
Ossobuco milanese
K tomuhle receptu máme jen jednu radu: Nic si po jídle neplánujte! Leda tak dezert a kávu... P.S. Pokud chcete recept ještě víc přiblížit originálu, vyvařte pár morkových kostí a morek použijte do základu rizota.
Ingredience
- 4 plátky telecího ossobuca
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hladká mouka na obalení
- olivový olej na opékání
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 100 ml suchého bílého vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 200 g kulatozrnné rýže na rizoto
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 litr horkého zeleninového nebo hovězího vývaru
- 2–3 špetky šafránu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 60 g másla, studeného, nakrájeného na kostičky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 stroužek česneku, utřený
- 1 ančovička, utřená
- 1/2 svazku petrželky, lístky nasekané
- extra panenský olivový olej podle chuti
NA RIZOTO
NA GREMOLATU
Příprava jídla
1 Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Na oleji nechte zesklovatět cibulku, na ni položte maso a opečte je zprudka z obou stran. Podlijte vínem, nechte ho odvařit, podlijte vývarem, přiklopte a duste hodinu až hodinu a půl, aby maso bylo měkké. V případě potřeby dolijte vývar, nebo naopak omáčku svařte.
2 Na rizoto v hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Přidejte rýži a opékejte dosklovita. Zalijte vínem a nechte odvařit. Osolte, opepřete a zalijte 2 sběračkami vývaru, přidejte 2–3 špetky šafránu a zvolna vařte, dokud se tekutina neodpaří. Znovu přilijte vývar a nechte odvařit, občas zamíchejte. Ochutnejte rýži a podle potřeby dál vařte a dolévejte vývar. Rýže je uvařená, když jsou zrnka al dente a rizoto je tekutější, krémové, trvá to asi 20–25 minut. Vmíchejte parmazán, máslo a ihned servírujte.
3 Na gremolatu smíchejte všechny přísady. Podávejte ji k rizotu a ossobucu.
Přidat komentář