Dobrým pomocníkem při vaření džemu je cukrářský teploměr – s jeho pomocí totiž snadno zachytíte bod tuhnutí (želírování).
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Připravte si dokonale čisté (nejlépe vyvařené) skleničky s víčky. Do mrazáku si nachystejte pár malých talířků na pozdější zkoušení želírování džemu.
Rebarboru a chilli papričky promíchejte ve skleněné či porcelánové míse s cukrem smíchaným s pektinem. Nechte stát 1 hodinu při pokojové teplotě, během této doby několikrát promíchejte.
Směs vyklopte do čistého hrnce (nejlépe určeného jenom na vaření džemu), přidejte šťávu z pomeranče a zázvor a za stálého míchání jemně prohřívejte do rozpuštění cukru.
Pak zvolna přiveďte k varu a dále vařte, až směs dosáhne teploty želírování (105°C).
Vyzkoušejte tuhnutí džemu na vychlazeném talířku: Nalijte na něj směs a projeďte ji prstem. Měla by se zvrásnit a mít konzistenci džemu. Pokud ne, dále vařte a zkoušejte.
Horký džem nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.
Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media