Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Silný vývar

U receptů většinou uvádíme množství, které vaříte běžně doma. Ale u vývaru vám každý šéfkuchař řekne, že se vždycky vydaří lépe ve velkém, proto necháváme původní recepturu. Chcete-li dělat menší množství, suroviny jednoduše vydělte.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 5 litrů vývaru
Doba přípravy: Do hodiny
PT8H
Vaření 48:00
Polévka

Ingredience

    • 10 kg hovězích kostí a kloubů
    • 300 g cibule
    • trocha oleje na opékání
    • 240 g řapíkatého celeru
    • 275 g mrkve
    • 330 g petržele
    • 230 g celeru
    • 270 g rajčatového protlaku
    • 11 g čerstvého tymiánu
    • 22 g čerstvého rozmarýnu
    • 50 kuliček pepře
    • 7 bobkových listů
    • 30 jalovčinek
    • 20 kuliček nového koření
    • 400 ml červeného vína Cabernet Sauvignon

Příprava jídla

1 Kosti pečte v troubě na 200°C asi 1 hodinu.

2 Cibuli přepulte, opečte ji ve větším rendlíku nasucho dohněda, vyjměte ji a dejte stranou. Do uvolněného rend- líku nalijte trochu oleje a opečte na něm dohněda zeleninu nakrájenou na větší kusy. K zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte, zalijte vínem a nechte chvilku provařit.

3 Obsah rendlíku přemístěte do velkého hrnce, přidejte opečenou cibuli, kosti, bylinky a koření a zalijte 10 litry vody. Přiveďte k varu a na 95°C táhněte bez pokličky 48 hodin, na začátku sbírejte pěnu a vodu průběžně dolévejte, aby bylo všechno ponořené. Pak vývar sceďte do hrnce a svařte na polovinu, tedy na 5 litrů.

4 Použít ho můžete hned jako základ omáček (viz recept navíc) nebo horký nalijte do skleniček, nechte dnem vzhůru vychladit a pak uchovejte v chladu. V lednici vydrží 3 týdny a dá se i zmrazit.

RECEPT NAVÍC
Vepřová panenka s omáčkou s koňakem a zeleným pepřem: Zavakuujte 1 velkou vepřovou panenku a vařte metodou sous-vide 2 hodiny při 60°C. Mezitím nalijte do rendlíku 100 ml koňaku a svařte na sirup. Potom přidejte 200 g silného vývaru podle receptu nahoře a 40 kuliček nakládaného zeleného pepře a svařte na požadovanou konzistenci. Odstavte a vmíchejte 30 g studeného másla. Podle potřeby dosolte. Celou panenku ogrilujte, nakrájejte na plátky a podávejte s připra- venou omáčkou a salátkem z polníčku, balzamika a olivového oleje.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Apetit dort z Lagarto Café

Vykrajované svatební koláčky

BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

Jak na dokonalý vývar

REKLAMA

Přidat komentář