Řecké masové kuličky s dipem z fety a ořechů

Řecké masové kuličky s dipem z fety a ořechů

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2847 kcal
Bílkoviny 177 g
Cukr 200 g
Tuky 142 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nabodnout kuličku, omočit v dipu a vložit do pusy – nejoblíbenější party činnost. Masové kuličky nesmějí chybět na žádném večírku Apetitu!

Suroviny

toustový chléb 2 plátek
mléko 100 ml
olivový olej 2 PL
350 g
mleté jehněčí maso
hovězí maso mleté 350 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán 2 PL
strouhaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
oregano 2 snítka
lístky nasekané
česnek 2 stroužek
drcené
vejce 1 ks
citronová kůra 2 ČL
strouhaná z biocitronu
citronová štáva
z jednoho citronu
Feta dip
jogurt řeckého typu 250 g
mléko 100 ml
feta 100 g
vlašské ořechy 3 PL
nasekané, opražené
oregano 1 ČL
nasekané
K podávání
směs salátových lístků
arabský chléb
lze nahradit pita chlebem

1 Troubu předehřejte na 220 °C. V misce pokropte toustový chléb mlékem. Do jiné mísy dejte olivový olej a obě mletá masa, osolte, opepřete a promíchejte. Z chleba vymačkejte přebytečné mléko a rozdrobte ho do masové směsi.

2 Přimíchejte sýr, petrželku, mátu, oregano, česnek, vejce a citronovou kůru. Ze směsi dělejte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu a narovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut dozlatova. Pak pokropte citronovou šťávou.

3 V robotu několika pulzy promíchejte a nahrubo rozmělněte přísady na dip.

4 Masové kuličky podávejte s dipem, doplněné chlebem a se salátovými lístky.

NĚCO NAVÍC Pokud neseženete jehněčí maso, můžete udělat celou dávku z mletého hovězího masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit