Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2231 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 233 g
Tuky 86 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další báječná klasika! Čočku vařte spíš pomaleji, aby se slupky tolik neoddělovaly od zrnek. Kvůli úspoře času můžete použít i tlakový hrnec.

Suroviny

vývar zeleninový 1,2 l
čočka 300 g
propláchnutá, předem namočená do studené vody
saturejka 1 snítka
na vaření čočky
sůl
pepř
na dochucení
jemný párek, na kolečka
vejce 1 ks
natvrdo

Postup

1

Namočenou čočku slijte, pokud nevsákla všechnu vodu. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte saturejku (hezky čočku navoní a odejme část nadýmavých látek) a na mírném varu povařte do změknutí. Běžně to trvá tak půl hodiny, ale doba varu vždy záleží na druhu a stáří luštěnin.

2

V kastrole rozehřejte máslo a osmahněte na něm mouku. Zalijte trochou studené vody, rozmíchejte na hladkou kašičku a tu přidejte k čočce.

3

Povařte asi čtvrt hodiny, aby polévka hezky zhoustla. Pak už jen dolaďte kořenění a podávejte polévku buď samotnou, nebo s lehce osmahnutými plátky párku a natvrdo vařeným vejcem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

21.02.2010 16:32
Velmi dobra polevka, pro usporu casu je mozne pouzit loupanou cervenou cocku, cela priprava nezabrala vice nez 20 minut!
17.11.2007 09:08
Recept se nachází v příl. č. 2/07, str.10

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...