Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 23 g
Tuky 102 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba smažený květák a domácí tatarská omáčka. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem.

Suroviny

sůl
větší kus, případně dva menší
kmín 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
prošlehaná
strouhanka
na obalování
slunečnicový olej
možno nahradit řepkovým, na smažení
Na tatarskou omáčku
majonéza 5 PL
domácí viz Něco navíc
nasekaná nadrobno, možno nahradit bílou částí 2 jarních cibulek, nasekanou nadrobno
nadrobno nakrájená
hořčice dijonská ½ PL
nebo podle chuti
worchestrová omáčka
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji.

2

Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý.

3

Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.

4

Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.

5

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.

NĚCO NAVÍC

  • Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
  • V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.

RECEPT NAVÍC - Domácí majonéza:

  • V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy.
  • Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá.
  • Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).
  • Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte.
  • Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč