I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba smažený květák a domácí tatarská omáčka. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem.
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji.
Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý.
Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.
Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.
NĚCO NAVÍC
- Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
- V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.
RECEPT NAVÍC - Domácí majonéza:
- V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy.
- Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá.
- Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).
- Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte.
- Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.