Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
Smažený květák & domácí tatarská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažený květák & domácí tatarská omáčka

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 23 g
Tuky 102 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I v kuchyni našich prababiček se našly ryze vegetariánské pokrmy, třeba smažený květák a domácí tatarská omáčka. Přílohu k němu vlastně nepotřebujete, ale když jinak nedáte, uvařte si k němu brambory s kmínem a omastěte je máslem. Obalovaný květák je oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a úžasnou křupavou chuť.

Suroviny

sůl
větší kus, případně dva menší
kmín 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
prošlehaná
strouhanka
na obalování
slunečnicový olej
možno nahradit řepkovým, na smažení
Na tatarskou omáčku
majonéza 5 PL
domácí, viz Něco navíc
lze nahradit bílou částí 2 jarních cibulek, nasekané nadrobno
malá, nadrobno nakrájená
hořčice dijonská ½ PL
nebo podle chuti
worcesterská omáčka
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji.

2

Květák zbavte zelených částí a rozeberte ho na růžičky. Vložte je do osolené vroucí vody a nechte chvilku (cca 5 minut) povařit, aby zůstal ještě křupavý.

3

Předvařený květák sceďte a nechte vychladnout. Potom ho obalte v trojobalu. V hladké mouce smíchané s mletým kmínem, pak v rozšlehaných vejcích se špetkou soli a nakonec ve strouhance.

4

Takto obalený květák smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje ze všech stran dozlatova. Podávejte doplněný tatarskou omáčkou.

5

Na tatarskou omáčku smíchejte majonézu se šalotkou, okurkou a hořčicí. Dochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou šťávou, pepřem a solí podle chuti.

NĚCO NAVÍC

  • Obdobným způsobem můžete obalovat a smažit i předvařený celer či patizon.
  • V prvorepublikových kuchařkách se klasický trojobal občas redukuje na dvojici vejce a strouhanka. Na prvním místě tu obvykle bývá tato verze smaženého květáku: Květák předvařte stejně jako v receptu výše, scezený a vychladlý ho obalte v těstíčku podobném jako na kapání a potom ve strouhance. Smažte v oleji nebo v přepuštěném másle.

RECEPT NAVÍC - Domácí majonéza:

  • V míse pomocí metly šlehejte 2 žloutky, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Zašlehejte 1 lžíci citronové šťávy.
  • Ve džbánku smíchejte 80 ml panenského olivového s 200 ml slunečnicového oleje a přilévejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejprve po kapkách, další dejte až tehdy, když se předchozí kapka vstřebá.
  • Jakmile začne směs houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapejte).
  • Když se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dolaďte.
  • Majonéza je ještě lepší po krátkém odležení v chladničce, které příjemně zaokrouhlí její chuť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...