Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 10 minut Snadné Na 2,5-3 kg sádla

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší škvarky jsou čerstvé, posolené a ještě teplé! A k nim dobrý měkký chleba.

Suroviny

5 kg
hřbetní sádlo bez kůže, na kostky 2x2 cm
sůl

1 Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla 250 ml vody a na vysokém plameni vařte půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plout. Odškrabujte občas ode dna. Pak ztlumte plamen na střední stupeň a zahřívejte další hodinu.

2 Až sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Vypněte a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout. Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo (ne všechno).

3 Nyní se musíte rozhodnout: buď uchováte sádlo a škvarky zvlášť – potom se nesolí a má trvanlivost zhruba rok při teplotě 5–10 °C. Anebo můžete část sádla osolit, promíchat se škvarky a rozdělit do sklenic společně, abyste si je pak mohli rovnou mazat na chleba. Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.

NĚCO NAVÍC

  • Těsně před vypnutím přilijte k sádlu trochu mléka – škvarky tak získají ještě lahodnější chuť. Pozor však, aby sádlo nepřekypělo.
  • Čerstvé škvarky můžete ještě horké nejenom osolit, ale i opepřit a promíchat se stroužkem drceného česneku. V takové podobě jim neodolá už opravdu nikdo – statný sedlák ani dámička.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit