Domácí sýrový dip k nachos už nemusíte kupovat. Připravte si podle receptu vlastní a vychutnejte si ji u domácího kina či jen tak s přáteli u vína. Sýrová omáčka krásně ztlumí pálivost chilli – proto si každý může pikantnost zase zvýšit přidáním čerstvých jalapeños.
Postup
V rendlíku rozpusťte máslo, poprašte ho moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zesvětlá. Přidejte mléko a salsu a za stálého míchání vařte 5 minut do zhoustnutí.
Ztlumte a vsypte strouhaný čedar. Míchejte, až se rozpustí. Ochutnejte a podle chuti osolte nebo ještě rozřeďte salsou či mlékem. V misce ozdobte plátky chilli papričky a podávejte s tortillovými lupínky na namáčení.
NĚCO NAVÍC
Pokud by vám nějaký dip přece jen zbyl, což nepředpokládáme, můžete si ho namazat druhý den na chleba nebo ho rozetřít na právě opečenou kotletu či ho zamíchat do těstovin. Tohle všechno jsme s ním totiž po focení udělali my!
CO JEŠTĚ PŘIPRAVIT K NACHOS:
Guacamole s kukuřicí
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
Rozmačkanou dužinu ze 2 avokád smíchejte v misce s 1 lžící limetové šťávy, 2–3 lžícemi nakládané kukuřice, 1 rajčetem, nakrájeným nadrobno, a 2 jarními cibulkami, nakrájenými na tenké plátky. Přidejte 1 čerstvou chilli papričku, nakrájenou na jemné plátky, a 3 lžíce zakysané smetany, osolte, důkladně promíchejte a podávejte.
Bylinkový dip s fetou
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
Dohladka promixujte 6 lžic rozdrobené fety s trochou vody. Potom směs v misce promíchejte s 3 lžícemi najemno nasekané hladkolisté petrželky a 3 lžícemi nasekaných lístků čerstvé máty. Přidejte 2 lžičky najemno nasekaných lístků kopru, osolte a opepřete a podávejte pokapané panenským olivovým olejem.
Dip s grilovanou cibulkou
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ OPÉKÁNÍ 12 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
Na grilovací pánvi na 2 lžících olivového oleje opékejte 1 šalotku, 1 pórek a 2 jarní cibulky, vše nakrájené najemno, dokud cibulka neztmavne. Odstavte a zchladlé promíchejte s 1 stroužkem česneku, drceným, 3 lžícemi majonézy a 3 lžícemi zakysané smetany. Přidejte 2 lžičky citronové šťávy nebo podle chuti, 1 lžičku odrhnutých lístků čerstvého tymiánu, 2 lžíce podmáslí, osolte a opepřete, promíchejte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Chuťovky k pivu: 21 receptů na dokonalé hospodské pohoštění(21 receptů )
- Fandíme aneb 30 receptů k povzbuzování!(30 receptů )