0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s párkem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2231 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 233 g
Tuky 86 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další báječná klasika! Čočku vařte spíš pomaleji, aby se slupky tolik neoddělovaly od zrnek. Kvůli úspoře času můžete použít i tlakový hrnec.

Suroviny

vývar zeleninový 1.2 l
čočka 300 g
propláchnutá, předem namočená do studené vody
saturejka 1 snítka
na vaření čočky
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř
na dochucení
párky 1 ks
jemný párek, na kolečka
vejce 1 ks
natvrdo

Postup

1

Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte saturejku (hezky čočku navoní a odejme část nadýmavých látek) a na mírném varu povařte do změknutí. Běžně to trvá tak půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu a stáří luštěnin.

2

V kastrole rozehřejte máslo a osmahněte na něm mouku. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce.

3

Povařte asi čtvrt hodiny, aby polévka hezky zhoustla. Pak už jen dolaďte kořenění a podávejte polévku buď samotnou, nebo s lehce osmahnutými plátky párku a natvrdo vařeným vejcem.

Související články

Proč si na Nový rok dopřát čočku?
  • Zajímavosti

Proč si na Nový rok dopřát čočku?

Tradice a zvyky se nevztahují jenom ke Štědrému dni, ale také k Novému roku. Naši předci byli v tomto ohledu poměrně kreativní, a dodržovali hned několik novoročních pravidel. Hospodyňky se musely vzdát uklízení a praní, které...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Anonym

Velmi dobra polevka, pro usporu casu je mozne pouzit loupanou cervenou cocku, cela priprava nezabrala vice nez 20 minut!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit