Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sádlo se škvarky

Nejlepší škvarky jsou čerstvé, posolené a ještě teplé! A k nim dobrý měkký chleba.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2,5-3 kg sádla
Doba přípravy: Do 10 minut
PT2H
Vaření 2:00
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 5 kg hřbetního sádla, bez kůže, nakrájeného na kostky 2 x 2 cm
    • sůl

Příprava jídla

1 Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla 250 ml vody a na vysokém plameni vařte půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plout. Odškrabujte občas ode dna. Pak ztlumte plamen na střední stupeň a zahřívejte další hodinu.

2 Až sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Vypněte a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout. Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo (ne všechno).

3 Nyní se musíte rozhodnout: buď uchováte sádlo a škvarky zvlášť – potom se nesolí a má trvanlivost zhruba rok při teplotě 5–10 °C. Anebo můžete část sádla osolit, promíchat se škvarky a rozdělit do sklenic společně, abyste si je pak mohli rovnou mazat na chleba. Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.

NĚCO NAVÍC

  • Těsně před vypnutím přilijte k sádlu trochu mléka – škvarky tak získají ještě lahodnější chuť. Pozor však, aby sádlo nepřekypělo.
  • Čerstvé škvarky můžete ještě horké nejenom osolit, ale i opepřit a promíchat se stroužkem drceného česneku. V takové podobě jim neodolá už opravdu nikdo – statný sedlák ani dámička.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Škvarková pomazánka

12x vepřové

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Přidat komentář