Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1865 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 309 g
Tuky 51 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá příloha nejen k rybě!

Související recepty

Suroviny

rýže 250 g
basmati
sůl
pepř
čerstvě mletý
200 g
drobná čočka typu puy
bobkový list 1 ks
česnek 2 stroužek
oloupané
červená řepa 1 ks
střeně velká, neoloupaná, uvařená v páře doměkka
olivový olej 3 PL
šalotka 2 ks
nadrobno
římský kmín 1 ČL
celý
citron 1 ks
petrželka
na ozdobení

1 Rýži vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě, sceďte, vraťte do hrnce, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát. Poté rýži rozložte v tenké vrstvě na velký talíř a nechte zcela vychladnout.

2 Mezitím čočku nasypte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby ji asi o 2,5 cm přesahovala, přidejte bobkový list a česnek a vařte 25 minut; odstavte a osolte. Čočku nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařila, a je-li třeba, sceďte. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte šalotku. Aby se salát pěkně obarvil, nasypte do mísy římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a šalotku, jemně promíchejte a nechte 5 minut stát. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře nebo do misek, pokapejte citronovou šťávou, popřípadě doplňte klínky citronu, a ozdobte hladkolistou petrželkou.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit