Silný vývar

Silný vývar

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do hodiny Snadné Na 5 litrů vývaru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 40808 kcal
Bílkoviny 928 g
Cukr 6072 g
Tuky 927 g
Vláknina 1044 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U receptů většinou uvádíme množství, které vaříte běžně doma. Ale u vývaru vám každý šéfkuchař řekne, že se vždycky vydaří lépe ve velkém, proto necháváme původní recepturu. Chcete-li dělat menší množství, suroviny jednoduše vydělte.

Suroviny

10 g
kg hovězí kosti a klouby
cibule 300 g
olej
trocha, na opékání
řapíkatý celer 240 g
mrkev 275 g
petržel 330 g
celer 230 g
rajčatový protlak 270 g
tymián 11 g
rozmarýn 22 g
pepř 50 ks
kuličky
bobkový list 7 ks
jalovec 30 ks
nové koření 20 ks
kuličky
víno červené 400 ml
Cabernet Sauvignon

1 Kosti pečte v troubě na 200°C asi 1 hodinu.

2 Cibuli přepulte, opečte ji ve větším rendlíku nasucho dohněda, vyjměte ji a dejte stranou. Do uvolněného rend- líku nalijte trochu oleje a opečte na něm dohněda zeleninu nakrájenou na větší kusy. K zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte, zalijte vínem a nechte chvilku provařit.

3 Obsah rendlíku přemístěte do velkého hrnce, přidejte opečenou cibuli, kosti, bylinky a koření a zalijte 10 litry vody. Přiveďte k varu a na 95°C táhněte bez pokličky 48 hodin, na začátku sbírejte pěnu a vodu průběžně dolévejte, aby bylo všechno ponořené. Pak vývar sceďte do hrnce a svařte na polovinu, tedy na 5 litrů.

4 Použít ho můžete hned jako základ omáček (viz recept navíc) nebo horký nalijte do skleniček, nechte dnem vzhůru vychladit a pak uchovejte v chladu. V lednici vydrží 3 týdny a dá se i zmrazit.

RECEPT NAVÍC
Vepřová panenka s omáčkou s koňakem a zeleným pepřem: Zavakuujte 1 velkou vepřovou panenku a vařte metodou sous-vide 2 hodiny při 60°C. Mezitím nalijte do rendlíku 100 ml koňaku a svařte na sirup. Potom přidejte 200 g silného vývaru podle receptu nahoře a 40 kuliček nakládaného zeleného pepře a svařte na požadovanou konzistenci. Odstavte a vmíchejte 30 g studeného másla. Podle potřeby dosolte. Celou panenku ogrilujte, nakrájejte na plátky a podávejte s připra- venou omáčkou a salátkem z polníčku, balzamika a olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit