0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

Smažený květák & domácí tatarská omáčka
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 23 g
Tuky 102 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba smažený květák a domácí tatarská omáčka. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem.

Suroviny

sůl
květák 1 ks
větší kus, případně dva menší
mouka pšeničná hladká
na obalování
kmín 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
prošlehaná
strouhanka
na obalování
slunečnicový olej
možno nahradit řepkovým, na smažení
Na tatarskou omáčku
majonéza 5 PL
domácí viz Něco navíc
šalotka 1 ks
nasekaná nadrobno, možno nahradit bílou částí 2 jarních cibulek, nasekanou nadrobno
okurky nakládané 1 ks
nadrobno nakrájená
hořčice dijonská 0.5 PL
nebo podle chuti
worcesterská omáčka
podle chuti
citronová štáva
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji.

2

Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý.

3

Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.

4

Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.

5

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.

NĚCO NAVÍC

  • Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
  • V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.

RECEPT NAVÍC - Domácí majonéza:

  • V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy.
  • Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá.
  • Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).
  • Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte.
  • Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit