Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

4.1/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1025 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 21 g
Tuky 67 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory. Recept na ně nám poskytli Petr Němeček a Ondřej Pech, u jejichž stánku na farmářských trzích v Praze na Jiřáku vždycky stojí předlouhá fronta.

kapří hranolky

Suroviny

kapr 400 g
filety vykostěné
bazalka 1 hrst
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sójová omáčka 4 PL
světlá
rostlinný olej
k podávání
k podávání
Na dipy
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
česnek 2 stroužky
drcený
bylinky 1 PL
petrželka, pažitka a kopr
Na bazalkovou sůl
sůl vločková 2 PL
+ hrst bazalky

Postup

1

Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí a osolte. Rozdělte napolovic, do jedné přidejte česnek a ozdobte špetkou papriky. Do druhé vmíchejte bylinky. Dejte do chladničky. Vločkovou sůl promíchejte s lístky bazalky, mírně podrťte a odložte.

2

Vykostěné kapří filety (viz obr. nahoře) položte kůží navrch a nakrájejte svisle na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Promíchejte s bazalkou, česnekem a sójovou omáčkou a nechte minimálně hodinu, nejlépe však 8–10 hodin v chladničce marinovat.

3

Marinované kapří hranolky obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly.

4

Usmažené kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s chlebem, klínky citronu, posypané bazalkovou solí a s připravenými dipy.

NĚCO NAVÍC
Jak poznat čerstvou rybu?
U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč