Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění. Zatímco restováním připravíme jíšku tmavou, zpěněním mouky v tuku nám vznikne jíška světlá. Záleží tedy na konkrétním pokrmu, ke kterému připravujeme vždy čerstvou jíšku. Potřebujete-li jíšku orestovanou, stačí přidat mouku do rozpáleného tuku a chvíli opékat. Jakmile získáte zlatavou barvu, ihned přidejte horkou jíšku do pokrmu. Jestliže je pro váš pokrm vhodnější jíška světlá, tuk stačí v kastrůlku jen rozehřát, přidat mouku a nechat vše spojit. Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce. V dnešní době se také často setkáváme se zahušťováním pomocí hrašky, jejíž zdravější verzi můžete zakoupit například v síti prodejen Country Life. Dalším známým pomocníkem vhodným k přípravě omáčky například do číny je solamyl neboli škrob. Bez solamylu se neobejdou různá fastfoodová asijská zařízení a chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, určitě vyzkoušejte náš recept na českou čínu s krůtím masem. Rafinovaná chuť zázvoru a chilli vás přenese až do daleké Číny.
Jíška s bezlepkovou moukou
Zdravější, a pro alergiky na lepek jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky. Pokrmu nedodává zahuštění lepek, nýbrž škrob, tudíž je možné jíšku připravovat z jiného alternativního druhu mouky. Nabízí se hned několik variant, skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka.
Další způsoby zahuštění omáček a polévek
Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit každé jídlo. Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou. V případě zeleninových polévek výborně funguje část uvařené zeleniny rozmačkat šťouchadlem na brambory. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte o poznání lehčí polévku, která ideálně poslouží jako předkrm. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou nejen lehčí a lépe stravitelná alternativa oproti jíšce, ale také zdravější. I v případě guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem. Na závěr jsme si pro vás připravili chuťovou lahůdku, díky které posunete domácí zahušťování do jiné dimenze. Tím jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte nejednu omáčku, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské omáčky. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.
Přidat komentář