Smažený květák & domácí tatarská omáčka

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 23 g
Tuky 102 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba obalovaný květák. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem.

Suroviny

sůl
květák 1 ks
větší kus, případně dva menší
mouka pšeničná hladká
na obalování
kmín 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
prošlehaná
strouhanka
na obalování
slunečnicový olej
možno nahradit řepkovým, na smažení
Na tatarskou omáčku
majonéza 5 PL
domácí viz Něco navíc
šalotka 1 ks
nasekaná nadrobno, možno nahradit bílou částí 2 jarních cibulek, nasekanou nadrobno
okurky nakládané 1 ks
nadrobno nakrájená
hořčice dijonská 0.5 PL
nebo podle chuti
worcesterská omáčka
podle chuti
citronová štáva
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji. Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý. Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance. Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.

2 Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.

NĚCO NAVÍC

  • Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
     
  • V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.
     

RECEPT NAVÍC
Domácí majonéza: V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti. Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy. Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte). Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte. Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit