Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak a z čeho připravit krutony do polévky nebo do salátu?

Polévka s krutony
ZDROJ: Farhad Ibrahimzade/Pexels
sdílet:
Vylepšete krémovou polévku krutony! Křupavý kousek pečiva na lžíci polévky udělá skoro z každého sousta zážitek. Poradíme vám, z čeho můžete krutony do polévky připravit a čím je ochutit. V žádném případě nevyhazujte starý chléb či rohlíky, můžou nadělat ještě hodně parády!

Krémové polévky jako hrášková, dýňová či mrkvová polévka jsou jako pohlazení. Zastanou plnohodnotnou svačinu, oběd či večeři. Pokud je chcete vylepšit, jednou z možností je přidat do ní křupavý element v podobě do zlatova opečených chlebových krutonů. Křupnutí a jemná krémovost tvoří na jazyku dokonalý kontrast.

  • Skvělé je, že vedle čerstvého pečiva můžete použít i starší kusy a zužitkovat tak zbytky.
  • Hotové krutony vydrží i několik dní, pokud je tedy nespotřebujete do polévky nebo nesníte jen tak, dejte je do uzavíratelné sklenice a použijte příště.
  • Krutony z bílého pečiva můžete použít také do zelených (listových) salátů.

Z čeho krutony připravit?

  • Chleba – starší, tvrdší, bílý i tmavý.
  • Rohlíky, housky – hodí se jak tvrdší, tag ty "gumové".
  • Toustový chléb, veka, bageta.
  • Tortilly – nevytvoříte z nich sice klasické krutony, ale můžete ji nakrájet na trojuhelníčky, opéct v troubě nebo na pánvi a získáte křupavé tortillové chipsy, které se hodí do polévek v mexickém stylu.

Jak připravit krutony?

Pečivo na krutony se zpravidla krájí na rovnoměrné kostičky či tenčí plátky. Ty pak můžete opéct na pánvi, v troubě či v mikrovlnce nebo jenom usušit. 

  • Krutony v troubě. Pro přípravu velké dávky krutonů, použijte troubu. Kousky pečiva rozprostřete po plechuv jedné vrstvě. Opékat krutony můžete nasucho nebo je pokapat olejem. Pečte je asi 180 °C po dobu zhruba 10 minut.
  • Krutony na pánvi: Menší množství krutonů připravíte na pánvi. Podobně jako v troubě je můžete opéct nasucho nebo je vhodit na rozpálený olej či přepuštěné máslo nebo sádlo. Občas promíchejte a opékejte tak dlouho, dokud nechytnou zlatavou barvu.
  • Mikrovlnná trouba. Využít můžete i mikrovlnku. Nakrájejte na kostky krajíce bílého chleba bez kůrky namazané máslem. Dejte je na talíř vyložený papírem, který nepropouští mastnotu, a tři minuty mikrovlňte na vysoký výkon (850 wattů) do křupava. V poločase obraťte.
  • Sušené krutony. Křupavou variantou jsou i krutonky, které usušíte jako křížaly. Ať už v troubě za mírné teploty nebo pozvolna třeba na topení. Vysušené kousky pečiva sice budou postrádat šmak opečenosti, ale v polévce křupnou i tak.

Jak vylepšit krutony?

Krutony mohou dodat polévce či salátu nejen křupavost ale i zvýraznit jejich chuť. Stačí je během přípravy ochutit parmezánem, česnekem, pestem, chilli nebo bylinkami.

  • Sýrové krutony: Nejlépe se hodí tvrdé sýry typu parmezán či pecorino. Hotové, ještě horké krutony posypte sýrem a zakápněte trochou olivového olejte. Důkladně promíchejte.
  • Česnekovo-bylinkové krutony: Šmrnc dodáte krutonům česnekem a bylinkami, které rozmělníte s olejem a solí. Přidejte krutony a důkladně je ve směsi obalte. 
  • Krutony s pestem: bazalkové pesto nařeďte trochou olivového oleje a krutony jím obalte. Podobně můžete použít i rajčatové pesto.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín