Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 základních těst na vánoční cukroví, ze kterých vyrobíte tradiční i originální kousky

Linecké těsto
ZDROJ: Didi Miam/Unasplash
sdílet:

Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky připravujeme doma skoro všichni. Je to klasika, která bude vždy sázkou na jistotu. Můžete si ale vytvořit i vlastní druh vánočního cukroví. Stačí udělat jedno ze základních těst, doplnit krémem nebo polevou a ozdobit například ořechy či sušeným ovocem. 

Linecké těsto na sto způsobů

Klasické linecké cukroví patří mezi ty jednodušší. Připravuje se z mouky, moučkového a vanilkového cukru, vajec, citronové kůry a velkého množství másla.

  • Při jeho přípravě platí poměr 3:2:1 – tedy 300 g mouky, 200 g chladného másla, 100 g cukru plus 1 vejce.
  • Vše je důležité rychle promíchat.
  • Na druhou stranu musíme dávat pozor, aby se nepřepracovalo. Dlouhým zpracováváním by se máslo mohlo rozehřát a vyžadouvat víc mouky, než udává recept. To by se negativně podepsalo na chuti.
  • Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot nebo si pomozte nožem či stěrkou, ať jej zbytečně nezahříváte. Jako každé těsto vyžaduje odpočinek – dopřejte mu alespoň 2 hodiny v lednici, ideální je nechat ho tam přes noc.
  • Vylepšené linecké těsto navíc obsahuje mleté mandle či madlovou mouku, výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. 

Změnou poměrů surovin a přimícháváním dalších ingrediencí dostanete mnoho rozdílných druhů, vyplatí se trochu si s těstem pohrát a dovést ho k dokonalosti.

  • Přidáním másla získáte třené linecké těsto s pomocí pytlíku na plech nastříkat, získáte tak dokonalé stříkané cukroví.
  • Ze základního lineckého nemusíte připravovat jen koláčky poslepované zavařeninou. Můžete vytvořit jakékoliv tvary, poslepovat je čokoládou nebo mezi ně namazat například griliášový krém nebo šlehaný tvarohový.
  • Linecké chutná dobře i samotné, nepromazané ničím dalším i třeba jen posypané mandlemi před pečením. Tak vzniknou linecké sušenky, které můžete oživit třeba čokoládovou polevou.  

Křehké těsto pro rozpadající se cukrovinky

Cukroví z tohoto typu těsta se rozpouští na jazyku a je lehké jako sněhová vločka. Křehké těsto se velmi často zaměňuje s lineckým. Tolik se od sebe neliší, tvoří je stejné ingredience, pouze poměry surovin jsou rozdílné. 

  • Zlatým pravidlem křehkého těsta je mít dvojnásobek mouky než másla. Existuje ovšem i takzvané super křehké těsto, které to má naopak – tedy dvojnásobek másla než mouky. Záleží, jak chcete s těstem nakládat.
  • V takovém případě pak k jeho tvarování používáme cukrářský pytlík a tvoříme různé rohlíčky, banánky nebo kolečka

Kokosové těsto pro požitkáře

Pokud máte rádi kokos, určitě jste už někdy vyzkoušeli těsto na cukroví obohacené o tuto exotickou surovinu. Poradíme vám dva základní způsoby, jak do těsta kokos zakomponovat.

  • Tím prvním je obohatit klasické linecké těsto strouhaným kokosem. Jednoduše vycházejte z poměru lineckého 3:2:1, jen jednu třetinu mouky nahraďte strouhaným kokosem. 
  • Druhou možností je nadýchané těsto na kokosky. Jejich lehké konzistence se docílí našleháním bílků, ale existují i kokosky, které našlehané bílky nevyžadují. Aby ovšem nebyl výsledek tuhý, přidává se větší množství másla.

Kakaové těsto ocení milovníci čokolády

Chuť i požitek z těsta zde zaručuje kakao. Vycházejte ze základního receptu na linecké. Kakao přidejte na úkor mouky, ať není těsto příliš suché.

Další možností je nadýchané těsto z plechu. Obsahuje jen hrubou mouku, máslo, krupicový cukr, vejce a kakao. Vše se promíchá a nalije na plech. Po upečení se teprve vykrajují různé vzory. Vyzkoušejte například super jednoduché kakaové půlměsíčky s čokoládovou polevou.  

Ořechové těsto je plné chuti

Všechny ořechy se označují jako „brainfoods“, protože obsahují správné minerální látky a omega-3 mastné kyseliny, které příznivě působí na mozek. 

Příprava těsta je stejná jako s kokosového nebo kakaového. Nejjednodušší je přidat oblíbené mleté ořechy do lineckého těsta. Mějte na paměti, že ořechy jsou tučné a mastné, do těsta možná proto bude potřeba přidat trochu víc mouky.

  • Můžete tak získat více druhů – například mandlové, vlašské, pekanové nebo lískooříškové těsto
  • Pokud i o Vánocích preferujete zdravější stravu, můžete vyzkoušet ořechové rohlíčky místo těch klasických vanilkových. Výtečné jsou také ořechové hvězdičky s bílkovou polevou, které neobsahují máslo, a přesto krásně drží tvar. 

Z těchto základních těst můžete připravit takřka cokoliv.

  • Dají se také obarvit potravinářským barvivem nebo kakaem či matcha čajem.
  • O barvu se také postarají některá koření jako je kurkuma, skořice nebo hřebíček. Těstu navíc dodají originální chuť.
  • Cukroví se pak může slepit krémem, kterých vám chutná nejvíce. V kombinaci s polevou vytvoříte váš vlastní druh cukroví.  
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč