Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí majonéza
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 139
Do 20 minut Velmi snadné Na 260 g

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2992 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 319 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když domácí majonéza chce trošku času a malinko zručnosti, trpělivost se opravdu vyplatí. Navíc, hned po prvním ochutnání se z vás zaručeně stanou experimentátoři v oblasti příchutí. Co takhle sekané bylinky, česnek nebo kapary? Recept na rychlou domácí majolku použijete do bramborového salátu, na chlebíčky nebo z ní připravte tatarku.

Suroviny

velký, čerstvý
hořčice dijonská 1 ČL
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 80 ml
či slunečnicový

Postup

1

Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici, osolte a opepřete. Zašlehejte citronovou šťávu.

2

Smíchejte oba oleje a přidávejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).

3

Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně majonézu dochuťte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...