
Rýžovo-čočkový salát s červenou řepou
Skvělá příloha nejen k rybě!
Ingredience
- 250 g rýže basmati
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g drobné čočky (typu puy)
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 1 středně velká červená řepa, neoloupaná, uvařená v páře doměkka
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 citron
- hladkolistá petrželka, na ozdobení
Příprava jídla
1 Rýži vařte 10 minut ve vroucí osolené vodě, sceďte, vraťte do hrnce, zakryjte utěrkou a nechte 10 minut stát. Poté rýži rozložte v tenké vrstvě na velký talíř a nechte zcela vychladnout.
2 Mezitím čočku nasypte do rendlíku, zalijte vodou tak, aby ji asi o 2,5 cm přesahovala, přidejte bobkový list a česnek a vařte 25 minut; odstavte a osolte. Čočku nechte vychladnout ve vodě, v níž se vařila, a je-li třeba, sceďte. Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
3 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte šalotku. Aby se salát pěkně obarvil, nasypte do mísy římský kmín, rýži, čočku, červenou řepu a šalotku, jemně promíchejte a nechte 5 minut stát. Dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře nebo do misek, pokapejte citronovou šťávou, popřípadě doplňte klínky citronu, a ozdobte hladkolistou petrželkou.
Přidat komentář