Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 556 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 21 g
Tuky 47 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O to, kdo dělá ty nejlepší a správné kapří škvarky nebo hranolky, se mezi jejich výrobci i vyznavači vedou letité spory. Recept na ně nám poskytli Petr Němeček a Ondřej Pech, u jejichž stánku na farmářských trzích v Praze na Jiřáku vždycky stojí předlouhá fronta.

kapří hranolky

Související recepty

Suroviny

400 g
kapří filety vykostěné
bazalka hrst
nasekaná
česnek 2 stroužky
drcený
sójová omáčka 4 PL
světlá
mouka pšeničná hladká
na obal
rostlinný olej
chleba a citron k podávání
Na dipy
zakysaná smetana 300 g
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
paprika sladká špetka
česnek 2 stroužky
drcený
1 PL
petrželka, pažitka a kopr
Na bazalkovou sůl
2 PL
vločková sůl plus hrst bazalky

1 Zakysanou smetanu smíchejte s hořčicí a osolte. Rozdělte napolovic, do jedné přidejte česnek a ozdobte špetkou papriky. Do druhé vmíchejte bylinky. Dejte do chladničky. Vločkovou sůl promíchejte s lístky bazalky, mírně podrťte a odložte.

2 Vykostěné kapří filety (viz obr. nahoře) položte kůží navrch a nakrájejte svisle na podlouhlé proužky (cca 1,5 x 5 cm). Promíchejte s bazalkou, česnekem a sójovou omáčkou a nechte minimálně hodinu, nejlépe však 8–10 hodin v chladničce marinovat.

3 Marinované kapří hranolky obalte v mouce a přebytečnou oklepněte. Rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně po částech smažte hranolky dozlatova zhruba 7 minut tak, aby se při smažení nedotýkaly.

4 Usmažené kapří hranolky nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s chlebem, klínky citronu, posypané bazalkovou solí a s připravenými dipy.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit