Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené brambory z trouby 11x jinak: Dokonalá příloha i snadný oběd

Zapečené brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Znáte jednoduší a rychlejší večeři než brambory z trouby? Pečením brambory změní chuť, získají křupavou kůrku a jsou k nakousnutí! Dají se jíst samotné nebo jako příloha snů.

1. Zdravější než smažené: Hranolky z trouby

Hranolky nemusíte nutně smažit, ty zprudka pečené v troubě také dokonale křupou.

  • Podle stejného receptu můžete pro změnu připravit i hranolky ze sladkých brambor (batátů) či kořenové zeleniny. Výborně v této úpravě chutná nasládlý pastinák či výrazný celer.
  • Vyzkoušejte také různou tloušťku hranolků – tenčí se hodí jako chuťovka na mejdan, silnější oceníte ke steaku s omáčkou.
  • Hranolky můžete můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami.

2. Klasika z jídelních lístků: Americké brambory

I tak ‚provařená‘ příloha, jako jsou americké brambory, se dá udělat nově a zajímavě. Díky marinádě jsou bramborové klínky (wedges) lahodně pikantní.

  • Aby brambory byly dokonale křupavé, v průběhu pečení je na plechu několikrát promíchejte a otočte.

3. Voňavé: Česnekové brambůrky

Pečením ve slupce brambory zvláční a získají příjemnou chuť.

  • Před pečením propíchejte po celém povrchu brambory slupku. Zkrátíte dobu pečení a brambory se propečou rovnoměrně.

4. S bohatou náplní: Celé pečené brambory

Když se naučíte jeden základní recept, otevře se před vámi široká paleta možností, čím bramboru naplnit. Příprava je velmi jednoduchá.

  • Brambory se nejprve pečou vcelku na plechu či mřížce doměkka. Poté se každá brambora nařízne křížem a rozmáčkne, aby se otevřela.
  • Takto upravenou bramboru můžete plnit podle své chuti. Oblíbené jsou především ochucené tvarohy, například s česnekem a bylinkami nebo masové směsi jako chili con carne.

5. Bylinkové: Klínky s rozmarýnem

Na pečení v troubě se nejlépe hodí bylinky se silnějšími stonky, jako mají rozmarýn či tymián. Nespálí se tak snadno jako jemné lístky bazalky či petrželky.

  • Pečené čtvrtky s rozmarýnem podávejte jako přílohu k masu nebo si k nim dejte bylinkový tvaroh – do něj se skvěle hodí třeba libeček. Rázem získáte snadnou a rychlou večeři plnou dobře stravitelných bílkovin.

6. Efektní: Brambory pečené se sýrem taleggio

Brambory zapečené se sýrem nikdy nezklamou. V této úpravě si musíte trochu pohrát s krájením brambor, díky kterým budou působit jako spirálky.

  • Taleggio je měkký, plnotučný sýr původem ze severní Lombardie. V receptu místo něj můžete zkusit také aromatický romadur nebo Blaťácké zlato.

7. Dokřupava vypečené: Bramborový koláč

Tenké plátky brambor upečte na másle a bylinkách. Získáte křupavou přílohu k vepřové či hovězí pečeni nebo si je můžete vychutnat i jen tak samotné se studenou omáčkou

8. Na party: Bramborové plátky neboli dukátky

Podobají se chipsům, ale protože jsou silnější, lépe se namáčejí do nejrůznějších dipů a omáček. Ideální občerstvení na mejdan nebo rychlá večeře.

9. Dokonalá příloha: Brambory pečené na sádle

Nenechte se odradit použitím sádla. Takto brambory s oblibou pečou ve Velké Británii. Jsou lahodné, křupavé a uvnitř dokonale vláčné.

  • Po upečení je posypte hrubou mořskou solí a podávejte nejlépe s masovou pečení.

10. Jako z popela: Brambory pečené v soli

V téhle úpravě chutnají brambory zemitě, jako byste je pekli ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek měkký, až se rozpadá. Ze soli je vyjměte co nejdříve po upečení, jinak by mohly být příliš slané a navlhnout.

11. Bez zdlouhavého smažení: Bramborák z trouby

S tímto receptem na vás nečeká žádné smažení ani stání u plotny. Všechnu práci za vás odvede trouba. Bramborák i tak bude chutnat úžasně.

Než se vydáte na nákup

  • Při nákupu se vyplatí věnovat pozornost označení varného typu, který napoví, k čemu jsou brambory nejvhodnější. Ačkoliv péct můžete každý druh brambor, nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li respektovat rozdíly mezi odrůdami.
  • Chcete-li brambory péct nakrájené na klínky či hranolky nebo gratinovat a zapékat, vyberte si varný typ A nebo B. Jsou pevnější, soudržné, málo se rozpadají.
  • Na pečení vcelku jsou nejvhodnější brambory typu C. Díky vysokému obsahu škrobu jsou moučnatější, brambory budou po upečení uvnitř nadýchané a vláčné.
  • Máte-li možnost výběru přímo od pěstitele nebo ve specializovaném zelinářství, poohlédněte se kromě varného typu také po odrůdě. Skvělá na pečení je například červená odrůda Desirée a brambory s červenou slupkou obecně. Nerozpadají se a jsou velmi chutné.

Zdroj informací: kuchařka Edice Apetit – Brambory, BBC GoodFood

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč