Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však servírovat v tento sváteční den, když někomu nechutná kapr, jiný nemá rád rybí polévku či někdo z rodiny nejí maso? Máme pro vás deset nejoblíbenějších pokrmů, které rozhodně patří na štědrovečerní tabuli a zaručeně si na nich pochutnáte.
Houbový kuba
Jednoduché, velmi chutné jídlo, má v Čechách dlouholetou tradici, které sahá do dob pohanských Pohané houbami často nahrazovali maso a zároveň uctívali les a jeho hojnost. Skromný pokrm tedy fungoval i jako vyjádření díků za plody, které jim les po celý rok dopřával.
- Základ houbového kuby je jasně daný – houby, kroupy, cibule, česnek a sádlo či slanina.
- Vegetariáni mohou nahradit sádlo máslem, ale pro klasickou výraznou chuť je sádlo zkrátka lepší, jelikož houbám zvýrazní chuť.
Rybí polévka
Nejpopulárnější je v podání vývaru s trochou zeleniny a rybím masem, ale nejdeme i nejrůznější krémové podoby. Rybí polévka je opravdu sváteční jídlo. Často si ji vychutnáváme jen o svátcích, protože je trochu pracnější. Obírání masa a vědět, kdy přidat mlíčí i jikry chce trochu zkušeností, aby polévka nezhořkla. Výsledkem je ovšem pokrm pro labužníky.
Vývar
Klasický hovězí, drůbeží nebo zeleninový vývar si připravují většinou ti, kteří nemají rádi výrazně aromatickou rybí polévku.
- Vývar můžete podávat s játrovými, drožďovými nebo krupicovými knedlíčky, vhodné jsou i nudle.
- Vývar nůžete servírovat i čistý jen s najemno nakrájenou zeleninou.
Nezapomeňte, že po polévce přijdou ještě další chody, se zavářkou to tedy není radno přehánět.
Hrachová polévka
Sytá hrachová polévka je ideální volbou pro vegetariány. Hrách patří mezi potraviny, které mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost, s velkou oblibou se připravoval právě v zimních měsících. Hrách namáčejte nejlépe přes noc. Polévku dovede k dokonalé konzistenci ruční mixér a na ozdobu i doladění chutí jsou ideální volbou krutony opečené na másle nebo slanina.
- Pokrmy z luštěnin jsou bohaté na bílkoviny, nejsou složité na přípravu, ale ta se musí předem naplánovat.
Smažený kapr nebo jiná ryba
Smažené kapří filety jsou naprostou českou klasikou. Z hlavy a vnitřností připravíme polévku, z masa uděláme filety ke smažení a jeho šupiny si dáváme pod talíř. Měla by nám totiž v dalším roce přinést peníze a hojnost, což nikdy není na škodu. Pokud vám či někomu z rodiny kapr příliš nechutná pro svou větší tučnost, vyzkoušet můžete jiné ryby. Oblíbený je steak z lososa, treska, nebo pstruh.
- Kapra se vyplatí (jako u všech ryb) kupovat čerstvého.
- Komu nevyhovuje smažení, může vyzkoušet jiné úpravy. Chuťově zajímavý je například kapr načerno, rybí filety můžete připravit také v troubě na česneku a bylinkách.
Řízky
Pokud nechcete servírovat kapra ani jinou rybu, vsaďte na řízky. Dají připravit na nespočet způsobů a radost udělají nejednomu jedlíkovi. Ozvláštnit je můžete například česnekem či hořčicí. Způsob smažení také rozděluje milovníky řízků. Někdo preferuje rostlinný olej, ale pro ty nejlepší spíše sáhněte po přepuštěném másle nebo sádle.
- Dají se připravovat z telecího, vepřového, kuřecího i krůtího masa.
- Pro bezmasé varianty volíme lilek, cuketu, celer nebo květák či houby.
Vinné klobásy
Nechce se vám podávat ryba ani smažené řízky? To vůbec není problém, protože i zatočené vinné klobásky jsou svátečním jídlem. Vyrábějí se z vepřového nebo telecího jemně namletého masa a jejich název prozrazuje, co je na nich trochu výjimečného. Obsahují kromě koření a rohlíků trochu vína. Ideální přílohou je máslová bramborová kaše.
- S bílou či vinnou klobásou je jednoduchá práce, protože je stačí zatočit, napíchnout na špejli a propéct.
- Důležité je, aby povrch nepopraskal, restujte opravdu pomalu a zlehka.
Bramborový salát
Variací bramborového salátu je tolik, že je snad nikdo nedokáže spočítat ba ani ochutnat. Platí zde zlaté pravidlo, že maminka nebo babička ho jednoduše dělají nejlepší. Nejdůležitější je správně však zvolit brambory. Vždy berte typ A. Vařte je ve slupce, díky tomu si zachovají tvar a maximum chuti.
- Někdo spoléhá na klasický s nakládanou zeleninou a majonézou. Jiný sáhne radši po jogurtu pro zdravější verzi.
- Další preferuje kyselý rakouský s okurkou, cibulí a octem.
Jablečný štrúdl
Po vánočních hodech si nejčastěji dopřáváme vánoční cukroví, tradičně ale na vánoční stůl patřil jablečný závin.
- Skvělý je tepláý samotný nebo doplněný vanilkovou omáčkou.
Vánočka
Vánoce bez vánočky? To by snad ani nešlo.Vánočka se skvěle se postará o snídani, rychlý dezert nebo svačinku, když nás honí mlsná. Ať už patříte „mazače“ máslem nebo ji vychutnáváte jen tak, samotnou, nezapomeňte si ji upéct ani letos.