Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánočky do dlaně

Těsto bohaté na tuk potřebuje dlouze kynout, nejvíc mu to svědčí v chladu. Vánočky chtějí čas, odměna je ale sladká!

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 8 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 25 g droždí
    • 250 ml smetany na vaření (12%), o pokojové teplotě
    • 300g polohrubé mouky, prosáté
    • 200 g hladké mouky, prosáté
    • 100 g krupicového cukru
    • 90 g másla, změklého
    • 2 žloutky, pokojové teploty
    • kůra z 1/2 citronu, ostrouhaná
    • 50 g rozinek, předem namočených do rumu
    • špetka soli
    • 40 g sekaných mandlí
    • 1 vejce, prošlehané, na potření
    • hrst mandlových lupínků na posypání
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Droždí rozmíchejte s pár lžícemi smetany, přidejte lžíci mouky a lžičku cukru. Nechte na teple 15 minut vzejít, až kvásek zvětší svůj objem. Máslo s cukrem utřete v míse do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky, citronovou kůru, rum z rozinek a špetku soli.

2 Přidejte vzešlý kvásek, rozinky, mandle, přisypte po částech obě mouky a přilijte zbylou smetanu. Důkladným hnětením vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte kynout přes noc v chladu.

3 Těsto rozdělte na osm stejných dílů. Každý díl znovu rozdělte na kuličky – čtyři větší, tři menší a dvě nejmenší. Z kuliček vyválejte prameny. Základnu upleťte ze 4 pramenů, druhé patro ze tří jako cop, poslední dva prameny obtočte jeden kolem druhého. Do základny udělejte ve středu hranou ruky rýhu, potřete ji vejcem a nasaďte na ni druhé patro. Navrch dejte poslední pramen, jehož konce zahněte pod základnu. Ve středu zajistěte dvěma špejlemi. Vánočky potřete vejcem a položte na plech s pečicím papírem.

4 Vánočky nechte půl hodiny nakynout v teple. Potřete vejcem a posypte plátky mandlí. Troubu rozpalte na 220°C a vánočky pečte zprudka prvních 8 minut. Pak teplotu snižte na 150°C a dopékejte asi 15 minut. Hotové poprašte cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Voňavé vánoční kakao

Ovocná bowle

Rýžový kuba

Tradiční rybí polévka s hrachem

Mandlové řízečky z vepřové panenky

Kapří kuličky

Krůtí pečeně na černo

Zelný salát s mrkví

Salát Venezuela

Krupicové noky

Třísýrová kaše

Opilé ovoce

Domácí zmrzlina z mascarpone

Štědrý den podle Apetitu

Přidat komentář