Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolová polévka 2v1

Jeden recept - dvě polévky! Dáte přednost čiré nebo krémové verzi?

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2x3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT15M
Vaření 0:15
Polévka

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 3–4 plátky slaniny, nakrájené nahrubo
    • 1 cibule, nakrájená na kostičky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 4 lístky šalvěje + navíc na ozdobení
    • 4x 400g konzerva bílých fazolí (my jsme 1 konzervu nahradili ,černookými fazolkami‘, tj. vignou čínskou), scezená a propláchnutá
    • cca 2 litry horkého drůbežího vývaru (nejlépe méně slaného)
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    K PODÁVÁNÍ

    • hezké pečivo (bageta, ciabatta) – z části opečte krutony
    • hobliny parmazánu

Příprava jídla

1 V rendlíku s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni olivový olej a opečte na něm slaninu dozlatova. Přesuňte ji na talíř vyložený papírovými utěrkami. Je-li to nutné, odstraňte z rendlíku přebytečný tuk, ale část tuku v něm ponechte.

2 Do rendlíku dejte cibuli a řapíkatý celer, opékejte, aby změkly, asi 5 minut. Zhruba v polovině přidejte česnek a čerstvou šalvěj. Potom do rendlíku přidejte fazole. Zalijte litrem vývaru, přiveďte k varu a asi 5–10 minut vařte, aby se fazole prohřály.

NA KRÉMOVOU VERZI:
Odeberte polovinu tekutiny z hrnce, spolu s asi polovinou fazolí, zeleniny a šalvějových lístků. Přidejte polovinu opečené slaniny a rozmixujte dohladka, podle potřeby zřeďte zbývajícím vývarem (cca polovinou) či dále trochou vody. Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte s parmazánem a krutony, popřípadě ozdobte dalšími šalvějovými lístky.

NA ČIROU VERZI:
Nařeďte zbývajícím vývarem (cca 500ml). Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte se zbývající slaninou. Doplňte pečivem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřové maso s fazolemi

Vegeburgery s černým sezamem & wasabi jogurtem

Chlebíčky se sardelkovým máslem

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Přidat komentář