Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba obalovaný květák. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem.

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Smažení 0:20
Zelenina Česká

Ingredience

    • sůl
    • 1–2 květáky (podle velikosti)
    • hladká mouka na obalování
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 3–4 vejce, prošlehaná
    • strouhanka na obalování
    • slunečnicový či řepkový olej na smažení

    NA TATARSKOU OMÁČKU

    • 5 vrchovatých lžic majonézy (domácí viz Něco navíc)
    • 1 šalotka nebo 2 bílé části jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 1 malá kyselá okurka, nakrájená nadrobno
    • cca 1/2 lžíce dijonské hořčice (podle chuti)
    • worcesterská omáčka podle chuti
    • citronová šťáva podle chuti
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji. Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý. Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance. Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.

2 Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.

NĚCO NAVÍC

  • Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
  • V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.
     

RECEPT NAVÍC
Domácí majonéza: V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti. Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy. Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte). Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte. Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář