Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 556 kcal
Bílkoviny 15 g
Cukr 21 g
Tuky 47 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory. Recept na ně nám poskytli Petr Němeček a Ondřej Pech, u jejichž stánku na farmářských trzích v Praze na Jiřáku vždycky stojí předlouhá fronta.

kapří hranolky

Suroviny

400 g
kapří filety vykostěné
bazalka hrst
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sójová omáčka 4 PL
světlá
mouka pšeničná hladká
na obal
rostlinný olej
chleba a citron k podávání
Na dipy
zakysaná smetana 300 g
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
paprika sladká špetka
česnek 2 stroužky
drcený
1 PL
petrželka, pažitka a kopr
Na bazalkovou sůl
2 PL
vločková sůl plus hrst bazalky

1 Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí a osolte. Rozdělte napolovic, do jedné přidejte česnek a ozdobte špetkou papriky. Do druhé vmíchejte bylinky. Dejte do chladničky. Vločkovou sůl promíchejte s lístky bazalky, mírně podrťte a odložte.

2 Vykostěné kapří filety (viz obr. nahoře) položte kůží navrch a nakrájejte svisle na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Promíchejte s bazalkou, česnekem a sójovou omáčkou a nechte minimálně hodinu, nejlépe však 8–10 hodin v chladničce marinovat.

3 Marinované kapří hranolky obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly.

4 Usmažené kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s chlebem, klínky citronu, posypané bazalkovou solí a s připravenými dipy.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit