Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Na 2,5-3 kg sádla

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 44800 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 4950 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší škvarky jsou čerstvé, posolené a ještě teplé! A k nim dobrý měkký chleba.

Suroviny

vepřové sádlo 5 kg
hřbetní bez kůže, na kostky 2x2 cm
sůl

Postup

1

Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla 250 ml vody a na vysokém plameni vařte půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plout. Odškrabujte občas ode dna.

2

Pak ztlumte plamen na střední stupeň a zahřívejte další hodinu.

3

Až sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Vypněte a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout.

4

Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo (ne všechno).

5

Nyní se musíte rozhodnout: buď uchováte sádlo a škvarky zvlášť – potom se nesolí a má trvanlivost zhruba rok při teplotě 5–10 °C. Anebo můžete část sádla osolit, promíchat se škvarky a rozdělit do sklenic společně, abyste si je pak mohli rovnou mazat na chleba.

6

Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.

NĚCO NAVÍC

  • Těsně před vypnutím přilijte k sádlu trochu mléka – škvarky tak získají ještě lahodnější chuť. Pozor však, aby sádlo nepřekypělo.
  • Čerstvé škvarky můžete ještě horké nejenom osolit, ale i opepřit a promíchat se stroužkem drceného česneku. V takové podobě jim neodolá už opravdu nikdo – statný sedlák ani dámička.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín