Chilli sýrový dip s tortillovými lupínky

Chilli sýrový dip s tortillovými lupínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1389 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 38 g
Tuky 103 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrová omáčka krásně ztlumí pálivost chilli – proto si každý může pikantnost zase zvýšit přidáním čerstvých jalapeños. 

Související recepty

Suroviny

máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 100 ml
salsa 100 ml
ostrá, hotová, k namáčení
čedar 250 g
strouhaný
chilli paprička 1 ks
čerstvá, zelená alapeño, na ozdobení
nachos
k podávání

1 V rendlíku rozpusťte máslo, poprašte ho moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zesvětlá. Přidejte mléko a salsu a za stálého míchání vařte 5 minut do zhoustnutí.

2 Ztlumte a vsypte strouhaný čedar. Míchejte, až se rozpustí. Ochutnejte a podle chuti osolte nebo ještě rozřeďte salsou či mlékem. V misce ozdobte plátky chilli papričky a podávejte s tortillovými lupínky na namáčení.

NĚCO NAVÍC
Pokud by vám nějaký dip přece jen zbyl, což nepředpokládáme, můžete si ho namazat druhý den na chleba nebo ho rozetřít na právě opečenou kotletu či ho zamíchat do těstovin. Tohle všechno jsme s ním totiž po focení udělali my! 

 

CO JEŠTĚ PŘIPRAVIT K NACHOS: 

Guacamole s kukuřicí

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

Rozmačkanou dužinu ze 2 avokád smíchejte v misce s 1 lžící limetové šťávy, 2–3 lžícemi nakládané kukuřice, 1 rajčetem, nakrájeným nadrobno, a 2 jarními cibulkami, nakrájenými na tenké plátky. Přidejte 1 čerstvou chilli papričku, nakrájenou na jemné plátky, a 3 lžíce zakysané smetany, osolte, důkladně promíchejte a podávejte.

 

Bylinkový dip s fetou

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

Dohladka promixujte 6 lžic rozdrobené fety s trochou vody. Potom směs v misce promíchejte s 3 lžícemi najemno nasekané hladkolisté petrželky a 3 lžícemi nasekaných lístků čerstvé máty. Přidejte 2 lžičky najemno nasekaných lístků kopru, osolte a opepřete a podávejte pokapané panenským olivovým olejem

 

Dip s grilovanou cibulkou

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ OPÉKÁNÍ 12 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ

Na grilovací pánvi na 2 lžících olivového oleje opékejte 1 šalotku, 1 pórek a 2 jarní cibulky, vše nakrájené najemno, dokud cibulka neztmavne. Odstavte a zchladlé promíchejte s 1 stroužkem česneku, drceným, 3 lžícemi majonézy a 3 lžícemi zakysané smetany. Přidejte 2 lžičky citronové šťávy nebo podle chuti, 1 lžičku odrhnutých lístků čerstvého tymiánu, 2 lžíce podmáslí, osolte a opepřete, promíchejte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit