Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Toskánská ribollita

Polévka s úctyhodnou historií – Florenťané tvrdí, že se u nich vaří už od středověku. V naší vyluxusněné úpravě jen těžko uvěříte tomu, že to původně bylo jídlo chudých.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H15M
Vaření 1:15
Polévka Italská

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
    • 3 větší cibule, oloupané, 1 z nich najemno
    • 2–3 mrkve, nakrájené na kostičky
    • 2 stonky celeru, nakrájené na tenké plátky
    • 3–4 stroužky česneku, podrcené
    • 1 lžička sušeného oregana
    • 2 hrsti třešňových rajčátek, nakrájených (lze použít i konzervovaná)
    • 1 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 litr zeleninového vývaru + další na ředění
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • kůže z parmazánu (nemusí být)
    • 2x 400 g konzerva bílých fazolí canellini
    • 3 pořádné hrsti nakrouhaných listů mangoldu, kapusty nebo kadeřávku
    • lístky bazalky a nastrouhaný parmazán
    • 6–8 krajíčků staršího chleba

Příprava jídla

1 V širokém těžkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a po chvíli i česnek a celkem asi 10 minut zeleninu na mírném ohni opékejte, dokud nebude měkká a nezačne zlátnout. Potom vmíchejte oregano, rajčata a rajský protlak, promíchejte a nechte 2–3 minuty podusit. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu, chcete-li, vhoďte parmazánovou kůži a nechte 20 minut povařit.

Ze zbývajících dvou cibulí nakrájejte silnější kolečka, která budou držet pěkně pohromadě. Troubu předehřejte na 200°C.

3 Konzervy fazolí slijte a buď všechny fazole přidejte do hrnce, nebo půlku vsypte do hrnce a půlku rozsekejte v robotu na pyré, které polévku zahustí – to pak vmíchejte do hrnce. Potom vsypte mangold (kapustu, kadeřávek), nechte přejít chvilku varem a odstavte. Je-li polévka moc hustá, zřeďte ji vývarem.

Na hladinu polévky nasypte bazalkové lístky, pak na ni rozložte plátky chleba a jemně je pokapejte olivovým olejem. Na ně rozložte cibulová kolečka, mohou se navzájem překrývat, aby vznikla souvislá vrstva cibule. Ta by měla být úplně těsně ponořená v polévce – pokud tomu tak není, můžete přidat ještě trošku vývaru. Cibuli důkladně zakapejte olivovým olejem a vložte do trouby.

5 Pečte odkryté po dobu 20 minut, potom vyjměte z trouby, zkontrolujte množství tekutiny v hrnci, v případě potřeby přidejte vývar tak, aby tekutina těsně dosahovala k cibuli. Znovu pokapejte olejem, posypte parmazánem a vraťte do trouby na dalších 20–25 minut, dokud cibule nejsou zlatohnědé a sýr rozteklý. Před podáváním se ujistěte, že se vám všechna tekutina neodpařila – v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. V misce nebo na talíři můžete posypat parmazánem a bazalkou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Žemlovka à la Benedikt

Opulentní smaženky

REKLAMA

Přidat komentář