0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem

Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sladkobramborové hranolky s pikantním dipem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1112 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 72 g
Tuky 85 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dužina sladkých brambor zůstává při smažení pevná, ale zároveň vláčná. Chuť skvěle odpíchne ostřejší dip.

Suroviny

Na dip
majonéza 0.5 hrnku
zakysaná smetana 0.25 hrnku
kari koření 2 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
chilli sušené 0.5 ČL
paprika mletá sladká 0.5 ČL
sůl 0.25 ČL
Na hranolky
brambory 3 ks
sladké, středně velké, celkem asi 0,75 kg
olej
na smažení
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V misce promíchejte majonézu a smetanu na dip, vmíchejte koření a aspoň hodinu nechte v chladu.

2

Těžkým ostrým nožem nakrájejte brambory na klínky nebo hranolky. Pečlivě je osušte kuchyňským papírem, aby při smažení neprskaly.

3

V hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje; teplotu vyzkoušejte tak, že do něj vhodíte kousek pečiva – pokud se olej začne ihned škvířit, je správně rozehřátý.

4

Vsypte po částech hranolky a smažte je asi čtyři minuty, až získají oranžovozlatou barvu. Vyjímejte je děrovanou naběračkou a přebytečný tuk nechte odsát na vrstvě kuchyňského papíru. Smažit hranolky můžete i ve fritovacím koši či ve fritéze.

5

Hotové hranolky udržujte teplé v mírně předehřáté troubě, před podáváním je poprašte solí a pepřem. Dip k namáčení podávejte v misce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Anonym

Sladke brambory znam z Anglie a musim rict, ze jsou vyborne a hlavne zdrave. Ale bohuzel se mi je v Cechach nepodarilo nikde sehnat. Vi nekdo, kde se daji koupit?

Anonym

Dají se koupit ve všech větších supermarketech, co vím, tak je mají na Tescu, na Kauflandě...

Anonym

Ja jsem z vychodnich Cech a ve vetsich supermarket v Hradci Kralove jsem je nesehnala. Budu si muset zase nejake propasovat z Anglie :-) Kazdopadne diky.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit