Rebarborový džem se zázvorem a chilli

Rebarborový džem se zázvorem a chilli

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 sklenice po 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2723 kcal
Bílkoviny 13 g
Cukr 603 g
Tuky 24 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobrým pomocníkem při vaření džemu je cukrářský teploměr – s jeho pomocí totiž snadno zachytíte bod tuhnutí (želírování).

Suroviny

rebarbora 500 g
očištěná, na 2 cm kousky
chilli paprička 6 ks
červená, bez semínek, nahrubo
krupicový cukr 500 g
citrusový pektin 5 g
dávkujte podle údajů na obalu
pomeranč 1 ks
šťáva
zázvor (čerstvý) 30 g
oloupaný, najemno nastrouhaný

1 Připravte si dokonale čisté (nejlépe vyvařené) skleničky s víčky. Do mrazáku si nachystejte pár malých talířků na pozdější zkoušení želírování džemu.

2 Rebarboru a chilli papričky promíchejte ve skleněné či porcelánové míse s cukrem smíchaným s pektinem. Nechte stát 1 hodinu při pokojové teplotě, během této doby několikrát promíchejte.

3 Směs vyklopte do čistého hrnce (nejlépe určeného jenom na vaření džemu), přidejte šťávu z pomeranče a zázvor a za stálého míchání jemně prohřívejte do rozpuštění cukru. Pak zvolna přiveďte k varu a dále vařte, až směs dosáhne teploty želírování (105°C). Vyzkoušejte tuhnutí džemu na vychlazeném talířku: Nalijte na něj směs a projeďte ji prstem. Měla by se zvrásnit a mít konzistenci džemu. Pokud ne, dále vařte a zkoušejte.

4 Horký džem nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit