Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory. Recept na ně nám poskytli Petr Němeček a Ondřej Pech, u jejichž stánku na farmářských trzích v Praze na Jiřáku vždycky stojí předlouhá fronta.

kapří hranolky

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT15M
Smažení 0:15
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 400 g kapřích filetů, vykostěných
    • hrst nasekané bazalky
    • 2 stroužky česneku, drceného
    • 4 lžíce světlé sójové omáčky
    • hladká mouka na obalení
    • olej na smažení
    • chleba a citron k podávání

    NA DIPY

    • 300 g zakysané smetany
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • sůl + špetka sladké papriky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • po 1 lžíci nasekané petrželky, pažitky a kopru

    NA BAZALKOVOU SŮL

    • 2 lžíce vločkové soli + hrst bazalky

Příprava jídla

1 Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí a osolte. Rozdělte napolovic, do jedné přidejte česnek a ozdobte špetkou papriky. Do druhé vmíchejte bylinky. Dejte do chladničky. Vločkovou sůl promíchejte s lístky bazalky, mírně podrťte a odložte.

2 Vykostěné kapří filety (viz obr. nahoře) položte kůží navrch a nakrájejte svisle na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Promíchejte s bazalkou, česnekem a sójovou omáčkou a nechte minimálně hodinu, nejlépe však 8–10 hodin v chladničce marinovat.

3 Marinované kapří hranolky obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly.

4 Usmažené kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s chlebem, klínky citronu, posypané bazalkovou solí a s připravenými dipy.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pstruh na mandlích

Marinovaný kapr

Candát na víně

Amur na sardeli

Krémová rybí polévka s uzeným pstruhem a pórkem

Skvělá ryba... 6 receptů, které musíte ochutnat

REKLAMA

Přidat komentář