Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostřejší život s chilli papričkami. Co stojí za jejich pálivostí, jak z nich připravit džem, omáčku nebo dip a jak prospívají zdraví

Smažená polenta s česnekovým chilli olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá dávka chilli. To tvoří jednu ze surovin, bez které se žádná z asijských kuchyní neobejde.

Asijská kuchyně se řadí mezi nejzdravější, nejchutnější a nejpestřejší na světě. Nejen díky používání čerstvých surovin, velkého zastoupení zeleniny, ale také díky množství koření, které působí blahodárně na lidský organismus. A chilli do této skupiny jednoznačně patří.  

Proč dát chilli šanci?

  • Látka zodpovědná za pálivost chilli, kapsaicinzrychluje metabolismus a tím napomáhá spalování tuků.
  • Také tlumí chuť na sladké a posiluje imunitu. 
  • Podporuje produkci hormonů štěstí a dokáže tak navodit lepší náladu. 

Abyste tyto benefity využili, zařaďte chilli do vašeho jídelníčku. Pokud s ostrými jídly začínáte, nebo jim příliš neholdujete, doporučujeme pálivé koření přidávat postupněNejlépe až do hotového jídla, kde si jej můžete individuálně dávkovat podle chuti a snesitelnosti.  

V případě, že jste milovníci sladkého, i u vás si papričky najdou své místo. Velmi oblíbená je kombinace chilli s tmavou čokoládou, nebo ovocných chilli džemech, pěnách a sorbetech.

Pálivost chilli papriček 

Intenzita pálivosti chilli se odvíjí od množství kapsaicinu, které jednotlivé v různé míře obsahují. Tento alkaloid najdete v dužině i v semínkách plodu. Pokud se látka dostane do kontaktu se sliznicí budete si to pravděpodobně dlouho pamatovat – vyvolá totiž pocit pálení. Při vyšší koncentraci dokáže podráždit i pokožku, proto při manipulaci s těmi nejostřejšími papričkami raději nezapomínejte používat rukavice. Odrůd s různou intenzitou ostrosti je celá řada a určitě si mezi nimi každý vybere podle své chuti a odvahy. 

Co jste možná nevěděli? 

  • Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice, jednotkou jsou Scovilleovy jednotky pálivosti (SHU).
  • Asi nejznámější Jalapeňo obsahuje maximálně 8 000 SHU. Další známou odrůdou je například Habanero,& která dosahuje 350 000 SHU.
  • Paprička, která byla vypěstovaná především proto, aby se pokořením dvoumilionové hranice SHU zapsala do Guinessovy knihy rekordů, získala jméno Trinidad Scorpion Moruga.
  • V současné době je za největšího strašáka považována paprička Pepper X. Vyšlechtil ho Ed Curie a jako první přesáhla hodnotu pálivosti 3 000 000 SHU.

Kolumbovy papričky 

Nejstarší zmínka o chilli potravině je více jak šest tisíc let stará a dochovala se z archeologických nálezů ve střední a jižní Americe.

  • Největší zásluhu na rozšíření štiplavých papriček na evropském kontinentu měl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je dovezl ze svých cest.
  • Svou štiplavostí mu připomínaly tehdy již známý pepř, proto pojmenoval tuto objevenou rostlinku pepper (v angličtině stejné označení pro papriku i pepř).
  • Zpočátku bylo chilli ve Španělsku považováno spíše jen za botanickou kuriozitu.nedostupnost pepře a současně nemožnost vypěstovat si jej přiměla místní mnichy ke kulinářským experimentům. Postupně začlenili objev z daleké Ameriky mezi hojně používané suroviny nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
  • Díky obchodování Španělůse chilli rozšířilo na Blízký Východ, do Japonska, Koreje, Číny a jihovýchodní Asie. Ostré plody rychle zdomácněly a staly se nedílnou součástí místních pokrmů.

Zdroje informací: ScovilleScale, MasterClass, ChilliPepperMadness

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč