a nechte bublat 2 hodiny. Čas od času zamíchejte.

3 Pak odkryjte a přihoďte datle. Zamíchejte, pokud je to třeba, dodejte trochu vroucí vody, zakryjte a nechte dusit dalších 30 minut. Po půlhodině znovu odklopte, přidejte batáty a nechte na mírném ohni dusit posledních 15–20 minut.

4 Kuskus rozprostřete do nižší mísy, osolte a zalijte vroucím zeleninovým vývarem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut stát – kuskus nabude a vsákne všechnu tekutinu. Pak odkryjte fólii, načechrejte vidličkou a vmíchejte granátová semínka a bylinky.

5 Na zálivku smíchejte pomerančovou šťávu, bílý ocet, olivový olej a vmíchejte do kuskusu. Pokud je to třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s tažínem s batáty a datlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit