
Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy
O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory. Recept na ně nám poskytli Petr Němeček a Ondřej Pech, u jejichž stánku na farmářských trzích v Praze na Jiřáku vždycky stojí předlouhá fronta.
kapří hranolky
Ingredience
- 400 g kapřích filetů, vykostěných
- hrst nasekané bazalky
- 2 stroužky česneku, drceného
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- hladká mouka na obalení
- olej na smažení
- chleba a citron k podávání
- 300 g zakysané smetany
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl + špetka sladké papriky
- 2 stroužky česneku, drcené
- po 1 lžíci nasekané petrželky, pažitky a kopru
- 2 lžíce vločkové soli + hrst bazalky
NA DIPY
NA BAZALKOVOU SŮL
Příprava jídla
1 Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí a osolte. Rozdělte napolovic, do jedné přidejte česnek a ozdobte špetkou papriky. Do druhé vmíchejte bylinky. Dejte do chladničky. Vločkovou sůl promíchejte s lístky bazalky, mírně podrťte a odložte.
2 Vykostěné kapří filety (viz obr. nahoře) položte kůží navrch a nakrájejte svisle na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Promíchejte s bazalkou, česnekem a sójovou omáčkou a nechte minimálně hodinu, nejlépe však 8–10 hodin v chladničce marinovat.
3 Marinované kapří hranolky obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly.
4 Usmažené kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s chlebem, klínky citronu, posypané bazalkovou solí a s připravenými dipy.
NĚCO NAVÍC
Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
Přidat komentář