Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem, když je venku nevlídno.
I talíř nebo rovnou miska polévky může být dokonalým hlavním jídlem. Povyšte ji na hvězdu večeře. Potřebujete jen ty správné přísady, které přidáte nebo přisypete, a hned máte úžasné a uspokojivě syté jídlo z jednoho hrnce. Pohrát si můžete s jejich chutěmi, složením, konzistencí i strukturou.
- Zvlášť v chladném období, které se hlásí ranními mlhami a pošmourně zataženými dny, hrají polévky v našem jídelníčku nedocenitelnou roli.
- Zahřejí, vyživí a především jsou všestranné. Můžete do nich vložit prakticky jakoukoliv zeleninu, maso, luštěniny či obiloviny.
- Aby polévka zasytila, je důležité aby v ní nechyběla pořádná porce bílkovin a tuk.
- Ať se pustíte do robustních polévek s kusy masa a zeleniny jako boršč nebo kyselica či jemných krémových polévek.
- Když k nim naservírujete krutony, nasekané bylinky nebo další složky polévek, sklidíte nadšené ovace strávníků.
Úspěch přeje připraveným
Šetřte čas promyšleným nákupem i chytrou organizací práce. Než se pustíte do vaření, pročtěte si důkladně recept. Přípravu jídla si naplánujte tak, aby šly jednotlivé kroky plynule za sebou. Krájení, opékání, vaření… a nebojte se sáhnout po polotovarech.
- Koupit dobrý silný vývar, když nemáte v zásobě domácí, nebo vytáhnout z mrazáku sáček zeleniny či klobásky od řezníka není žádná ostuda. Naopak, zachrání vás před nedočkavými hladovci a polévka bude na stole v ten správný čas.
- Stejně tak sáhnout po rajčatovém protlaku, loupaných rajčatech, fazolích či cizrně v konzervě není žádná ostuda.
Opravdu hustá polévka
Zahuštění polévek už tradičně obstarává jíška, ať už připravená v základu polévky (orestovanou zeleninu zaprášíte moukou a krátce osmahnete) nebo samostatně, a zalévanou vodou, mlékem či (v tom nejlepším případě) vývarem.
- Polévku můžete zahustit i bez mouky. Odeberte část polévky i uvařenými přísadami a rozmixujte je dohladka. Vzniklou kaši vraťte upátky do polévky.
- Výbornou možností je i zahuštění pomocí staršího, předem namočeného a rozmixovaného, pečiva.
- Podle druhu polévky výborně poslouží bílá bageta i kváskový chléb. Vaří se tak například italská ribollita a podobně můžete zahustit i českou čočkovou nebo fazolovou polévku.
Závěrečná tečka
Co udělá z obyčejné polévky neobyčejnou? Sypání, zavářky a všechny možné další dobroty, které vylepšují sytivost a zároveň jsou velmi zábavné. Důležité jsou také pro doladění struktury. Proto hladkým krémům sluší křupavé krutony, kousky opečené zeleniny nebo sýrová krajka. Polévku s většími kusy masa a zeleniny zase doladí jemná zakysaná smetana.
Podle druhu polévky k ní podávejte například:
- opečené kokosové plátky
- bylinkové pesto
- tortillové chipsy
- opečená semínka a oříšky
- toustíky zapečené se sýrem
- sýrovou krajku
- kousky masa, kolečka opečené klobásy nebo dokřupava vyškvařené slaniny
- vajíčko na všechny způsoby
- nudle, kapání, strouhání, knedlíčky, nočky
Zdroj informací: časopis Apetit