Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (na 100g)

Energie 2896 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 250 g
Tuky 133 g
Vláknina 96 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka s úctyhodnou historií – Florenťané tvrdí, že se u nich vaří už od středověku. V naší vyluxusněné úpravě jen těžko uvěříte tomu, že to původně bylo jídlo chudých.

Suroviny

olivový olej 2 PL
navíc na pokapání
cibule 3 ks
větší, 1 z nich najemno
mrkev 2 ks
na kostičky
celer 2
na tenké plátky
česnek 3
podrcený
oregano 1 PL
2 hrst
třešňová rajčátka nakrájená, lze použít i konzervovaná
rajčatový protlak 1 PL
vývar zeleninový 1 l
navíc na zředění
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán
kůže (nemusí být)
fazole bílé 2 ks
konzerva 400 g, canellini
3 hrst
listy marigoldu pořádné, nakrouhané, možno nahradit kapustou / kadeřávkem
bazalka
nastrouhaný parmazán
chleba 6

1 V širokém těžkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a po chvíli i česnek a celkem asi 10 minut zeleninu na mírném ohni opékejte, dokud nebude měkká a nezačne zlátnout. Potom vmíchejte oregano, rajčata a rajský protlak, promíchejte a nechte 2–3 minuty podusit. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu, chcete-li, vhoďte parmazánovou kůži a nechte 20 minut povařit.

Ze zbývajících dvou cibulí nakrájejte silnější kolečka, která budou držet pěkně pohromadě. Troubu předehřejte na 200°C.

3 Konzervy fazolí slijte a buď všechny fazole přidejte do hrnce, nebo půlku vsypte do hrnce a půlku rozsekejte v robotu na pyré, které polévku zahustí – to pak vmíchejte do hrnce. Potom vsypte mangold (kapustu, kadeřávek), nechte přejít chvilku varem a odstavte. Je-li polévka moc hustá, zřeďte ji vývarem.

Na hladinu polévky nasypte bazalkové lístky, pak na ni rozložte plátky chleba a jemně je pokapejte olivovým olejem. Na ně rozložte cibulová kolečka, mohou se navzájem překrývat, aby vznikla souvislá vrstva cibule. Ta by měla být úplně těsně ponořená v polévce – pokud tomu tak není, můžete přidat ještě trošku vývaru. Cibuli důkladně zakapejte olivovým olejem a vložte do trouby.

5 Pečte odkryté po dobu 20 minut, potom vyjměte z trouby, zkontrolujte množství tekutiny v hrnci, v případě potřeby přidejte vývar tak, aby tekutina těsně dosahovala k cibuli. Znovu pokapejte olejem, posypte parmazánem a vraťte do trouby na dalších 20–25 minut, dokud cibule nejsou zlatohnědé a sýr rozteklý. Před podáváním se ujistěte, že se vám všechna tekutina neodpařila – v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. V misce nebo na talíři můžete posypat parmazánem a bazalkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu se stovkami dalších receptů

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Této metodě se také říká pečení naslepo. Jejím smyslem je připravit dokonalý koláč, jehož náplň zůstane vláčná nebo mazlavá, přesto vespod zůstane křehký. Jak na to? 1. Formu vyložte těstem i po stranách. Propíchejte na několika...
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí líčka

Líčko, jak název napovídá, pochází z tváře skotu. Je to krásný kus hovězího masa, který – jak říká šéfkuchař Václav Frič – si řezníci berou domů (a zákazníkům nenechají nic). Jde o část žvýkacích svalů, která je plná zdraví...
  • Tipy a triky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno,...
  • Tipy a triky

Potraviny, které vás nakopnou k lepšímu sportovnímu výkonu

Proč jíst před sportováním?Možná jste si doposud mysleli, že s prázdným žaludkem se vám bude přeci jen sportovat snadněji. To ale není tak úplně pravda. Abyste pro sportování měli dostatek energie a necítili se slabí či unavení, ...
  • Tipy a triky

Jarní louka na talíři: Zpestřete si pokrm jedlými květy

Luční kvítí na dort i do salátuOriginální dekorace talíře, dortu i zpestření salátu. Jedlé květy nabízejí širokou škálu kombinací barev a chutí, které si můžeme dopřát včetně bohaté nálože vitaminů. Mnoho lidí se domnívá, že jedlé květy se...

Obchod Apetit