Jeden recept - dvě polévky! Dáte přednost čiré nebo krémové verzi?
Suroviny
Postup
V rendlíku s těžkým dnem rozehřejte na středním ohni olivový olej a opečte na něm slaninu dozlatova. Přesuňte ji na talíř vyložený papírovými utěrkami. Je-li to nutné, odstraňte z rendlíku přebytečný tuk, ale část tuku v něm ponechte.
Do rendlíku dejte cibuli a řapíkatý celer, opékejte, aby změkly, asi 5 minut. Zhruba v polovině přidejte česnek a čerstvou šalvěj. Potom do rendlíku přidejte fazole. Zalijte litrem vývaru, přiveďte k varu a asi 5-10 minut vařte, aby se fazole prohřály.
NA KRÉMOVOU VERZI:
Odeberte polovinu tekutiny z hrnce, spolu s asi polovinou fazolí, zeleniny a šalvějových lístků. Přidejte polovinu opečené slaniny a rozmixujte dohladka, podle potřeby zřeďte zbývajícím vývarem (cca polovinou) či dále trochou vody. Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte s parmazánem a krutony, popřípadě ozdobte dalšími šalvějovými lístky.
NA ČIROU VERZI:
Nařeďte zbývajícím vývarem (cca 500ml). Podle chuti mírně osolte a pořádně opepřete. Podávejte se zbývající slaninou. Doplňte pečivem.