Patříte mezi milovníky kapra a chtěli byste si ho připravit trochu jinak než v trojobalu nebo po židovsku? Vyzkoušejte křupavé kapří hranolky s lahodnými dipy a vychutnejte si vánoční klasiku v moderním pojetí. Možná vám připomene léto na Třeboňsku.
Kapří hranolky nejsou v českém prostředí neznámým pojmem. V rybníkářské oblasti v okolí Třeboně jde o populární pokrm. Můžete si na ně vystát frontu u stánku během letní dovolené či se je vychutnávat během podzimních výlovů. Anebo si je připravit jako štědrovečení večeři nebo silvestrovské pohoštění.
- Logo Kapřích hranolek nese českou ochrannou známku, kterou uděluje Úřad průmyslového vlastnictví. Kapří hranolky jsou totiž původně specialitou třeboňských restaurací Šupina a Šupinka.
- Ochrana se vztahuje na název s obrázkem, nikoli na recept či označení samotné. Kapří hranolky proto může můžete koupit i připravovat kdykoli a kdekoli.
1. Na hranolky jedině filety
Kapří hranolky se připravují zásadně z kapřích filetů. Ty nemají – na rozdíl od podkov – velké kosti. S těmi drobnějšími, které ve filetech zůstanou, vám pomůže pinzeta.
- Vykostěné kapří filety nakrájejte na hranolky velikostí podobné prstu.
2. Marináda, která má říz
Chuť méně výraznému kapřímu masu dodá správná marináda. A co tradiční české vánoční rybě sluší nejvíce?
- Vedle nikdy nesáhnete základní kombinací kmínu, česneku, citronu (kúry i šťávy).
- Pokud připravujete kapří hranolky již po několikáté, nebojte se experimentovat s kořením jako je badyán, kurkuma, máta, skořice nebo zázvor.
- Práci si můžete usnadnit hotovou směsí koření na ryby.
- Potřebovat budete i tekuté složky, ty zastoupí olej, ocet nebo citronová šťáva, sojovka. Přidat můžete i rybí omáčku. Některé receptury obsahují bílé víno, pivo nebo dokonce kečup.
Vybrané druhy koření a dochucovadel (originální kapří hranolky se neobejdou bez sójové omáčky) smíchejte, přidejte 200 ml vody a nechte důkladně odležet až 5 hodin v lednici.
3. Obalování pro dokonalou křupavost a skvělou chuť
Rybářství Třeboň uvádí na svém webu recepturu obalovací směsi z hladké mouky, mleté papriky a škrobové moučky. My jsme použili pouze hladkou mouku se lžičkou mleté papriky.
- Pro snadnější obalování drobných kousků použijte igelitový sáček, do kterého vložte připravenou obalovací směs a následně i marinované maso. Sáček nafoukněte, uzavřete a důkladně protřepte.
- Přidáním škrobu do obalovací směsi zajistíte vzniklému obalu větší křupavost.
4. Jak na správné smažení?
Hranolky můžete smažit ve fritéze, ale postačí i kastrůlek s vrstvou oleje, která by měla být alespoň 1,5 cm.
- Olej rozpalte, hranolky se smaží zprudka.
- Vkládejte jen tolik kousků, aby byly v jedné vrstvě a v kastrůlku se nepřekrývaly.
- Smažte přibližně 2 minuty do zezlátnutí.
- Děrovanou naběračkou hranolky opatrně vyndejte a rozložte na talíř s papírovou utěrkou na odkapávání přebytečného oleje.
5. Slušivé přílohy a dipy
Kapří hranolky jsou skvělé jen tak samotné nebo po vzoru klasického obalovaného kapra s bramborovou kaší či vánočním bramborovým salátem.
- Pro milovníky ryb třeba k pivu nebo vínu se bude skvěle hodit domácí majonéza.
- Pro ty, kdo dávají přednost ostřejším chutím, můžete připravit chilli sýrový dip.
- Ke kaprovi jako stvořený je dip ze zakysané smetany, česneku a mleté papriky.
- Vedle rozhodně nesáhnete ani domácí tatarkou.