Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 základní suroviny, které se vyplatí vařit ve velkém

fried rice
ZDROJ: Rodnae Productions/Pexels
sdílet:

Pro jejich nenápadnost a všednost si často neuvědomíme, jaký potenciál skrývají. Představujeme vám trojici, kterou se vyplatí připravovat v množstvím větším než malém. Z jednoho pořádného hrnce či pekáče totiž sestavíte hned několik různých jídel. A to se v pracovním týdnu vyplatí.

1. Luštěniny z kotlíku

Luštěninové pokrmy mají v naší kuchyni velkou tradici, a tak se můžeme jen divit, že je v běžném jídelníčku nevidíme častěji. Přitom jsou národy, které na nich staví většinu svých receptů.

  • Neobejdou se bez nich indické, mexické ani arabské kuchařky.
  • Jsou levné, snadno skladovatelné, velmi tvárné a v kombinaci s obilninami mají skvělý sytící účinek. S
  • e správnou přípravou a vhodným dochucení vyřeší nejednu večeři.

Jak správně vařit luštěniny? Naprostý základ je dlouhé namáčení v osolené vodě, nebojte se je v ní nechat poležet i 48 hodin. Vodu pravidelně vyměňujte. Nakonec ji opět slijte, vyměňte za čistou, osolte a luštěniny uvařte doměkka.

  • Dlouhým máčením odstraníte většinu antinutrientů, tedy látek, které mají na svědomí naše obtíže s trávením a kazí tak fazolím i čočce pověst.
  • Luštěniny patří přesně k těm surovinám, které se vyplatí uvařit ve větším množství a potom zamrazit v krabičkách. Zachrání vás, když budete mít chuť na rychlou večeři.
  • Můžete je přihodit k zelenině opečené na pánvi nebo k nim přikrájet spolu s bylinkami zeleninu čerstvou a připravit studený salát.
  • Skvěle se hodí na zahuštění krémových, mixovaných polévek, do pomazánek i karbanátků.

2. Rýže z hrnce pro obry

Když se v Asii sedne ke stolu, je rýže vždy přitom. Není divu, že ji tak milují. Podobně jako luštěniny je levná, suchá vydrží dlouho ve spíži a poslouží jako základ spousty jídel. Až budete příště vařit rýži k nedělnímu kuřeti, připravte jí rovnou ten největší hrnec, co v kuchyni máte. Je to nejen fantastická bezlepková příloha, ale nebojí se ani hlavních rolí.

  • Jako zavářku ji můžete vložit do polévky, aby byla sytější.
  • V kombinaci s výše zmiňovanými luštěninami umícháte jednoduchý rýžový salát.
  • Rýži můžete po asijsku smažit, zapéct jako slaný koláč nebo zabalit do pšeničné placky, aby se proměnila v naducané burrito

3. Zelenina z pekáčku

Nenápadná kráska. Tentokrát navrhujeme: šup s ní do trouby. Pečením zelenina zkaramelizuje a získá výraznější chuť, kterou s radostí propůjčí dalším pokrmům.

  • Nejen že je to báječná příloha k masu, ať už pečete kuře nebo grilujete steaky, ale poslouží jako odrazový můstek dalším jídlům.
  • Doporučujeme skvělou krémovou polévku z rozmixované zeleniny a luštěnin.
  • Pokrájenou ji přidejte k těstovinám či rýži nebo s ní dolaďte náplň do tortilly.
  • Podávat ji můžete jako lehkou večeři se sázenými vejci či jako chuťovku k filmu s výraznou omáčkou.

Další inspiraci můžete načerpat v našich kuchařkách Luštěniny, Rýže nebo Bez masa.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...