Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem

Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1324 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 72 g
Tuky 108 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dužina sladkých brambor zůstává při smažení pevná, ale zároveň vláčná. Chuť skvěle odpíchne ostřejší dip.

Suroviny

Na dip
majonéza 0.66 hrnku
zakysaná smetana 0.3 hrnku
kari koření 2 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
0.5 ČL
chillí koření
paprika sladká 0.5 ČL
sůl 0.25 ČL
Na hranolky
brambory 3 ks
sladké, středně velké, celkem asi 0,75 kg
olej
na smažení
sůl
pepř
čerstvě mletý
1.  V misce promíchejte majonézu a smetanu na dip, vmíchejte koření a aspoň hodinu nechte v chladu.

2.  Těžkým ostrým nožem nakrájejte brambory na klínky nebo hranolky. Pečlivě je osušte kuchyňským papírem, aby při smažení neprskaly.

3.  V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje; teplotu vyzkoušejte tak, že do něj vhodíte kousek pečiva – pokud se olej začne ihned škvířit, je správně rozehřátý. Vsypte po částech hranolky a smažte je asi čtyři minuty, až získají oranžovozlatou barvu. Vyjímejte je děrovanou naběračkou a přebytečný tuk nechte odsát na vrstvě kuchyňského papíru. Smažit hranolky můžete i ve fritovacím koši či ve fritéze.

4.  Hotové hranolky udržujte teplé v mírně předehřáté troubě, před podáváním je poprašte solí a pepřem. Dip k namáčení podávejte v misce.

Komentáře

Anonym

Sladke brambory znam z Anglie a musim rict, ze jsou vyborne a hlavne zdrave. Ale bohuzel se mi je v Cechach nepodarilo nikde sehnat. Vi nekdo, kde se daji koupit?

Anonym

Dají se koupit ve všech větších supermarketech, co vím, tak je mají na Tescu, na Kauflandě...

Anonym

Ja jsem z vychodnich Cech a ve vetsich supermarket v Hradci Kralove jsem je nesehnala. Budu si muset zase nejake propasovat z Anglie :-) Kazdopadne diky.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit