Nejlepší škvarky jsou čerstvé, posolené a ještě teplé! A k nim dobrý měkký chleba.
Suroviny
Postup
Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla 250 ml vody a na vysokém plameni vařte půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plout. Odškrabujte občas ode dna.
Pak ztlumte plamen na střední stupeň a zahřívejte další hodinu.
Až sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Vypněte a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout.
Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo (ne všechno).
Nyní se musíte rozhodnout: buď uchováte sádlo a škvarky zvlášť – potom se nesolí a má trvanlivost zhruba rok při teplotě 5–10 °C. Anebo můžete část sádla osolit, promíchat se škvarky a rozdělit do sklenic společně, abyste si je pak mohli rovnou mazat na chleba.
Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.
NĚCO NAVÍC
- Těsně před vypnutím přilijte k sádlu trochu mléka – škvarky tak získají ještě lahodnější chuť. Pozor však, aby sádlo nepřekypělo.
- Čerstvé škvarky můžete ještě horké nejenom osolit, ale i opepřit a promíchat se stroužkem drceného česneku. V takové podobě jim neodolá už opravdu nikdo – statný sedlák ani dámička.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů )