0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 125
Do hodiny Snadné Na 260 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3050 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 319 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad domácí přípravu. I když domácí majonéza chce trošku času a malinko zručnosti, trpělivost se opravdu vyplatí. Navíc, hned po prvním ochutnání se z vás zaručeně stanou experimentátoři v oblasti příchutí. Co takhle sekané bylinky, česnek nebo kapary?

Suroviny

žloutek 2 ks
velký, čerstvý
hořčice dijonská 1 ČL
sůl ½ ČL
citronová šťáva 1 PL
olivový olej 80 ml
panenský
či slunečnicový

Postup

1

Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici, osolte a opepřete. Zašlehejte citronovou šťávu.

2

Smíchejte oba oleje a přidávejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).

3

Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dochuťte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín